Wednesday, June 12, 2013

Integralne lepinjice


Još me drži integralno stanje. Što je u mom slučaju slično kao drugo stanje. Ne nastupa previše planski, ne dešava se prečesto, i iako ga dosta dobro podnosim - ne traje baš dugo. Pa dok traje...

Predstavljam vam integralne lepinjice, naj-naj-najobičnije moguće pecivo od integralnog brašna. Dok su tople, čini mi se da su lepinjice najlepše prazne ili samo sa malo putera. Kad se ohlade, od njih se prave fini sendviči. U belo pecivo može da se stavi skoro svaka vrsta mesnog proizvoda, i da bude ukusom dobro. Integralno pecivo nekako samo naginje ka "integralnim" mesnim produktima. Ja bar imam takav neki utisak. Stoga preporučujem suvi vrat i buđolu Kosmajske delikatesne radionice jer su jednostavno odlični. Buđola je isti komad mesa kao i suvi vrat, dakle svinjski vrat, samo kompleksnije začinjen, između ostalog belim biberom i belim lukom...

Prijatno!


Integralne lepinjice

Sastojci:
500 g integralnog pšeničnog brašna (koristim "Vega")
1 puna kašičica soli
20 g svežeg kvasca
350 ml vode
2 kašike ulja

Postupak:
1. Razmutiti kvasac sa kašikom mlake vode.
2. U posudu za mešenje staviti brašno i so. Dodati mlaku vodu, razmućen kvasac i ulje. Umesiti testo (ako je jako lepljivo dodati još malo brašna), vanglu pokriti plastičnom folijom i ostaviti testo oko 45 minuta do sat vremena, da naraste.
3. Premesiti i podeliti na 24 dela, oblikovati loptice i redjati na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti još 20-ak minuta preko šporeta dok je rerna uključena da se greje na maksimum, da ponovo narastu.
4. Peći što je moguće kraće, u što je moguće toplijoj rerni. U mom slučaju, 15 minuta na 250°C sa ventilatorom.

Recept za štampu

komentara: 20

  1. Meni licno su integralni hleb i sva peciva mnogo, mnogo bolja nego beli. Ukusniji, mogu da se jedu bez ikakvih dodataka. Ovo cu sigurno da probam, samo bez svezeg kvasca, kojeg ovde nazalost ne mogu da napbavim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gde ti živiš (znam samo da nije Nemačka :)?

      Delete
    2. U Holandiji, daleko od Germany :-) Svezeg kvasca nema po samoposlugama, jednom sam ga kupila u prodavnici koji drzi lokalni marokanac, ali ko da sam ubacila komadic zemlje u toplu vodu - nije nadosao i nije se rastvorio. Kod njega mogu po svezi zacin, ali ne vise po svezi kvasac...

      Delete
    3. Suprotno verovanju da je integralno brašno „zdravije“, upravo integralno brašno čak i više od belog brašna (koje je isto tako nezdravo) podiže nivo glukoze u krvi. Tako 2 šnite hleba od integralnog brašna podižu glukozu u krvi u istoj meri kao i 6 kašika šećera!!! Zamislite to. Takav nagli porast glukoze i inzulina koji se ponavlja svaki dan nekoliko puta i to godinama i godinama potiče iscrpljivanje gušterače i hronično nakupljanje energije u obliku masnoće. Povećana je mogućnost nastanka dijabetesa tipa 2, čemu doprinosi posebno štetna vrsta masnoće koja se nakuplja duboko u stomaku (tkz. visceralna masnoća) i koja s vremenom smanjuje osetljivost osobe na inzulin i dovodi do povećanja nivoa glukoze u krvi. Jasno vam je sada da je to krug: uzimanje pšenice uzrokuje izlučivanje inzulina koje uzrokuje nakupljanje masnoće koja smanjuje osetljivost na inzulin. Ovaj se krug može prekinuti samo prestankom konzumacije proizvoda od žitarica.

      Delete
    4. Moje razmišljanje uvek ide u smeru "što manje prerađeno, to bolje", i u tom kontekstu ne mogu usvojiti da je integralno brašno čak i više od belog brašna (koje je isto tako nezdravo) podiže nivo glukoze u krvi. Valjda zato što ističe najnevažniji argument, i to traljavo - integralno podiže šećer VIŠE, od belog koje je ISTO tako nezdravo...

      Svojevremeno sam čitala o metabolizmu šećera, i u načelu razumem ta pravila, i ima tu smisla, i nemam ja ništa protiv ako neko samoinicijativno izbaci sve proizvode od žitarica (mada opet mislim da je svako potpuno izbacivanje korak do zastranjivanja), al' čim mi se učini da mi se servira "rešenje", praćeno utiskom brkanja baba i žaba, tu nastaje reset u mojoj pažnji, jednostavno nemam vremena za to.

      Dakle, nebitno je potpuno da li integralno brašno smara pankreas koji promil više ili manje od belog (ja bih rekla manje, teško da može biti više, iako mislm je u matematičkom smislu nebitno), već je suština da je integralno zrnce, kao što mu samo ime kaže, celovito, nije baš toliko smoreno, guljeno, šibano, blajhano ili na drugi način diskriminisano, pa samim tim u ishrani u kojoj su žitarice zastupljene, a koju ipak nećemo meriti samo GI indeksom, ipak povoljnije.

      Delete
    5. Potpisujem! Sve sa merom i nema problema!

      Delete
  2. Lepinjice su ti odlicne a i recept je skoro isti kao onaj po kome ja pravim lepinice ali se nikad nisam usudila da ih napravim samo od integralnog brasna vec uvijek pravim ili od bijelog ili mijesam. Moracu da probam i ovako jer ove tvoje lepinjice izgledaju odlicno. Naravno budjola je jedna od najboljih stvarcica za uz ovakve lepinjice ali bi i prsuta odlicno pala i neki domaci sir, mladi kajmak dok su vruce mmmmmm ide mi voda na usta

    ReplyDelete
  3. jako jako mi se sviđa ovo, i sendvič i punjenje, i lepinjice, kad volim sve te integralne stvari i da se osjete mekinje ili orašasti plodovi u pecivu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. E da, ovde se mekinje nekako osete, a i vide se :) A nije tako sa svakim integralnim brašnom.

      Delete
  4. Majo, odlicne su ti lepinjice, ja odmah nekako ogladnim od tvojih postova.:)))

    ReplyDelete
  5. Ja sam se odavno deklarisala kao rasista kad je hleb u pitanju. Integralno brašno mi je pre svega užasno teško za rad... meni se to nekako uvek lepi nece lepo da upija tecnost i nisam uopste sigurna kako da ga zamesim, razvijem te glutene itd... al priblizno ovome pravim i ja bele lepinjice... Zanimljiva mi je ta buđola, nisam imala predstavu šta je tj. da je vrat i moram ti priznati da me naziv "buđola" koji me asocira na nešto buđavo uvek odbijao da je kupim! Al evo koliko sutra cu je pazariti jer mi izgleda fantasticno na ovoj slici, a i volim beli luk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Integralnih brašna ima raznih, i mnogo se više razlikuju međusobno nego razna (opštenamenska) bela brašna. Znam da sam jedno vreme koristila intergralno od Žitka, pa posle prešla na ovo Vega, ne kažem da je ovo ili ono bolje, samo primećujem da su različita.

      Moje neko zapažanje je da integralno traži malo više vode od belog. Recimo belo testo bih radila sa 300 ml vode, a ovo integralno sa 350 ml. Otprilike.

      Gluten se razvija u svakom slučaju, samo pošto u integralnom ima i mekinja i valjda i drugih nekih delova zrna koji "presecaju" glutenska vlakna, onda ona budu kraća. Ali ništa to nije dramatično, bude to sasvim lepo i vazdušasto na kraju. E sad, ukus je druga priča, i kome ne leži, ne leži mu.

      Buđola i meni zvučala grozno imenom :) Mada, tako mi je zvučala i gorgonzola (kao ime za Gargamelovu maćehu, recimo :))) pa kad sam jednom probala, navukoh se...

      Delete
    2. Gargamelova maćeha hahahah, umreću! Kupila sam integralno od spelte, ne znam proizvođača, pa ćemo probati... da presecaju glutene to je problem... ja kad vidim ono "bezglutensko" zgrozim se :)
      Btw. kupila sam buđolu, al je još uvek nisam raspakovala! Javiću utiske!

      Delete
  6. Divno izgledaju... pravicu ih vrlo uskoro. Te integralne stvari su obicno gnjecave ali ove lepinjice izgledaju bas izdasno. A budjola, ah, budjola... Pozdrav.

    ReplyDelete
  7. ih, pa meni kad nešto (i) zvuči "buđavo" - to znam - ne mož' da omane - ne mogu se setiti da sam mazn'o neki buđavi sirić n.pr. a da nije valjao. - te buđi, (pa one koje nisu kancerogene i t.d. :) :) ) su naši dobri mali drugari. k'o oni mali drugari što od odvratnog sokića od grožđa naprave vinčugu rujnu, za meraklije mlade :)
    meni lično većina tih nekih produkata od integralnog brašna ima neku gorku crticu skroz gore u kraj jezika, i zbog toga ih nešto i ne gotivim. doduše, verovatno treba probati raznorazne, ili napraviti neko svoje brašno (kad se ima mogućnosti).
    ja tu i tamo ispečem meso u rerni (retko kupujem (čitajmo: NE kupujem) bilo kakve mesne prerađevine -uglavnom napravim sam) - i onda tamo gde ljudi koriste raznorazne šunkice (one pola želatin-pola mesance, i još malo kojekakve hemije) - ja koristim tanko nasečeno pečeno mesance. ovaj neki fazon: http://i.istockimg.com/file_thumbview_approve/25067081/2/stock-photo-25067081-roast-meat.jpg. samo što secnem još malo tanje.
    idem sutra malo do keve u bgd, a ona ima rernu s ventilatorom, pa ću moguće proveDŽbati ove loptice :)

    ReplyDelete
  8. @ Anonymous, imam problem da gore ostavim poruku, pa zato ovako. Ja nisam nigde ni napisala da je integralno brasno zdravije od belog, nego da se meni licno vise svidja. Meni se isto tako svidja sto na internetu ima dovoljno teorija i 'studija' da svi mogu da misle da su u pravu! Cini mi se da je vazno imati mere u svemu!
    Majo, izvini na spamu! Mozes i da obrises ovu moju poruku ako ti 'prlja' temu.

    ReplyDelete
  9. Baš, baš su fine ove lepinjice!
    Probaću da ih napravim sa starterom. Sad sam u toj fazi da ne kažem stanju:):):)

    ReplyDelete
  10. Da li moze da se pomesa razano i psenicno integralno brasno?

    ReplyDelete