Monday, May 30, 2011

Kocke od spanaća


Ovog meseca kuVariramo na temu rolata od spanaća, po receptu sa Jeleninog bloga. Ovom krugu sam se lako priključila, jer spanać baš volim, a rolate retko pravim.

Što se i pokazalo vrlo uskoro, kad sam dobila koru koju nisam mogla ili umela da uvijem, pa je moj rolat naglo iskazao želju za nekim oštrijim oblikom, i složio se sa predlogom da postane kolač. Šta sad, nemojte da ste formalisti :)

Nisam znala da li se 400 g spanaća odnosi na 400 g svežeg ili blanširanog. Računala sam da ako nije navedeno, onda se valjda podrazumeva da je svež, pa sam tako i radila. Praška za pecivo isto nije bilo navedeno tačno koliko treba, ja sam stavila pola kesice, računam na 5 kašika brašna i to je mnogo. I kašike, ah, brašno mereno kašikama mi je baš neomiljeno. U mojih 5 kašika stalo je 170 grama. Pripremila, sve po receptu, i stavila da se peče. Posle 20 minuta pogledam, a kora ništa nije promenila boju, pa računam treba joj još. I pekla još 10-ak minuta, koliko da porumeni bar malo.

Mislim da sam je prepekla, jer samo je spala sa papira, nigde ništa se nije zalepilo, a površina je imala tanku koricu. Probala sam ja to da umotam, ali vidim da kreće da puca, pa je malo pofajtam i pokrijem krpom, minut, kobajagi da popusti ta korica, i jeste malo popustila, pa sam probala po drugoj strani da umotam, ali opet je krenula da puca. Grrrr, dobro. Možda i nisam dovoljno brzo radila, jer Jelena kaže da treba sa vrelom da se radi, a ja ipak, dok sam to iznela, slikala, svukla sa pleha... Malko se ona ipak prohladila.

Fil sam pravila po receptu, po 400 g fete i sremskog sam koristila. Umesto šunke (kod mene u prodavnici ne valja ni jedna) stavila dimljeni šol. Pečurke stavila uredno, 400 g izdinstanih.

Moram priznati da sam očekivala drugačiji završni ukus. Feta je glavna, i samo se ona oseća. Niti osećam spanać, niti pečurke. Ajd' pečurke manje više, ali očekivala sam da spanać bude vodeći ukus. Naravno, sireva ima raznih i ja sam kriva što sam odabrala somborsku fetu, koja je baš jaka, slana i kisela. Jedem ja nju rado, ali sad je pokrila druge ukuse, i neću je ubuduće uzimati za ovakve slane kolače. Ovde treba neki blag, neutralan sir. I količina sira je prilična, 800+ g sira je tu otišlo, u zbiru.

Zapravo, mislim da bi ovde savršan bio - kajmak. Neki ne baš jako mlad, ali srednje-mladji, blag, na frižiderskoj temperaturi čvrst. I to bih ga mazala tanko preko cele kore, recimo u debljini od 2 mm. Tek da dobijem kontrast u smislu boje, mlečnost u smislu ukusa, a da ne narušim ukus spanaća.

Kocke od spanaća sam naizmenično ukrasila ružicama od tanko sečene pancete i tufnom od krem sira sa listićem peršuna na vrhu. Iako je količina prilična, pojelo se sve dosta brzo.


Recept je ovde.

komentara: 22

  1. Lepo si se ti ovde snašla... Kockice izgledaju baš primamljivo ;)

    ReplyDelete
  2. Ma baš mi se sviđaju i kocke, zašto ne, drugi pu ću i ja ukockati ovu roladu.

    ReplyDelete
  3. Uuu, skroz ti je fensi ovaj slajdšou... :) Svaka čast na ideji.

    Što se rolata tiče, mislim da sam ga pravila pre izvesnog vremena, naravno, u vegetarijanskoj varijanti. Super je za goste, vizuelno je veoma atraktivan.

    ReplyDelete
  4. Kad sam vidjela roladu, mislila sam da je predivna. Sada, gledajući ove tvoje kocke, sve što mislim je kako čim prije isprobati recept. Izgleda prepreprepredobro

    ReplyDelete
  5. Majo, meni se sada tvoje kocke dopadaju više od rolata. Moram i to da probam. Žao mi je što si se namučila oko testa. Mislim da je problem u fotkanju i pauzi jer vrelo testo ide na mokru krpu, pa i malo počne da se puši. Zavisi isto i u kom delu rerne se peče. Nije svejedno da li je u samoj sredini ili na onoj polici koja je nešto ispod sredine. Ja sam sa mog papir odlepljivala pažljivo.
    Ja koristim fetu iako , u pravu si prevlada, jer ona daje čvrstinu filu i može dugo da stoji na stolu. Sa krem sirevima mi se nije pokazao taj efekat. Jendostavno, desi se da neki pusti i vodu.
    Spanać koliko sam videla sam navela svež, ali eto prašak za pecivo nisam. Sto puta sam gledala da nešto ne propustim i eto propustila sam.
    Ružice od slanine su ti genijalne. Obožavam ružice.
    Meni se tvoja varijanta jako dopada, i sada ja moram očarana vaši idejama u novu turu rolata!

    ReplyDelete
  6. Meni se isto jako dopada ova kockasta verzija. Nešto što je krenulo pucati na kraju je ispalo fenomenalno. Češće špinat viđamo u formi rolata, ove kocke su baš pravo osvježenje. Jako lijepo.

    ReplyDelete
  7. Ja sam ti vec rekla svoje misljenje:) Kockice su savrsene, a posebno sam odusevljena ruzama od slanine.
    Slazem se za fetu, ciji ukus dominira, posebno u odnosu na blagu Prasku.

    ReplyDelete
  8. Ma odlicno si se snasla, kockice su prekrasne! Raj za oci, a za nepca isto vjerujem da je predobro!!!:)

    ReplyDelete
  9. Kocke su prekrasne ! nema veze što nije ispao rolat , ovo je odlična varijanta koja jednako tako atraktivno izgleda. A najvažnije je da je ukusno i da se pojelo. Kajmak je i meni pao na pamet, mislim da bi bilo dobro probati sa njime.

    ReplyDelete
  10. Pogledala sam šta ste napravile i zaista predivni radovi. Ako bi ovo bile varijacije na muzičku temu, tvoja varijacija bi bila "grand finale", naprosto je maestralno.

    ReplyDelete
  11. Moram priznati da je i uobliku kocki zamaman.

    ReplyDelete
  12. Ma rekoh ja masti nikad kraja.Kako divno ovo izgleda..pojeli bi i oni koji ne vole spanac;)

    ReplyDelete
  13. Ruzice su mi genijalne, a i ideja za kocke. Bas su ti fine. Meni se dopada ukus fete i ja bih mogla recimo sledeci put da izbacim prasku a ubacim jos spanaca u pola fila a polovinu sa sampinjonima...ili slicno nesto....

    Fotografije odlicne, kao i obicno...

    ReplyDelete
  14. Divne fotografije i jako lepo osveženje ovim slajdovima:) Odmorila sam oči uz tvojih ruku delo... Sve pohvale:))))

    ReplyDelete
  15. Odlicne su ti kockice, bas onako fini koktel zalogajcici kojima je tesko odoleti...i moram ti reci da mi se jaaako svidja slajd sou, moraces mi jednom pokazati kako se to postavlja!;)))

    ReplyDelete
  16. Svaka ti cast na odradjenom poslu. Kocke izgledaju savrseno ali mene je dekoracija oborila sa nogu :-)

    ReplyDelete
  17. Znaš šta, bez obzira na tvoje iskustvo, ne bih se ja baš žalila da me poslužiš kockicama. :) Meni jako lepo izgledaju. Nisam učestvovala ovaj krug iz razloga što mi takvi rolati nisu strani, varijacije gore-dole.

    ReplyDelete
  18. Meni se baš sviđa ovaj oblik kocke i mislim da si se odlično snašla, cijela prezentacija izgleda jako elegantno. :)

    ReplyDelete
  19. Рецепт је лоше, нисте Ви ништа погрешили!

    ReplyDelete