Thursday, July 04, 2013

Krem čorba od kelerabe i celera


Prvi put sam je narpavila tokom istrage Sanjinog bloga, a u poslednjih nedelju dana još tri puta.

Keleraba je jedna super stvarčica, ukoliko vam ne zapadne neka sa koncima. Ja to ne znam da prepoznam. Ustvari ne znam ni da li samo po izgledu mogu da razlučim koja je dobra a koja će imati ta neka drvenasta vlakna, koja se ne mogu raskuvati nikad. Čak mi se u par navrata desilo da uzmem sa iste gomile dve kelerabe koje po svemu deluju ravnopravno, a tek kad krenem da ih gulim i sečem, shvatim da je jedna od dve - drvena. Ako nož teško prolazi, i ako kad prođete prstom preko isečene površine osećate da nije glatka, to je drvena keleraba. Moguće da nije cela takva, već samo donji deo, pa probajte da iskoristite bar gornju polovinu. Delove gde ima tih tvrdih vlakana - bacite, osim ako ste sigurni da vas ista neće nervirati u ustima. Dobra keleraba je na preseku glatka, kad se seče ne pruža otpor veći nego što pruža krompir, i ne zapinje nož nigde.


Spremala sam ovu čorbu prošle nedelje u restoranu Đeram. To je nedavno otvoren restoran na Zvezdari, koji je u cilju promocije, a preko marketinške agencije, organizovao druženje i zajedničko kuvanje sa food blogerima. Ideja da zavirimo u profi kuhinju privukla je 10-ak blogerki, a svaka je ne samo virila već i spremala po nešto od klope, i na kraju smo sve zajednički smazali. Više o tome pročitajte i pogledajte kod Zoke i Tanje, ja ću samo reći...

- da mi se sam restoran dopada, i da vam, ako idete po restoranima, preporučujem da ga posetite. Adresa je Đakovačka 1, a telefon na koji možete napraviti rezervaciju je 061/2562-630.

- da sam zahvalna što su me pozvali i što sam imala priliku da provedem jedno popodne u profesionalnoj kuhinji. Čim me je prošla prva trema, postalo je veoma zabavno i interesantno! :)

- da sam sad bar apsolutno sigurna šta u životu NE bih mogla da radim. Profi kuvar, osim što naravno mora da zna tehnike i to sve nešto, mora da bude brz k'o munja i najbitnije, ekstremno talentovan za multitasking, što je meni nemoguća misija. Kod mene staromodno, batch obrada, FIFO, LIFO, nebitno, al' mora jedno po jedno. I to polako :) Videla sam i da profi kuvari piju Lav pivo. Tu bih se jedino snašla.

- da sam samim tim impresionirana glavnim kuvarom i vlasnikom restorana Srđanom, i drugim kuvarom, Srećkom, jer su sve vreme pomagali svima, i pritom znali ko šta pravi i ko je dokle stigao, i uopšte ugađali sve vreme bandi bahatih kuvarica :) , a i njihovim mladim pomoćnikom koji je siroma' više puta morao u dopunsku nabavku

- da je agencija koja je celu stvar inicirala morala da je mogla da sve organizuje tako da niko ne mora da trčkara u nabavku u nedelju uveče, jer su sve recepte imali unapred, i da nije smelo da se desi da nekom naplate piće a nekom ne, dakle ili svima ili nikom, ovako kao da nismo svi bili iz iste priče

- da smo se jako lepo družili i da je klopa bila preodlična. I naša, a i restoranski specijalitet koji smo probali, piletina sa kremom od kukuruza. Pored piletine i krema tj. sosa od kukuruza, taj tanjir donosi i parče najfenomenalnije palente za prilog koju sam ikada probala. Ta palenta je sasvim slučajno sadržavala i limun i mirođiju, glavne začine koje je imala i moja čorba :)

Nazad na čorbu.

Čorbica je stvarno divno osvežavajuća. Ili smirujuća, što bi rekao moj sedmogodišnji sin. Baš nekako letnja. Keleraba je zvezda te Sanjine čorbe od koje je sve krenulo, a ja sam dodala i celer. Delovalo mi je da će biti još punijeg ukusa sa njim, i nisam pogrešila. Dakle, keleraba i celer, dva jako aromatična korena, to je osnovni ukus. Tikvica i krompir su tu da dodaju vedrinu i gustinu. Limun je potpuno neizostavan začin u ovoj čorbi. Probajte pre dodavanja limuna, i probajte posle. Dupe i oko. Volim ova naša narodska poređenja :)

Mirođija je biljka koja se rodila da zaroni u ovu čorbu, i zajedno sa limunom daje joj karakter. Za final touch, valja dodati malo strugane kore limuna, preko servirane porcije, to joj daje baš "ono nešto". Čorba je super i topla i hladna. Eto toliko. 'Ajmo na posao...


Krem čorba od kelerabe i celera

Sastojci:
30 g putera
2 kašike ulja
1 glavica luka, oko 100 g
2 srednje kelerabe, oko 250 očišćene
1 koren celera, oko 100 g očišćenog
1 veća tikvica, oko 400 g
2-3 mlada krompira, oko 250 g
2 kašičice soli
na vrh noža belog bibera
sok od 1/2 limuna
1 dl pavlake za kuvanje
pola veze sveže mirođije

za serviranje
malo kisele pavlake
rendana korica limuna
sveže mleven crni biber
malo sveže mirođije

Postupak:
1. Luk iseckati sitno, a kelerabu, celer, tikvicu i krompir na kocke srednje veličine.


2. Na mešavini putera i ulja, na srednjoj vatri izdinstati crni luk dok ne omkeša, ali da ne požuti. Dodati ostalo povrće i kašičicu soli, i sve zajedno dinstati još desetak minuta, poklopljeno. Napola omekšalo povrće naliti sa oko 1.3 litra vode. Ne više, a može malo manje ako volite baš guste čorbe. Kuvati do vrenja, pa na tišoj vatri još oko 20-25 minuta, poklopljeno, da tečnost ne isparava mnogo.


3. Procediti supu u drugu šerpu, a povrće ispasirati štapnim mikserom ili u blenderu. Pomešati sa supom, dodati kašičicu soli i malo belog bibera, pa kuvati do ponovnog vrenja.


4. Skinuti sa vatre, dodati sok pola limuna, pavlaku za kuvanje i sitno naseckanu mirođiju. Probati, ukus treba da bude prijatno kiselkasto osvežavajući, sa tek blagim nagoveštajem pikantnosti od bibera. Ako nije takav, doterati ukus, prema ukusu :)


5. U tanjir za serviranje sipati čorbu, dodati na sredinu kašičicu razmućene kisele pavlake, narendati malo korice limuna (sasvim malo, ali savetujem da ne izostavite ovo, jer daje "ono nešto"!), posuti sa malo sveže mlevenog bibera, i ukrasiti grančicom sveže mirođije, od one druge polovine veze koja je preostala.

Napomena:
Ova čorba je bolja kad nije vrela, slobodno neka se malčice ohladi, da bude samo topla. Inače, odlična je i potpuno rashlađena, iz frižidera, tada je pravi i celovit obrok za neki vreo letnji dan. Još ideja za hladne čorbe potražite u letnjem dvobroju Mezze magazina.

Recept za štampu

komentara: 18

  1. Vooolim tvoje postove. Sve, brate ( izvini, sestro) lepo kažeš. A čorbak je odličan, kupljena sam.

    ReplyDelete
  2. BRAVO, MAJO! Za sve. Čorbu probam, već sam ti rekla, pa javljam.

    ReplyDelete
  3. I ja se slažem sa svim što si rekla! :) Kuvari su bili sjajni i baš drugarski, ali je malo bezveze što ljudi iz agencije nisu kupili na vreme breksve (samo jedan primer) za Galete sa breskvama... Pa je onaj mali pomoćnik stalno jurio...
    Ali inače, divno iskustvo! :)
    Žao mi je što nisam probala čorbicu.

    ReplyDelete
  4. Čorba za 10! Ovih dana sam stalno u čorbama od tikvica ali pošto mi se polako više ne jedu doćiće i ova na red. Ovaj limun mora da je dobra fora!
    Glasam za sasvih hladnu!

    ReplyDelete
  5. Super mi izgleda ova letnja čorbica, moraću probati korak po korak ovako kako si ti to napravila. Ja inače često pravim slične krem supe, uglavnom od povrća koje zateknem u špajzu, al nisam radio ove letnje varijante limun-pavlaka-ohlađeno. Eh da je ovog mladog povrća cele godine...

    ReplyDelete
  6. ovaj restoran i vaši prilozi o njemu mi se jako sviđaju, a receptić je izvrstan

    ReplyDelete
  7. Super čorbica a i po svim slikama do sada vidim da ste se lepo provele kuvajući... ali vala ni ja nikada ne bih mogla biti profi kuvar...

    ReplyDelete
  8. Znam da bi se mom chefu corbica jako dopala, on je inace zaduzen za taj sektor (pravljenje supica, corbica i sl.:), pa mu se ne mesam puno u posao, jos samo da nadjem kelerabu jer ovde je to izgleda "egzoticna" biljcica.:)

    ReplyDelete
  9. Dopada mi se corba,sigurno je probam !!
    Zao mi je da ti se ne dopada rad u komercijalnoj kuhinji,bas je zaban :D !! nije to nista komplikovano samo kada se ude u stos igre !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam rekla da mi se ne dopada, naprotiv :)
      Čorba je mnogo fina, radujem se što ćeš je probati!
      Pozdrav!

      Delete
    2. mislila sam reci zabavan :)!! salim se Majo,mogu ti reci iz licnog iskustavda je jako tezak posao...danas sam isla u kupovinu i na zalost odlozila corbicu dok malo cijena celera ne dode na neku normalnu cijenu..preskup je $8,a tako je ,malesan,da bi mi trebala dva za corbu..no ja ne odustajem :)

      Delete
  10. Majo, corbica (tj. corba) napravljena danas uz mimalnu adaptaciju - nisam imala svezu vec samo susenu mirodjiju, a posto je tikvica bila u glavnom jelu zamenila sam je jednim prazilukom. Corbica je sjajna, mi i onako volimo ovakve sa kiselkastim ukusom (u skoro sve supe ili corbe dodajemo limun ili sirce).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala što si pravila i javila! I ja sad volim da zakiselim skoro svaku čorbu, dok ranije nisam, ne znam ni sama zašto :)

      Delete
  11. A bre Majo, javi sledeći put kad budeš kuvala profi u nekom restoranu! Oću da probam - ne pitam šta košta! :)

    Čika Rade

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pročitala sam ovaj recept pre nekoliko meseci, probala i oduševila se.Od tada je često pravim, jer inače obožavam čorbe, a ova mi je postala favorit.Hvala na divnom receptu

      Delete
  12. E ovakve tekstove volim i ovakve blogove,kad neko pise tako da se i sama uzivim dok citam i da vec kuvam i da pozelim da odmah odem u radnju po namirnice. To se bre zove...nesto super :)
    A sad da ne zaboravim sta sam htela da pitam pa da nastavim citanje.:)Kada dinstam luk na puteru i ulju pa potom dodam.ostalo povrce i poklopim,kako je moguce da mi ne zagori ili ipak mogu da dodam i malo vode?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)
      Dinstanje - kad ubaciš ostalo povrće, ono rashladi i ulje i luk, a kako se greje i dinsta, ono pušta svoju vodu, tako da obično ne treba dodavati vode, ali i možeš ako misliš da ipak treba - jer vodu svakako kasnije dodaješ.

      Prijatno!

      Delete