Tuesday, July 23, 2013

Boranija


Ne znam kako se ljudima desi da ne vole spanać, brokoli ili boraniju. Nedavno mi je jedan neljubitelj boranije na pitanje "A šta ti se tu tačno ne sviđa?" odgovorio sleganjem ramena. U stilu da tu nema šta da se objašnjava, to je valjda normalno da se ne voli. Pa sam htela vas da zamolim, ukoliko ima nekoga ko ne voli boraniju, da bar proba da mi objasni zašto. Za slučaj da se ispostavi da nije neljubitelj kuvanih jela generalno i da je razlog u rangu "Ma, moja keva to ne ume da spremi", predlažem da proba sa ovim receptom - možda će iznenaditi i sebe i mamu :)

Boranija je meni lično super i potpuno klot, mada je u principu uvek pravim sa mesom. Tako mi dođe kompletniji obrok. Meso za kuvanje kod nas skoro bez izuzetka znači juneći ribić, plus dodajem i malo kvalitetnog suvog mesa. Među proizvodima kosmajske delikatesne radionice postoji nešto što se zove suvomesnati mix za kuvana jela, i to su ivični delovi pancete, pršute, suvog vrata, buđole i suvog goveđeg ramsteka koje mesoreznica ne može da iseče na one tanke listove, pa završe kao kockice i pakuju se u vakumska pakovanja od po 250 g. Jako praktično, i količina uopšte nije naivna. Dovoljna je za tri ili četiri kuvana jela spremana za prosečnu četvoročlanu porodicu. Kad načnem pakovanje i uzmem koliko mi treba za jednu dozu, ostatak podelim u par kesica i zamrznem do sledeće prilike.


Boranija

Sastojci:
500 g boranije "puterice"
250-300 g junećeg ribića
70-80 g dobrog suvog mesa, preporučujem suvomesnati mix za kuvana jela kosmajske radionice
3 manje šargarepe
1 srednja glavica crnog luka
3 čena belog luka
1/2 sveže ljute papričice, ili cela ako znate da smete :)
500 ml supe i 500 ml vode, ili litar vode ako nemate supu
2 kašike ulja
30 g putera
1 kašika gustina
1 kašičica soli
1/2 kašičice šećera 
1/3 kašičice bibera

Postupak:
1. Boraniju oprati, odseći krajeve, pa mahune iseći na 2-3 dela. Crni, beli luk i papričicu iseckati sitno, šargarepu na tanje i deblje kolutiće. Ribić iseći na komadiće, a suvo meso iseckati sitno.


2. U široj šerpi, na mešavini ulja i putera, na srednjoj temperaturi izdinstati crni luk sa kašičicom soli. Zatim dodati sve ostalo povrće, kao i meso i suvo meso, i zajedno dinstati desetak minuta u poklopljenoj šerpi, povremeno mešajući. Naliti sa pola litra supe i pola litra vode, ili litar vode ako nemate supu, dodati pola kašičice šećera i otprilike trećinu kašičice bibera, i kuvati oko jedan sat na tišoj vatri, poklopljeno. Jelo treba sve vreme tiho da vri, a tečnost da što manje isparava. Ravnu kašiku gustina razmutiti sa malo vode, sipati u boraniju i kuvati još desetak minuta.


Recept za štampu

komentara: 23

  1. Ja mnogo volim boraniju, ali sam rodila kvazi-neljubitelja. Zapravo, jeo je on, do predškolskog, kada je zamrzeo onu okruglu. Ni ja je generalno ne volim, već samo ovu pljosnatu, putericu. Ove godine se kanim da ga nateram da je proba, jer ukus se menja s godinama. Inače, ne dodajem suvo meso, već samo sveže (probaj sa junećim vratom, raskuva se, pa bude k'o mozak), a beli luk je u ovom jelu ono posebno (jednom ga nisam imala i pravila sam bez - bila je bljak :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juneći vrat ne uzimam jer ga nema u standardnoj ponudi radnje u kojoj najščešće kupujem, valjda ga melju za pljeske pa nema onako u komadu. A da ima sigurno bih ga uzimala za istu namenu kao i ribić. Jer je i meko i prošarano.

      Okruglu, tj. onu valjkastu ne pamtim kad sam jela. Čak ni da l' sam jela. Hm, ko će ga znati, može da se desi da ni ja ne volim boraniju, a da to i ne znam :))

      Delete
  2. ja obožavam mahune ali, ne bih nikada pojela kuhane s mesom...nije da nisam probala..ali, jednostavno mi meso pokvari okus mahuna...meso se može poslužiti posebno ali ne kuhati s njima....ima nas svakakvih :)

    ReplyDelete
  3. U grupi sam onih koji jako vole mahune, samo ja nisam nikako mjerodavna, jer valjda još nisam naišla na nešto zeleno što bi meni bilo nejestivo :-)
    Mahune već jako dugo nisam jela u vidu variva, tu i tamo ih pripremim dinstane (bez mesa s mrkvom i rajčicom, ponekad i s krumpirima), uglavnom zato jer moj zakoniti najviše voli samo kuhane i začinjene limunom i maslinovim uljem. Meni su najdraže bez ičega, kuhane u nesoljenoj vodi i onda kada se ohlade grickam ih kao štapiće. Volim ih sve bez obzira na boju, nešto više volim one ljubičaste i one od pola metra, jedini uvjet je da ne smiju biti prekuhane, nikako ne volim prekuhane mahune.
    U zadnje vrijeme, kako je jako vruće, rado ih pripremam na salatu s kuhanim krumpirima, pečenim lukom i pečenim paprikama, nešto jako fino!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš ću da probam tako klot kao štapiće, super mi zvuči, da stoji kao "grickalica" na stolu :)

      Delete
  4. E i ja volim boraniju mada je rijetko pravim jer mm do skoro nikako nije jeo ali sad se polako navikava jer sam nasla neki novi recept koji mu je ok

    ReplyDelete
  5. Obožavam mahune to mi je uz punjenu papriku najdraže ljetno jelo.

    ReplyDelete
  6. Prefino... ja baš danas kuvala onako klot... sledeći put ću ovako...:)

    ReplyDelete
  7. Ja obozavam boraniju, ali ovu putericu nema za kupiti u UK. Pa ja pravim sa onim ogromnim zelenim mahunama, ali opet bude super. Ja moju pravim sa malo zaprske na koju stavim beli luk, dodam iseckana 2-3 manja krompira, zacinim, onda dodam i boraniju i dva paradajza (iseckani) ili malo passate, koncentrata sta vec, i dolijem supu ili vodu sa kockom, i krckam oko sat vremena. Serviram sa kiselom pavlakom, kao corbu. Nema lepse, osim mozda ovaj tvoj recept :)

    ReplyDelete
  8. Ja nisam volela boraniju kad sam bila mala, narocito ovu putericu. Mama moje dobre prijateljice isto nije volela boraniju i kad mi je rekla zasto je ne voli, pomislila sam kako je to pravi opis boranije. Ona je rekla da kad jede boraniju ima osecaj kao da jede stare krpe. I ja sam stvarno imala isti osecaj. Kasnije sam upoznala jednu prijateljicu koja je obozavala boraniju, kad joj mama skuva ona je jedva cekala da se probudi da bi je jela i za dorucak, i sa toliko uzivanja je opisivala kako obozava boraniju, da sam i ja pocela da je jedem i od tada je na stalnom meniju u nasoj kuci, ali ipak samo olovka boranija ne nikako ova puterica.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na javljanju! Sad kad pomenu staru krpu, pade mi na pamet da je moguć problem u samoj boraniji. Poslednju koju sam kuvala bila je stvarno divna i mlada, osim jedne ili dve mahune koje se nisu dale sažvakati.

      p.s.
      Kad negde čujem ili pročitam nešto vezano za hranu bogatu nesvarljivim vlaknima, ja odmah zamislim tu nesažvakljivu boraniju, kontam da to ne može da se svari nikako :)))

      Delete
  9. Ja sam dugo spadala u neljubitelje boranije. Ali mislim da je to zato što ju je moja mama pravila uvek na isti način. Kao mala nisam volela nijedno jelo na kašiku sem pasulja. Sad se to promenilo, a otkrila sam i mnogo novih načina za spremanje boranije...

    ReplyDelete
  10. A gde da nadjem ovaj suvomesnati mix u Beogradu?Prosli put si mi popisala gde se prodaju njihovi proizvodi i obozavam ih-najcesce kupujem kulen ali ovaj suvomesnati mix gde god sam od tih mesta trazila-nema.Gde si ga ti kupila?Hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majo, ja sam mix dobila, nisam kupila. Generalno trebalo bi da Mercator, Idea, DIS imaju. Ako si tamo bila i nisi našla - ne znam, možda je razgrabljeno pa nema uvek :)
      Ja sam svojevremeno u Ziri videla proizvode kosmajske, ali ne sećam se da li je bilo i mix-a.

      Delete
  11. Dakle:ja sam ne samo od onih cija "keva to ne ume da spremi",nego i od onih sto ne vole boraniju a ne znaju zasto.Moja mama je tako nikad nije spremala.Procitala sam ovaj spot i otisla na pijacu.Tamo sam otkila i vise vrsta boranije ali sam prepoznala putericu sa slika :)A danas sam je i skuvala.Ispala je fantasticno.Stavila sam litar vode jer nisam imala supu a suvo meso takodje nisam imala ali to naravski nije umanjilo ukus ove divote.Prelepo jelo...onako malo ljutkasto...Preporucujem svima,lako se pravi,moze i bez supe i suvomesnatog miksa.hvala na jos jednom divnom receptu.Odusevljeni smo!
    p.s.Majo,ako negde vidis taj,cuveni,kosmajski suvomesnati mix u Bgd-u,javi.Cekam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemaš pojma koliko mi je drago.

      Ako duže vreme nisi ni probala boraniju, sasvim je moguće i da ti je sad ukus drugačiji i da bi ti se sada svidela čak i ona mamina koju nisi volela. Hoću reći, možda i nije do recepta nego prosto nekog sazrevanja ukusa. Ljudi su skloni da nešto otpišu na duže vreme ako ne i zauvek, a da taj otpis datira iz nekih vrlo mlađanih dana, a ne kaže se džabe mladost-ludost :)

      Ali i dalje mi je neizmerno drago da te je baš ovaj post potakao da boraniji daš novu šansu, i hvala ti što si probala i javila!

      Delete
    2. Dobih danas info da bi mix za kuvana jela trenutno trebalo da može da se nađe na sledećim mestima:

      Mercatror-S : Mercator centar, Beograđanka, Miljakovac, Sava, Voždovac, Karaburma, Zvezdra, Kaluđerica, Cash&Carry, Terazije

      Idea Doo: Ušće, Bežanijska Kosa, Extra, Immo centar, Oaza, Bulevar Kralja Alerksandra 294

      Delete
    3. Evo i ja da se umešam,doduše 7-8 godina kasnije:) u carinskim radnjama(Borča i Karaburma)ume da bude Budjolinih okrajaka. Pakovanje od 1kg=860 dinara. Ja zaledim seckanu ili u komadu. Evo baš sam juče pravila ovu boraniju i fenomenalna je.Hvala za gomilu odličnih recepata. Pozdrav od Bibe

      Delete
  12. I mi imamo problem „Ne volim mahune, konstatno ih zaobilazim al ne znam konkretno koji je razlog...“, tj. imali smo ga do juče. Godinama tu vrstu variva nismo uopšte pripremali, ne sećam se da sam i probao kuvati ranije... U principu ja sam ih jeo dok sam bio na maminoj kuhinji. Pre nekoliko meseci probio sam led tako što sam počeo praviti tople i hladne salate, uglavnom u nekoj kiselo-ljutoj kombinaciji. Svidelo mi se što i to povrće lagano postaje redovna pojava na našem kućnom meniju. Sve se to odvijalo nekako sporo do jučerašnjeg dana, kada smo isprobali ovaj recept. Majo zavladalo je totalno oduševljenje u našoj kući nakon jučerašnjeg ručka. Kao da se dogodila neka magija, jelo je bilo savršenog okusa, i ja koji nisam od onih da jedem prvi puta mogu reći da nisam očekivao da će biti toliko dobro. Pokušavam da provalim u čemu je trik, dal maslac, dal to suvo meso ili manje vode od onoga što bi inače ovde sipali u varivo... Umesto junetine koristio sam svinjsku lopaticu (toga je bilo u ledu), sledeći put ću i taj deo ispoštovati i verujem da će rezultat biti još bolji. Puno hvala što si nam pomogla da ovo fino varivo bude napokon prihvaćeno u našoj kuhinji.
    Pozdrav od svih nas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno na probanju i na ovom lepom komentaru :)

      Raduje me kad neko zavoli nešto što ranije i nije voleo, pa još ako je recept sa bloga, ihaaaaj! :)

      Ali ja mislim da je u pitanju nešto drugo. Mislim, recept je ok, to nije sporno ;) nego je upoterbljen u pravom trenutku, kad ste već probili led i zavoleli boraniju.

      Veliki pozdrav vama i klincima,
      Maja

      Delete
  13. Majo obozavam tvoje recepte !Svi su tacni i precizni do tancina sve je detaljno objasnjeno (uz pomoc fotki) a poreklo recepata je - kao da mi je pokojna baka sve ispricala :-) Jako mi se svidja sto gotivis ova nasa domaca jela i uvek im sa punim pravom i velikim uvazavanjem pridajes znacaj.Ovaj recept za boraniju i ja slicno spremam a neki put je spremam i klot bez mesa i extra je i tako s tim sto bi ja dodajem po koji paradajz tokom dinstanja ili eventualno mleveni paradajz (u nedostatku ovog prvog ) cini mi se da mu on da pikantniju aromu
    E da jos nesto kaze se suHomestano (recnik Matice srpske)- suvomesnato je nebulozno- deformisana nacionalisticka izvedba ovog znacenja ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti mnogo! :)

      Suvo-suho... Ceo život govorim suHo, pa kad sam čula ovo drugo, meni to došlo ipak logičnije za naše podneblje, mada sad kažem kako kad, i jedno i drugo...

      Pozdrav!

      Delete