Thursday, July 14, 2011

Bola i melon baller


Danas Cooks and Bakes puni tri godine. Proletelo mi je vreme, i čini mi se, sve brže leti. Kao juče da sam proslavljala drugi rođendan bloga kada je na meniju bila pita od kajsija, kad evo ga novi. Velike su vrućine i ne mogu da pečem rođendanske torte, ali mogu da vas ponudim nečim osvežavajućim - čašom hladne bole.

Bola je napitak od voća i belog vina. Narodni kuvar kaže da se obično služi na dočeku Nove godine, i tada se može raditi sa breskvama iz konzerve, ananasom i pomorandžama, a zapeniti šampanjcem. Isti izvor nudi recepte za bolu od od šumskih jagoda, zatim malina i pomorandži. Kombinacija je zaista milijardu. Zimi zimsko voće, leti letnje, neko fino vino, malo šećera ili voćnog sirupa, može i neki liker ili konjak da uđe u priču, pa i bistri voćni sok ili mineralna voda, da bi napitak bio blaži. Ako se ne razblaži, već radi samo od vina i voća, ume da prevari. Lepo, slatkasto, pitko... I drmne u potiljak bez upozorenja. Zato evo jedne sasvim blage i totalno letnje verzije od tikvinih slatkih sestara.


Za vađenje kuglica od mekog voća kao što su dinje i lubenice, koristila sam melon baller, kašičicu poluloptastog oblika napravaljenu za ovu namenu. Jednu takvu alatku poklanjam jednom od čitalaca koji ostavi komentar na ovom postu, a ko će to biti, javiću 20. jula :)  Živeli!

update, 20. jul:
Melon baller je pripao Ankici, sa bloga Kuvar za početnike, koju ovim putem molim da mi se javi na e-mail mamajacooks et gmail tačkica com :)

Bola
recept za štampu

Sastojci:
1 kg očišćenog mešanog voća (lubenica, dinja i ananas-dinja)
1 l belog vina
500 ml bistrog soka od jabuke
500 ml kisele vode
5-6 kašika žutog šećera
nekoliko karanfilića

Postupak:
1. Lubenicu i dinje iseći na sitne komade, ili melon baller-om izvaditi loptice, tako da se dobije otprilike 1 kg od sve tri vrste voća. To je po jedna mala dinja od obe vrste, i pola ili četvrt srednje lubenice.
2. Staviti voće u veći sud i preliti belim vinom i sokom. Šećer razmutiti sa par kašika vina ili soka da se skroz otopi pa i njega dodati, kao i karanfiliće. Ostaviti da se dobro ohladi u frižideru, nekoliko sati ili preko noći.
3. Pred služenje dodati i rashlađenu kiselu vodu. Služiti u staklenim čašama.

Update, maj 2016:
Recept šaljem Vanji sa bloga Kuvaj za me, koja nam je zadala alkohol kao temu igre ajme, koliko nas je!

komentara: 34

  1. Srećan ti blogo rođendan... vreme zaista leti ali kad je već tako bitno ga je dobro iskorisiti :)
    Slikice lepe i "osvežavajuće", idealne za ove vrele dane...

    ReplyDelete
  2. Volim, volim, prigodno i prekrasno osvježavajuće! E pa, čestitke od srca na blogo-rošendanu :) Želim ti još mnogo recepata, fotki i ugodnog druženja ovdje :) Kako brzo leti vrijeme! Ovaj melon baller je jako zgodnai praktična stvarčica!

    ReplyDelete
  3. Baš lepo izgleda, tako šarena. Pravo rođendansko piće, mislim na te DEČIJE ROĐENDANE.

    Da nemaš slučajno negde neko pivo :)))

    Srećan ti Blogo rođendan ...

    HVALA NA PIVU...baš je leglo na ovu vrućinu !!!

    ReplyDelete
  4. Maslinka, Tamara, hvala! :)

    Dade, hvala :)))) Ima piva, doduše crnog, a ako ni to ne voliš, ima da trknem do dragstora po Pils! Nego, kad to popiješ, mogao bi neki recept da napišeš za blog, odavno nisi :)

    ReplyDelete
  5. Sretan rođendan prvom blogu koji sam počela da pravim i Majo želim ti još mnogo divnih recepata! Ti i tvoje slike i recepti su kumovali mojim počecima u kuhanju i voljela bih jednog dana sve uskladiti kao ti. Svaka ti čast!

    ReplyDelete
  6. Srećan rođendan mila, želim ti još puno divnih recepata i fotografija. Tvoj blog je rođen kad i ja, samo sam ja malkice starija od njega, xexe... ;)))

    ReplyDelete
  7. Srecan rodjendan :) Hajde, pa i sledece godine u ovo vreme da nam osvezis dan nekom dobrom fotografijom i originalnim receptom! Navijam za to :)

    ReplyDelete
  8. Srećan blogo rođendan Majo. Ja sam pre neki dan ušla u drugu godinu i zaista kao da je juče bilo. Mislila am da će ideja za recepte ponestati brzo, ali ideje se samo množe.
    Ovakve stvari nisu kod nas odomaćene i zaista su fenomenalne, a naročito za veće skupove bilo koje vrste. Naročito pošto se može praviti varijanta za decu i odrasle. Meni je žao što kod nas nema, a možda ima onih setova za punč s velikom staklenom posudom i čančićima malim od stakla i kutlačom ogromnom za serviranje. To nije skupo ali nisam nigde videla. Koliko dugo to voće može stajati u frižideru ako se ne popije ili počne da menja boju, a možda je i još bolje nakon 2-3 dana?

    ReplyDelete
  9. Biberlee, Jacomaco, Mila, hvala najlepše!

    Jelena, znam o čemu pričaš, ali ja to ne videh kod nas. Ja sam planirala da kupim jedan loptasti akvarijum, manji, da mi bude činija za bolu :)))) jer verujem da i kad bi našla negde punč činiju, koštala bi papreno. Kod nas i dalje sve što je nesvakidašnje, odmah upada u kategoriju fensi, i plati, brate. Zato moja bola stanuje u šerpi, dok ne dođe vreme za upgrade na akvarijum :)

    Nikad mi bola nije stajala dugo, i ne verejuem da bi joj škodilo išta i posle 3 dana, neće voće pocrneti jer je u tečnosti i na hladnom. Pravila sam je par puta za neke žurke, i tad je naravno otišla odmah, a ovu sad sam pravila "za po kući" tj. za vituelno posluženje, od pola mere, i muž i ja smo popili više od pola za jedan dan :)

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  10. Sretan blogorođendan:) Vrijeme stvarno leti, želim ti još puno rođendana, recepata, druženja , slika,...
    Fantastičan osvježavajući napitak a boje i slike su fenomenalne!

    ReplyDelete
  11. Kako vrijeme prolazi kad je u dobrom društvu a tri godine i više nego lijep broj a bola baš za ove dane fina i osvejžavajuća.

    ReplyDelete
  12. Moraću da probam ovo u pola mere za nas dvoje. Kao kroz maglu se prisećam da sam ja tu činiju za punč ipak videla negde, možda u Merkatoru. Moram da pogledam ili u Eurosalonu na Ušću. Javljam ako nađem, ako nije preskupa.

    ReplyDelete
  13. sretan rođendan tvome blogu želim!!!
    još puno krasnih receata i druženja!!

    ovaj klinčić mi je privuko pažnju!!

    ReplyDelete
  14. Draga Majo, srecna godisnjica, zelim ti da i u buduce budes vredna i uspesna kao i do sad, jer tvoj blog je jedno prijatno i poucno mesto na koje mnogi vole da svrate!

    Divno posluzenje si izbrala, idealno za ovo vreme, verujem da je jako osvezavajuce.

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  15. U pravu si Majče, odavno nisam gostovao kod tebe, ali sam se zakopao u onaj NAŠ zajednički projekat potrage za savršenim domaćim sladoledom. Zanš i sama da gori zadatak nismo mogli da smislimo, pa nije ni čudo što već drugu godinu radimo na tome. No reci DRAGIČKA...ja danas završavam i sa poslednjim proverama, pa ti šaljem text na razmatranje. Posle je na tebi da sve to isprobaš i napraviš foke...Valjda će leto potrajati dovoljno dugo :P

    ReplyDelete
  16. Pravi recept za ove vreline i noći kada ipak malo osvježi. Jednostavan, odličan, osvježavajući!

    ReplyDelete
  17. Srecan rodjendan Vasem blogu,pratim recepte i uzivam..A ovako nesto sam slicno probala,tacno da udara bez upozorenja:)))

    ReplyDelete
  18. Srecan ti blogo rodjendan! Zelim ti jos punooo lepih fotografija i ukusnih i divnih recepata. A bola je bas lepa i osvezavajuca, jos uvek nisam pravila nista slicno a mogla bih, bas ovu :)

    ReplyDelete
  19. Super ideja i bas lepo izgleda. Za tu vrstu pica ovde su sad bas popularne ogromne cilindricne posude koje imaju slavinicu pri dnu.

    Btw, srecan jubilej prvom food blogu koji sam pocela da pratim. Inace mene apsolutno impresioniraju sve food blogerke sa nasih prostora koje sa toliko strasti, maste i znanja uredjuju svoje blogove.

    Iako se nikada, bas nikada, nisam napila (zvuci cudno, ali je istinito) sigurna sam da cu se jednog dana napiti od nekog ovakvog napitka. Ne mogu da pijem alkohol jos nekih godinu dana, ali kad dodje vreme ima da se "ubijem" od nekog slicnog napitka koji sam skoro provalila. Flasa sampanjca, flasa soka od nara i maline i ribizle uz to. Mnogo je dobro.

    ReplyDelete
  20. Divno je svako slavlej.I lepo je od tebe sto si se setila da za svoj jubilej darujes druge.Ja vec imam ovakvu spravicu pa me izuzmi ali sma sigurna d ace se neko obradovati.Ako biras sa randomizer pa je dobijem prosledicu ej dalje.Neka tebe sa nama i jso mnogo ovakvih jubileja;)

    ReplyDelete
  21. Sretan blogorođendan!!

    Recept mi se jako sviđa, samo što bih umjesto dinje koju ne volim stavila npr. breskve.

    A spravicu imam i koristim ju za vađenje sredine iz jabuka.

    ReplyDelete
  22. SREĆAN ROĐENDAN! Uz želje da se još puno godina družimo uz divne recepte:)
    Ovo mi izgleda jako osvežavajuće, a gde su lubenice, ja ništa ne pitam - prihvatam:))) Meni sviđa, dddddd

    ReplyDelete
  23. Apsolutno moram probati ovo pice!!! :) Nikada ju nismo pravili, a ni pili, ali zvuci jednako dobro kao i sangria! Mozda i bolje! Srecan rodjendan blogu! :))) Citam te vec dve godine i jako volim tvoj nacin pisanja, a i tvoje recepte! Samo nastavi tako!!! :)

    ReplyDelete
  24. What's for dessert, Nale i Miki, hvala vam!

    Dade, i ja sam se igrala sa sladoledom i probanjem nekih varijacija na recept sa kuvanjem mleka, ali nikad kraja, mada dugo je leto, možda i dođemo do nečega, zajednički :) Ako ne, biće valjda leta i dogodine, a za ovu ćemo naći neku drugu temu :) Pozdrav!

    ReplyDelete
  25. Neobično,lepo,odlična fotografija,baš kako smo i navikli na ovom blogu.A blog je sve lepši,sve pametniji,sve bolji,sve zanimljiviji.Raste i razvija se! Srećano rođendanče!

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. Sretan ti blogorođendan Majo! Tvoj blog mi je bio jedan od prvih blogova koje sam počela da čitam, i želim ti još mnogo mnogo divnih recepata! Bowle je divna, a spravica jako praktična :)

    Sve najljepše!

    ReplyDelete
  28. Srecan rodjendan! Majo, svaka cast, uvek su ti lepo spisateljski stilizovani recepti i vrlo dobro uslikani. Ne znam sta ti nije ispalo primamljivo pa i ova bola. Prosto mami da se napravi. Pozdrav, moram priznati da je tvoj jedan od prvih kulinarskih blogova koje pratim.
    ps. Bas sam juce pravila tvoj kolac s kajsijama ali ni priblizno ne izgleda dobro kao tvoj. Al ukusan je, nema sta!

    ReplyDelete
  29. Pozdrav Majo!
    Ja sam od recepata na blogu isprobala jedino "Kvrgusu", a odstampala sam toliko da sam toner ispraznila. I sve to u zelji da kad tad isprobam.
    Imam dete mladje od 2 godine i posao, pa se sve nesto pravdam kako ne stizem zbog toga. Moracu pod hitno da joj rodim drustvo tako da cu uciniti uslugu ili sebi ili njoj. Ili ce ona dobiti dobrog drugara ili cu ja postati sudija....a mozda i jedno i drugo.
    Da ne gusim, puno pozdrava i zeljno iscekujem nove kulinarske zadatke od tebe.

    ReplyDelete
  30. Sretan blogo-rođendan ! Iskreno ti čestitam na 3.godišnjici izvrsnog bloga, 3 godine izvrsnih recepata i uvijek zanimljivih priča , a tu su i "kuvarigrice". Bravo i hvala ti !
    Hvala ti i za bolu, odlična je, i jako, baš jako lijepo izgleda sa ovim šarenim voćnim kuglicama.

    ReplyDelete
  31. EH, melon baller!Hvala Majo!Adresu sam ti poslala...

    ReplyDelete
  32. Jao mamajac KAKO ti hvala za ovo cudo , jer bas mi je ovako nesto trebalo , da je u stilu bela sangria a da nije sangria , isprobala sam i PREDIVNO Je , obavezno napraviti ovo da odusevite goste a i sebe i prelepo je kao aperitiv !:D

    ReplyDelete
  33. Pozdrav Vama iz Rusije! Meni se jako svideo vaš blog, baš je dobar i koristan!
    Recite mi molim Vas odakle Vam je ovaj recept? Meni to važno da znam jer bavim se naučnim istraživanjem, tema kojeg je"anglicizmi u srpskom jeziku".

    ReplyDelete