Sunday, September 05, 2010

Kukuruzno pizza testo


Gomilaju mi se postovi u drafts-u. Nekad nešto napravim, pa samo zapišem u drafts-u mere, koliko sam čega stavila, da ne zaboravim, a kasnije ću da pišem post. Pa ga nikad ne završim, nego dodje nešto "preče". Sad pravim čistku tamo, i gledam šta može da preživi, a šta da koknem :)

Evo nečega iz drafts-a, što može da preživi. Testo za picu, malo drugačije. Deo brašna zamenjen kukuruznim brašnom, a u testo dodat beli luk. To je bilo stvarno dobro, smazalo se za tren. Da li baš zbog malo drugačije kore, ili zbog konkretnog fila - to baš ne bih mogla znati :) ali vredno je zapisivanja, jer smo bili zadovoljni.

Recept šaljem Mihaeli, koja je ovog meseca domaćica igre ajme, koliko nas je!, a za temu je odabrala kukuruz.


Sastojci:
300 g mekog brašna
100 g kukuruznog brašna
1 ravna kašičica soli
3 čena belog luka
1/4 kocke kvasca (10 g)
1 kašičica šećera
20 g putera
200 ml vode

2 kašike paradajz pirea + kašika soka od paradajza
100 g suvog mesa
100 g pečuraka
100 g kačkavalja
2 kašike kajmaka
nekoliko maslina

Postupak:
1. Kvasac razmutiti sa malo vode i kašičicom šećera, ostaviti na toplom mestu da se aktivira i duplira zapreminu. Pomešati obe vrste brašna, dodati so, razmućen kvasac, sitno iseckan beli luk, otopljen puter i vodu. Zamesiti glatko testo, posudu pokriti plasičnom folijom i ostaviti na toplom mestu da narasta bar sat vremena. Premesiti i rastanjiti na veličinu pleha od rerne (ova mera je taman da se dobije pizza podloga srednje debljine, ne mnogo tanka - ako volite tanje testo, smanjite količine).
2. Paradajz pire razmutiti sa kašikom paradajz soka, ili obilčne vode, tek da se dobije gustina koja nije prečvrsta za razmazivanje. Namazati testo. Odozgo pobacati iseckano suvo meso, pečurke isečene na tanke listiće, i male hrpice razmućenog kajmaka. Narendati kačkavalj i poredjati maslinke.
3. Peći u rerni koja je prethodno zagrejana na maksimalnu temperaturu, dakle 250°C u klasičnim kućnim rernama. Ako rerna ima ventilatore, koristiti ih. Pizza traži kratko pečenje, do 10 minuta, i visoku temperaturu. Dok je vruća, po želji narendati još malo kačkavalja.

Recept za štampu

komentara: 15

  1. Majo, ovo testo sam probala i znam da je odlično. Beli luk, ali u prahu stavljam u testa i to mu daje poseban šmek. Pica uvek dobrodošla i u svim oblicima!

    ReplyDelete
  2. E' venuta davvero deliziosa ! ciao e complimenti per il tuo blog :)

    ReplyDelete
  3. Sjajna pizza! Kukuruzno brasno meni uvijek na vrhu top liste!

    ReplyDelete
  4. Kukuruzna podloga za pizzu, zašto ne, super ideja.

    ReplyDelete
  5. odlično!! ja sam isto kao i ti, sve puno postova u pripremi nikako da nešto završim :D

    ReplyDelete
  6. ti barem nadrljaš recepte i mjere u draft. ja samo mjere rukom nažvrljam na papir i okvirno redosljed dodavanja namirnica i onda to tako stoji, zajedno sa desecima drugih recepata u ladici i čeka svoje vrijeme. ponekad mi se isto toliko toga skupi da moram napraviti selekciju i neke stvarni ne prežive :) ovo tijesto je sjajno, morat ću obavezno probati. dodatak češnjaka me zaintrigirao.

    ReplyDelete
  7. Moram probati, zbilja je druikčije, ali vjerujem da je dobro. Ja ovih dana pokušavam sve što sam probala i fotkala organizirati, ali ide teško. Imam i jedan mali program za recepte, pomaže, ali naravno, prvo moraš unijeti ono što radiš, a onda urediti, pa prevesti na engleski, pa spojiti sa slikama, pa slike urediti na TinyPicu (koji ima vrlo slabo upravljanje filovima) i td. i td.

    ReplyDelete
  8. Opa!!! Pa to je stvarno dobro, moram probati, svakako!

    ReplyDelete
  9. obožavam pizzu i uvijek sam se nekako držala klasičnog tijesta, ovo mi je super iskorak posebice što volim kukurzno brašno u svim kombinacijama. Super tijesto i super pizza !

    ReplyDelete
  10. ja sam stalno u zaostatku s unošenjem recepata, sve mi to stoji na hrpi a nikako da stignem (ili nekad nemam volje) objaviti
    ova pizza je odlična, volim kukuruzno tijesto

    ReplyDelete
  11. Pizza testo probano i stavljeno u omiljene! Moji inace ne vole beli luk, ali ovde je pravi pogodak, daje poseban smek! Nastavljam da probam vase recepte i da uzivam u postovima. Sve najbolje!

    ReplyDelete
  12. Upravo sam pravila tvoju pizzu i nismo mogli da verujemo kolikoje testo mekano i vazdusasto! Cak i iz moje rerne koja nije bas neka... A dok sam je mesila imala je neki sumnjiv miris i bas sam bila skepticna na sta ce da ispadne... I eto nama iznenadjenja!!! Bravo !

    ReplyDelete