Sunday, March 20, 2011

Mimoza salata


Mimoza salata je, verujem, svima sa ovih prostora dobro poznata, jer je česta na slavama i uopšte, proslavama. Ovo je pre neko hladno jelo, nekako mi je prejako da bi se smatralo salatom. Mada, ako može Ruska salata da bude salata, što ne bi mogla i Mimoza?

Za ovu salatu je karakteristično da joj se površina ukrasi izmrvljenim žumancima, pa ta žumanca podsećaju na cvetove mimoze. Jaja ima i u samoj salati, i zgodno je, recimo, napraviti je posle Uskrsa, kad nam dosade kuvana jaja, onako, sama za sebe. Mimoza je slojevita salata, i lepo je da se slaže u providnoj činiji. Ili čak poput torte, uz pomoć obruča koji će nakon skidanja otkriti lepu šaru po vertikali.

U Srbiji je uobičajeno da se u Mimozu stavlja šunka, mada se zapravo pravi sa ribom. Ne može se mnogo progrešiti za šta god da se odlučite. Kod mene u ovoj verziji nema, a može tu doći i sloj barene šargarepe, sloj zelenih peruški mladog luka...

Gledajući malo Mimoza salate po netu, jedna sličica mi se urezala u pamćenje kao jako lepo rešenje za dekoraciju. Preko bele površine se spusti struk mirodjije, sa razdvojenim grančicama, a kuvana žumanca se izmrve i pospu preko tih grančica, a ne po celoj površini salate. To zaista liči na granu sa cvetovima, i baš lepo izgleda, pamtim za drugi put. Videh i jedno preslatko rešenje sa miševima. I verovatno ste svi videli Jelenine ružice, ali ipak da podsetim, jer su jako šarmantne a opet, krajnje jednostavne.

Kako god je ukrasili, Mimoza će biti ukusna, a to je ipak najvažnije. Prijatno!


Sastojci:
1 veći krompir
3 kuvana jaja
1 konzerva (180 g) tunjevine
50 g feta sira
100 g majoneza
1 čaša (180 ml) kisele pavlake

1 kašika seckanog peršuna

Postupak:
1. Skuvati jaja. Krompir skuvati u ljusci. Kuvan krompir ohladiti i oguliti.
2. U činiju narendati krompir, preko narendati dva kuvana jaja i belance od trećeg (žumance sačuvati za kasnije). Preko jaja rasporediti viljuškom izgnječenu tunjevinu koja je prethodno dobro oceđena od ulja. Malo pritisnuti, da se prva tri sloja sjedine. Preko tunjevine narendati sir, pa sve preliti mešavinom majoneza i pavlake.
3. Kuvano žumance izmrviti i posuti preko belog preliva, kao i seckani peršun. Služiti ohlađeno.

Recept za štampu

komentara: 21

  1. Ruska, francuska pa i ova salata su za mene krasan hladan objed. Samo za posebne prilike jer pršte kalorijama:)
    Izvrstan recept, a slika je fantastična!

    ReplyDelete
  2. Hej, prvi put cujem za tunjevinu u Mimozi! (sto je cudno, jer tunjevinu obozavam i guram je svuda)
    E to volim kod tebe, Majo, sto iako napravis nesto tako poznato kao Mimoza, uspes i da iznenadis:)

    ReplyDelete
  3. Snjezo, hvala!

    Ana, hvala :) U Rusiji je Mimoza jako poznata, i tamo je prave sa ribom. Mislim da smo je mi prilagodili našim navikama, pa zamenili ribu šunkom. Što je razumljivo, ali super je ukusno i sa tunjevinom, zaista, a i svi drugi sastojci idu uz ribu, i krompir, i jaja... Pozdravi!

    ReplyDelete
  4. I ja prvi put čujem za tunjevinu u mimoza salati ali vredna je isprobavanja jer volim ovakve salatice !! Mama je kao kuvar godinama radila u Rusiji i donela nam razne divne recepte ali za ovu divotu mi nije rekla ili nije znala hihihi! :-))

    ReplyDelete
  5. Nisam ni ja znala da je Mimoza ruska. Čak je se i ne sećam pre devedesetih da se pravila kod nas. Obožavam je, ali nisam znala za verziju sa ribom.
    Hvala Majo što si se setila mojih ružica, jer je to bilo davno na samom početku bloga kada sam se mučila kako da slikam salatu, neprosvećena da treba da je slikam na dnevnom svetlu.
    Odlične fotke, nju je teško slikati!

    ReplyDelete
  6. Samo jednom sam pravila mimozu i ako se dobro secam bilo je to za neku NG i dan posle suzenja mi je krompir putio neku vodurinu koja mi je bila odvratna pa je nisam vise pravila...znam mogu da se smanje kolicine, al nisam jos zaboravila peh.
    Ova je mi je jako zanimljiva jer generalno jako volim ribu, i suigurna sam da je ukus sasvim druga prica....a i rekla bih da se jede u cugu pa nema ostajanja.
    Fotografija mi je divna i zaista mami da se proba salata :)

    ReplyDelete
  7. Jovana, pitaj mamu, mozda ce se setiti. Rusi naravno koriste i drugu ribu, a nama je tunjevina neki "default", mislim, prema nasim navikama :*

    Jelena, fotkala si ti sasvim korektno, jer se na tvojim slikama uvek vidi ono sto je vazno. Meni su ruzice bas ostale u pamcenju, i stvarno su slatke :)

    Moljac, u pravu si, hoce krompir da pusti vodicu. Ja mislim da ne treba soliti taj sloj sa krompirom, nego tek neki sledeci. A mozda i ne treba soliti uopste, jer slana je tuna, i slan je sir, i majonez... Pozdravi!

    ReplyDelete
  8. ja nikad nisam vidjela, a kamoli probala tu mimozu :-)) . bas cu pitati priju ruskinju kako oni to rade.
    inace, odlicna ideja za ljetne ruckove!

    ReplyDelete
  9. Ova tvoja mimoza zbilja krasno izgleda

    ReplyDelete
  10. Kako god da ju nazvali, salata je odlična i stvarno primjenjiva za poslužiti u svim prilikama.

    Jako mi se sviđa dekoracija na vrhu salatice..

    ReplyDelete
  11. Ma ovo ti je odlično, jako volim tunjevinu iz konzerve i paštetu od tunjevine u koju stavim kuhani žumanjak često i majonezu, tako da ovo mi je totalno po guštu. Mogla bih ovo baš napraviti za Uskrs, efektno izgleda. Pozdrav :)

    ReplyDelete
  12. ovakve 'salate' ja sebi obično napravim za glavno jelo, meni je to dovoljno jako da se najedem
    ako radim za goste volim staviti u prozirnu posudu da se slojevi lijepo vide
    tvoja je jako lijepa, ovako obična i najviše mi se dopada tunjevina u nadjevu pa ću je stoga zabilježiti

    ReplyDelete
  13. E, vala tipično da smo mi morali ribu da zamenimo šunkom! Ako nema mesišta, ne računa se!
    Majo, hvala ti pošto me mimoza salata nikad nije privlačila (uvek mi je bila ko ruska s jajima) sve dok je ti nisi napravila. Kombinacija s tunjevinom obećava.

    ReplyDelete
  14. Opet ne gledas na pravu stranu.. a na net-u je i moja fotka mimoze ;)

    Salu na stranu lepo je sto si poslusala moj savet da se mimoza pravi s ribom, vidis nisi pogresila.. :)

    http://img5.imageshack.us/img5/231/img5317j.jpg

    Poz.

    p.s. Ova fotka iz SC kuvara ima drugaciji karakter ali moze da prodje ;)

    http://www.serbiancafe.com/lat/kuvar/recipe/3/5160/mimoza-salata-zuti-cvetovi-na-belom-snegu

    ReplyDelete
  15. Draga Majo, odlicna je fotka, meni se slojevi nikada ovako lepo ne vde, mozda zbog toga sto svaki red prelivam dodatno sa malo pavlake i majoneza, ali da znas da mi se svidja ovako sa tunjevinom i super ideja za nastupajuce uskrsnje praznike.:))

    ReplyDelete
  16. Izvrsna Mimoza salata ! Slažem se, i za mene je prije obrok nego salata. Super si je napravila, slojevi su tako lijepo složeni i sve skupa divno izgleda !

    ReplyDelete
  17. ni ja ovo jelo ne doživljavam kao salatu :) no, kako god je zvali, uvijek je omiljena, baš kao i francuska. fotka je prekrasna. ali ono, baš me oborila s nogu. :)

    ReplyDelete
  18. Nisam je nikad jela, barem ne pod nazivom Mimoza, ali i da ne volim ovakve salate, što volim i to jako, tvoja fotka bi me natjerala da je napravim! :)

    ReplyDelete
  19. Una mimosa salta un'idea molto gustosa, ciao

    ReplyDelete
  20. Prelepa mimozica. Obožavam je, ali iskreno, jedem je do dva puta godišenje:(
    Nisam nikad probala sa tunjevinom, ali verujem da je odlična. Fotka ti je legendarna. A i mene je fascinirala ona mala sličica koju spominješ da si pronašla. Zaista, divno.
    Pozzzzz

    ReplyDelete
  21. Kaj nas,vo Makedonija,MIMOZA salata pravime od seckana marula,rendano vareno jajce,posoleno i poleano so ocet i zejtin...i seto toa izmešano ...a ovaa vašata ja znam pod ime rendana ruska salata...

    ReplyDelete