Saturday, September 11, 2010

Čorba od karfiola


Još rezultata čišćenja drafts-a. Vrlo jednostavna čorbica, a sasvim koretkna. Nemam šta više da kažem, i ovo će biti moj ubedljivo najkraći post na blogu :)

A i recept je takav. Mada, vidim sad da nisam merila gramažu karfiola i krompira, što ne liči na mene, mada i to je verovatno posledica brzog beleženja u drafts, po sistemu  "sutra ću"... Malo sutra (ću).

Sastojci:
1 veća glavica karfiola
2-3 srednja krompira
150 ml slatke pavlake (ili pavlake za kuvanje)
so
biber
peršun

Postupak:
1. Karfiol oprati, razdeliti na veće cvetove, krompir oguliti i iseći na krupnije komade. Skuvati zajedno u slanoj vodi.
2. Kuvano povrće izvaditi izgnječiti pa vratiti u tečnost. Dodati začine po ukusu i tečnu pavlaku, pa kuvati još malo. Služiti uz kockice prepečenog hleba.

Recept za štampu

komentara: 20

  1. Danas smo je jeli za ručak, po Nadinom receptu sa Camambertom i krutonima. Ja sam kao i ovde dodala krompir da povećam masu. Odlično je prošla!

    ReplyDelete
  2. Naša omiljena juha. Ja ne stavim krumpir i stavim malo muškatnog oraščića. Uvijek je odlična, zar ne?

    ReplyDelete
  3. odlična juha, fina, krepka, ...., super je !!

    ReplyDelete
  4. Čorbe svih vrsta (sem riblje čorbe, mada i nju jedem kad moram) volim. Čuj volim, obožavam čorbice. Prva na ranglisti mi je teleće/jagnjeća. Ona je neprevaziđenog ukusa, i jednom prilikom moram to da ti ispričam kako MORA da se pravi da bi valjala. Onda je čorba od KELERABE nešto što me stvarno uvek obraduje, ali ne zato što je to bolja čorba od karfiol čorbe, nego zato što mi je neobična i jako retko je pravim. U nju OBAVEZNO treba staviti sem korena kelerabe i one mlade unutrašnje listove koje ja sitno iseckam na tanke rezance (2-3 mm)pa mi to stvarno jako zabavno i neobično, kad jedeš čorbu sa ZELENIM REZANCIMA.

    Čorbu od karfiola pravim bez krompira, ali to ne utiče baš previše na njen ukus. Ja je pravim sa kiselom pavlakom, pa čak i malo limuna dodam, ali to je stvarno samo prilagođavanje ukusa nekim mojim željama i navikama.

    Ajde da otkrijem i "tajnu" teleće čorbice, kad smo već načeli ovu temu. Treba prodinstati luk na malo putera i ulja. Puter je VAŽAN faktor u tome. Ubaciti najžilavije delove teletine (glavu, rebra, kolenicu) što gore meso sa što više žilica. To pustiti da se malo proprži sa lukom ubaciti kockice povrća tipa šargarepe i peršuna, i na KRATKOM SAFTU, krčkati još 1 sat. Doliti vode, i pustiti da se još malo kuva. 10-15 minuta. Ohladiti je i u tako prohlađenu sipati mešavinu kisele pavlake i jaja.

    Tolicno za danas.

    ReplyDelete
  5. Hvala svima.

    Dade, a je l' smem ja da izvadim tu GLAVU posle, ili moram i to da jedem? Misilm, neprijatno mi da me gleda pravo u oci :)))

    Salim se :) Ja obicno pravim pilecu corbu, i radim skroz drugacije. Telecu bas nikad ne pravim. Eto, napravicu je jednom, tako kako predlazes. Samo ces jos malo da mi objasnis nekih detalja, kad dodje vreme. Hvala :)

    ReplyDelete
  6. Odlična je! Slično je i ja radim, nekad je kombiniram s brokulom.

    ReplyDelete
  7. Eto vidiš Majče, šta se dešava kad ja hoću da se uklopim u opšti DUH ovog posta, i ne želim da moj komentar bude duži od tvog objašnjenja. Na kraju ne ispadne ništa. Zato "svečano obečavam" da je ovo moj poslednji pokušaj da budem KRATAK :)))

    Ne može bre teleća čorba da sa objasni u 2-3 reči. :)))

    Odmah da se razumemo oko TE GLAVE. Ne pravim ja NIKAD teleću čorbu od teleće glave. To rade u kafanskoj varijanti, ali oni to rade iz sasvim razumnih razloga. Ne znaju šta će sa glavom pa je ubace u čorbu (odnosno oni od takvih otpadaka prave bujon) a kad se sve to lepo raskuva, onda poskidaju svo to meso i rskavice sa kostiju i sve iseku i od toga prave čorbu. Veruj mi mnogo je to dobra čorba, ali to ne znači da mi ne možemo da napravimo i bolju, i to bez teleće glave. Samo nam još ona fali u životu, ko da i bez nje nemamo dovoljno "problema"

    Znači, stoji ona priča o dinstanju luka na malo putera i ulja. Onda kad taj luk omekne unutra ubaciš komadiće mesa koje si prethodno iseckala na željenu veličinu. Ja seckam na kockice od 1-2 cm. Naravno ako tu ima i neka koska od kolenice, ili rebara sa rskavicama da i njih treba ubaciti u taj lonac. Neka se sve to lepo kuva, pa kad se to što ima na kostima odvoji onda te komade ako su veliki izvadiš na dasku, i njih iseckaš i vratiš u lonac. Kosti tek tada smeš da baciš u đubre, ali šteta je i to, bolje nahrani neko kučence, bar lutalica ima gde god hoćeš.

    E sad povrće. Ja sam onako u brzini dok sam pisao prvi komentar sve to iseckao i ubacio zajedno sa mesom i pustio na kratak saft. Mislim da to može da prođe, i sasvim je korektno, ali mnogo bolje je da uradiš ovako. Meso pospi VEGETOM dok se dinsta na kratkom saftu. Voli meso da bude u tako nekom ambijentu sa puno začina, a VEGETA to ima. A kad meso omekne, znači kroz jedno sat ili dva, zavisi koje meso je u pitanju, tek tada ubaciš kockice povrća i ostaviš još 15 minuta da se sve to krčka na kratkom saftu. Kratki saft je u suštini sasvim malo vode na dnu, a povrće i meso se vide iznad vode.

    Kad se povrće ubaci ovako na kraju, ono ostaje neraskuvano, i prijatnije je da ga čovek jede tako, da ga osetiš u ustima, a ne onako raskuvano. Kad je šargarepa skuvana, onda doliješ vode kolko želiš. Kad ta voda provrije, tad je čorbica gotova, i treba je ohladiti da ne bude vrela, nego samo topla. U takvu toplu čorbu kad ubaciš pavlaku sa jajetom, onda se ta pavlaka neće zgrudvati, nego će samo da zgusne čorbicu, a daće joj i fantastičan ukus. Po meni bi tu dobro došlo i kap dve sirćeta, mada kad pravim OVAKVU čorbu za novu godinu, TAČNIJE ZA DAN POSLE, ja je stvarno zakiselim sa bar 2 kašike sirčeta. Jako je dobra za "vađenje fleka" čitaj lečenje MAMURLUKA.

    Zaboravih da ti kažem, A SVE OVO JE KRENULO DA BIH TI OVO REKAO :))), ja karfiol ne gnječim, nego ga ostavim tako ucelo, ali razdvojim sve pupoljke na što sitnije. Onda to bacim na malo putera i ulja, pospem vegetom, i dolijem malko vode (opet kratak saft) i pustim da se malo omekne. Ne treba mu duže od 10 minuta. U to sipam mleko i pustim da još malo vri, i čorba je gotova. Možeš sve to zakiseliti i kiselom pavlakom i limunom, ali to je sad stvar ukusa. Lako se pravi i verujem da je to i jedini razlog što je uvek pravim kad POHUJEM KARFIOL. Jel sam ti rekao za pohovanje karfijola...nisam. NE BOJ SE NEĆU. Pa nisam ja baš toliki moron, čak i ja znam kad je DOSTA :)))

    ReplyDelete
  8. Hehe, super je corbica, ne smeta nam uopste sto je u ovako skracenom izdanju...mi je isto pravimo bez krompira, nesto slicno kao sto je Dade napisao, samo sto jos ubacimo dinstani luk i sargarepu u celu tu kombinaciju, pa cak i seckane listove od karfiola (ako uspemo da ih nadjemo na pijaci, jer najcesce to sve poskidaju;)).
    A i teleca corbica zvuci odlicno, pa jos zacinjena tako sa pavlakom...mozda da dodamo i malkice limuna!;))

    ReplyDelete
  9. I meni jue čorba od karfiola jedna od omiljenih ali je takođe pravim bez krompira.Post je kao i fotografija super!

    ReplyDelete
  10. Super je corbica!
    Imas nagradu kod mene, pozdrav :)

    ReplyDelete
  11. Uh, što ja kasnim sa komentarima. Čorbica je odlična iako nisi napisala da li se dopla tvojim dječacima, nadam se da jeste. Ja razmišljam ovako - dobra stvar sa našim pisanjima blogova o hrani je ta što mi (pre)zaposlene žene imamo više motiva za spremanje ukusnih jela za naše obitelji. Ne kažem da ne bismo kuhala da blogova nema, ali ovako smo još motiviranije. Ja imam osjećaj da znam spremati mnogo više jela nego moja mama i da radije kuham nego je ona kada smo sestra i ja bile male. ona, sirota, nije imala blog gdje bi se pokazala.
    Pozdrav, nadam se da ćeš i nešto novo spremiti i da ćeš nam češće izvući nešto iz draftova.

    ReplyDelete
  12. Dade, daj recept za jagnjeću čorbicu! :)

    ReplyDelete
  13. Beagle, evo recepta. Sve što piše za teleću čorbicu važi i za jagnjeću. Samo promeni vrstu mesa. Te dve stvari su kompatibilne još sa svinjskom kiselom čorbom (postoji i takva). Znači iseckaj bilo kakvo jagnjeće meso, rebra, su najbolja, ali jagnjeća rebra je greh staviti u čorbu, kad su tako primamljiva reš pečena. Ostaje ti znaći ili vrat ili turi celu glavu u lonac sa slanom vodom, pa kad meso može da se odvoji od glave, sve to poskidaj, i iseckaj i baci u ono povrće da se još malo krčka zajedno. Nema kod čorbi baš nekih strašno velikih ograničenja. Jedino što je važno je da luk dinstaš i na puteru a krčkanje mora da bude na kratkom saftu. Kad je sve mekano, dolivaj vode kolko želiš.

    ReplyDelete
  14. Obožavam brze i jednostavne recepte, pogotovo što ja ponekad imam problem sa organizacijom :) Imam osjećaj da ću da obožavam i ovu tvoju čorbicu..

    ReplyDelete
  15. Super je,corba moze uvjek.

    ReplyDelete
  16. Spremam po sličnom receptu ali ne stavljam krompir. Odlična je:)

    ReplyDelete
  17. Jaoj.. vegetu zaobidji u sirokom luku jer svakom jelu da isti ukus a to je totalno neprihvatljivo u modernom kulinarstvu :)

    ReplyDelete
  18. Bas sam je skoro pravila po receptu koji je vrlo slican, samo se umesto pavlake za kuvanje dodaje obicno mleko. pretostavljam da je ova verzija masnija

    ReplyDelete