Monday, August 15, 2011

Biskvit pita


Davnih dana, juna 2009. izglasali smo brzu i jednostavnu savijaču, po receptu Vanylice sa Coolinarike, kao temu igre kuVarijacije. Napravila sam i svidelo mi se.

Zapisala sam  recept na sebi bliskiji način, bez mera u kašikama, nego sve u gramima i mililitrima, i završila misiju. Praviila sam je kasnije još par puta, i uvek bila zadovoljna.

Onda sam se u junu 2011. sastala sa blogerkama na Adi, probala Marijinu pitu po istom receptu i shvatila da sam dve godine živela u neznanju. To je nešto drugo! Za bar dve klase bolje od onoga kako je meni ta pita ispadala!

I sad, šta ću. Krenem Mariju da propitujem kako je radila, tačno da mi objasni mere i postupak, jer je postalo očigledno da ja nešto nisam baš radila kako treba, pa rešila da nađem šta.

I našla sam.

Pre svega, specifičnost ove pite je što osim kora i voća ima i jedan tanak sloj biskvitnog testa.

Meni je to od početka bilo neobično, jer nisam navikla na takve pite, moja mama je uvek pravila pite samo od kora, koje prska uljem i vodom, posipa voćem i šećerom i eventualno malo prezlama. Umota, ispeče i kraj priče. Ovde se kore premazuju retkim testom od jaja, šećera, brašna, mleka i ulja, a u sve to je dodat i prašak za pecivo. Tako kore dobiju jedan tanak film od testa po sebi, i umotana jufka lepo naraste i popuni se.

Zapravo, ovo je nešto između pite i kolača.


E, taj premaz je mene zeznuo, jer ga nisam bila napravila kako treba.

Prvo, nisam jaja i šećer mutila mikserom. Računam, nema potrebe, kad će to svakako biti neko retko testo, maltene kao za palačinke, a za njih nikad ne palim mikser.

Drugo, stavila sam samo pola kesice praška za pecivo, jer mi je zvučalo previše da na 200-ak grama brašna krknem celu kesicu.

Sad sam te dve stvari promenila, tj. uradila kako je otpočetka i trebalo, i zaista dobila finiju i izdašniju pitu, manje slepljenu, više vazdušastu.

Punjenje je bilo od malina i banana. Ne znam kako sam došla do te kombinacije prvi put, verovatno se zadesilo nekih banana za potrošiti, ali dopalo mi se, i ponovila sam. Toplo preporučujem ovo punjenje. Naravno, i svako drugo voće koje provereno volite u piti, biće pun pogodak i za ovu.

Količina je prilična. Dobije se pun puncat pleh od rerne fine, debeljuškaste pite. Za veće društvo dušu dalo. Šta pretekne, u kutiju pa u frižider, odlično se ponaša i hladna.

U svakom slučaju - ovo je za preporuku!


Biskvit pita

recept za štampu

Sastojci:
1/2 kg tankih kora za pitu
3 jaja
300 g šećera
200 ml ulja
200 ml mleka
200 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera

400 g zrelih banana
400 g malina
sok od pola limuna
malo ulja za premazivanje
listići mente za dekoraciju

Postupak:
1. Jaja, šećer i vanilin šećer umutiti mikserom penasto, dodati ulje i mleko, a zatim i brašno prosejano sa praškom za pecivo, i kratko miskerom umutiti da se dobije tečno testo.
2. Banane po dužini iseći na pola pa na polukolutiće. Preliti ih limunovim sokom da ne pocrne.
3. Kore prebrojati, idealno je ako ih ima 16-18 komada, pa odvojiti dve po dve, za 8-9 rolni. Prvu koru premazati tankim slojem testa. Otprilike je potrebno 3-4 kašike po kori. Staviti drugu koru  preko pa i nju premazati. Posuti voćem preko 1/4 površine, najbliže vama. Zamotati rolnu. Ponoviti  i sa ostatkom materijala, dok se sve ne utroši.
4. Pre pečenja pite premazati uljem, pa peći oko 30 minuta na 180-200°C ili dok pita ne dobije zlatnu boju. Kad se pita malo prohladi iseći je, a pred služenje posuti prah šećerom i ukrasiti voćem i listićima mente.



U verziji sa jabukama, ovaj recept je isprobala Dilajla.

komentara: 25

  1. Mama je ranije znala da pravi ovakve pite i uvek su me odusevljavale... Dobro si me podsetila da prelistam te stare recepte ili vec da isprobam i ovu... Fotografije, naravno, ostavljaju bez reci :)

    ReplyDelete
  2. Evo zapisano.Meni sad vec kad je gledam tako naredjanu u plehu pocnu bale;))

    ReplyDelete
  3. Pred 1-2 godine sam radila takvu pitu i nisam bila oduševljena baš tim biskvitnim dijelom. Možda sam i ja u nečemu pogriješila ili je bio neki drugi recept. Moram iščeprkati gdje sam ga zapisala pa usporediti s ovim tvojim i dati možda drugu priliku, jer izgleda jako fino.

    ReplyDelete
  4. Vi ste toliko uzdisale nad tom pitom nakon piknika, da sam morala da je napravim. Pravila sam sa borovnicama, moram da priznam da mi se nije dopala. Imala sam neke goste tog dana, oni su pohvalili, izgleda da je to do mog ličnog ukusa. Bila je i vazdušasta, i na rasla je i sve je ispalo kako treba, ali meni je bila izuzetno suva u poređenju s normalnom pitom u koju ide samo voće. Ko da jedem hleb.

    ReplyDelete
  5. Hvala svima.
    Maxivido, nije mi se jednom desilo da sam se razočarala u nešto jer sam imala nekakva početna očekivanja, jer sam poredila u glavi sa nečim drugim, poznatim. Nije ovo taj tip pite, zato sam je i prekrstila u biskvit pitu, jer više je biskvitni kolač. Meni se izuzetno dopada, i svima koji su probali, čak i onoj prvoj, poluslepljenoj varijanti :)

    ReplyDelete
  6. Majo, joj kako je dobra ta pita. Ja nisam izdržala par dana posle našeg druženja a da je ne napravim.

    Molim te da mi kažeeš kako se ostavlja link, onako da napišem ovde pogledaj, a ne da idem na copy-paste
    http://foodforthought-jelena.blogspot.com/2011/07/pita-s-ade-brza-i-jednostavna-savijaca.html

    Ja sam merila sastojke u kašikama i evo moje mere se malo razlikuju, ali samo malo. Mislim da je ovih 300g šećera za nešto kiselkasto donja granica šećera koja se da rihtati ako je voće baš prekiselo sa šećerom u prahu. Meni se dopada baš što nije preslatka. Mama ima neki recept sličan ali rolat sa šljivama i tim tečnim testom u koje ide griz. Moram da tražim recept.

    Eto, ukusi se razlikuju, iskustva su drugačija, kad praviš po receptu nije isto kada prvo probaš. Najviše volim da probam, pa da napravim. Ovde je i caka u geometrijskom ređanju voća. Sitna caka ali znači. Borovnice bi rado stavila, ali su preskupe. Mama je zamrzla višnje, pa biće ove pite cele zime!

    ReplyDelete
  7. Sećam se, Jelena, da si je pravila ubrzo nakon Ade :)

    Link se postavlja kroz html anchor tag tj. "a tag", a sintaksa je ova.

    <a href="">neki tekst</a>

    Uzmeš link u copy, pa paste unutar navodnika, a "neki tekst" će postati podvučen i klikabilan :)

    p.s. to je vidljivo tek kad objaviš komentar, dok kucaš vidiš html.

    ReplyDelete
  8. Mene ove pitice strasno podsecaju na strudle, svidja mi se i sto si motala samo po dve kore, mislim da sam ranije pravila sa 3-4, nisam probala ovu kombonaciju voca a isto su fine i sa bundevama...jako lepe fotkice!;))

    ReplyDelete
  9. zamijetila sam već ovu pitu u nekoliko navrata, krasna je, nikad nisam probala na ovaj način, tako da definitivno ide na probu!

    ReplyDelete
  10. Meni je ova pita potpuno savršenstvo, nisam je pravila jer kod mene nema ko da je jede, ali sam je probala na Adi i vrh je...

    ReplyDelete
  11. i u mom je svijetu pita samo od kora, tako da me ova verzija iznenadila. ali, kad popuste vrucine i krenem palit rernu, sjetit cu te se....

    ReplyDelete
  12. Meni je ovo slično onoj mojoj Griz štrudli od višanja koju mi i tako bubamo da ne mijenjam recept. U mene ne ide brašno nego samo griz ili pšenična krupica, ali dobro je znati i druge verzije. Da probam ovo s linkom:Griz štrudla od višanja

    ReplyDelete
  13. Snježo, link radi :)
    Sad sam gledala, to je identičan princip, i lepo izgleda presek kad su vušnje uvek u centru. Ja sam razbacivala svuda po kori, pa su bile tamo-vamo na presku.

    Griz sam znala da neko posipa preko voća, umesto prezli, da pokupe višak tečnosti koje voće može da ispusti.

    Lično su mi višnje najomiljenije voće u piti, onoj klasičnoj, mislim, za moje pojmove klasičnoj, i to baš onako da ih bude malo poviše, pa i šećera prilično, pa se napravi kao sirup od tog fila dok se peče. To ume da curi na sve strane, ali ukus je fantastičan :)

    ReplyDelete
  14. Kako mi je ova pita vec par meseci na "to do" listi, prosli vikend sam je konacno spremila. Ne da je dobra...Odusevljeni su svi koji su je probali.
    Radila sam varijantu sa visnjama i sa malinama. Ne zna se koja je bila bolja. Bilo mi je malo frka zbog kolicine, reko'ko ce sve to da pojede, ali se ispostavilo da nam je bilo malo.

    Odlican recept i za svaku preporuku!

    ReplyDelete
  15. Jao, Majo, extra su ti postovi. Ja sam radila samo jednom i to za Kuvarigrice, svidela mi se, iskreno nisam mislila da će mi se toliko svideti.Ali ovakva pita mi je mnogo bolja od onih samo voće i kore, sočnija je, valjda zbog griza!!!

    ReplyDelete
  16. Moram priznati da ju nikad nisam probala a tako mi se čini fina pogotovo kad je ti tako lijepo opisuješ i hvala za upute kako se stavlja link.Čovjek uči dok je živ..

    ReplyDelete
  17. Samo da me nije strah da cu sve da pojedem sama (kolicina kalorija je astronomska, rekla bih)pravila bih je odmah....sacekacu neke goste sto prevodu dan-dva kod mene pa cu je praviti.....kombinacija banane i maline mi je bila malo cudna ali kada malo bolje razmislim sigurno ja fantasticna....

    Svidjaju mi se fotografije :)

    ReplyDelete
  18. napravila sam tu pitu još kad je bila za igricu izglasana i jako sam se oduševila, kasnije sam ju neko vrijeme stalno radila, ali moram priznati da je već duže nisam napravila pa bi baš mogla

    ReplyDelete
  19. probala posle nedelju dana razmisljanja i imam samo jedno da kazem F E N O M E N A L N A je tvoja biskvit pita !!!
    Hvala !!!

    ReplyDelete
  20. Moja omiljena stranica, sad je jos bolja obozavam extra slike sto pokazuju svaki korak :) to meni treba!! Hvala

    ReplyDelete
  21. Super ideja za kombinaciju voća, inače radim sličnu pitu, ali od višanja. Predivan blog, jednostavni i detaljni recepti.
    Probala sam neke i zaista su odlični, lijep pozdrav :)

    ReplyDelete