Tuesday, April 27, 2010

Ušećereni bademi


Kod Gastro Dive, čiji je blog pod istragom u okviru igre FBI rukavice, našla sam recept za ušećerene bademe. Delovao je zgodno i jednostavno. Ali, pravila sam ih tri puta, da bih bila zadovoljna. Recept koji beležim razlikuje se u odnosu na početni.

Prvi pokušaj

Prvi put sam stavila sastojaka u količinama datim u receptu. Jedna šolja badema, jedna šolja šećera, jedna šolja vode. Diva je napisala da se ovo kuva na tihoj vatri dok voda ne ispari, i šećer se kristalizuje i zalepi za bademe. Ja sam malo previdela to kuvanje na tihoj vatri, pa sam ostavila na jačoj, i to se kuvalo, kuvalo, kuvalo... Nije bilo nade da će voda ispariti ni posle 20 i više minuta kuvanja, a zbog prejake temperature šećer je počeo da zagoreva. Ništa. Prvi mačići.


Drugi put

Krenula sam sa istim srazmerama sastojaka, po šolja od svega, s tim da sam ovog puta pazila da se sve kuva na tihoj vatri. To znači čim je voda sa šećerom provrila, smanjila sam na dvojku, i ostavila da se lagano kuva. I to se kuvalo, kuvalo, kuvalo, i čini mi se nikada ne bi ona voda isparila, a sirup je počeo malo da menja boju. Uplašila sam se da će mi šećer opet pregoreti, pa sam odlila jedno pola šolje tog sirupa, da bi u šerpi ostao badem sa što manje tečnosti i da konačno dočekam kristalizaciju. I dočekala sam. U jednom trenutku, kad šećer ostane bez vode, on počne da se suši, i lepi za šerpu i za bademe. Šećer je blistavo beo i tada, a ono što mi je sirup delovao tamno, to je izgleda bilo zbog bademovih ljuski koje su pustile bolju. Status drugog pokušaja je - poluuspešno. Sve je to lepo na oko, a pod zubima bez veze. Šećerna korica je fina, ali badem unutra je kuvan. Jestivo je to, ali ja želim krckavost i spolja i iznutra.


Treća sreća

Konsultovala sam slične recepte na netu ali i prijatelje, i shvatila dve stvari - da treba staviti mnogo manje vode u početku, i da bademe treba dodati pred kraj. Znači, nikako iste zapremine šećera i vode. Može, ali nema potrebe da produžavam vreme kuvanja da bih čekala da voda ispari. Ovde je važno samo da se šećer rastopi i malo ukuva, ne treba tu bogznakakvo vreme. I ključno - badem se dodaje na kraju, bukvalno u trenutku kad više nema vode, ako hoćete da ga spasete kuvanja i da mu očuvate krckavost. Zapravo bi bilo idealno raditi sa pečenim bademom, to ostavljam za sledeći put, a ovaj put badem je bio sirov.

I da, to što će se bademi malo zalepiti jedan za drugi, nije strašno, jer se relativno lako odvajaju varjačom, a i šta fali, nek' ostanu neki i večno zaljubljeni :)


Sastojci:
200 g badema
200 g šećera
80 ml vode

Postupak:
U širu šerpu (25 cm) sipati šećer i vodu i ostaviti da provri. Smanjiti temperaturu na 2 ili 3, i kuvati lagano dok skoro sva voda ne ispari. Otprilike 10-15 minuta. Sirup ne sme da potamni. Sve vreme će mehurići biti sitni, a pred kraj, kad ostane jedva malo vode, mehurići će postati krupniji. Tada ubaciti bademe i mešati dok se šećer ne zalepi za njih. Onda pojačati vatru i sačekati da šećer po dnu počne blago da se karamelizira. Skloniti sa vatre, varjačom odvojiti bademe koji su se zalepili, i ostaviti ih da se ohlade. Krckati po malo, sa uživanjem. Ne k'o ja po 200 g dnevno, sa opravdanjem da uvežbavam postupak.

Recept za štampu

Candied Almonds

Ingredients:
200 g almonds
200 g sugar
80 ml water

Directions:
Bring water and sugar to boil in a 25 cm diameter pot. Lower the heat to 1/3. Cook for 10-15 minutes, or until almost all water evaporates. During cooking, sugar syrup should show small bubbles. When syrup is almost out of water the bubbles should get bigger. This is the moment to stir almonds in. Use a wooden spoon to stir the almonds continuously, in order to get them coated in sugar as much as possible. Get it all together to higher heat for short time, to allow sugar remained at the bottom of the pot to caramelise. Remove from heat, break the sticked almonds, if any, let cool.

komentara: 24

  1. Joj, obožavam ušećerene bademe, ali ih ne kupujem, ne radim i ne razmišljam o njima jer samo mi još takava kalorična bomba treba! Uf, baš znaš pogoditi u sridu!

    ReplyDelete
  2. I ja obožavam ušećerene bademe. Kod nas se to zove "bruštulani mjendeli" (ja sam iz jednog mjesta nešto južnije od Makarske. Ove zime sam ih napravila mužu da proba, nije mogao stati jesti :)

    ReplyDelete
  3. Ja ih više volem u slanoj varijanti. I njih i lješnjake. :)

    ReplyDelete
  4. Divno, i ja obožavam ove bademe ! I hvala ti za detaljna pojašnjenja recepta i postupka kako si došla do verzije sa kojom si zadovoljna. Ja sam ih probala napraviti i nisam bila zadovoljna, a pogledam moju mamu koja ih onako kao usput napravi i ispadnu joj baš svaki put savršeni. Sada ću ja pomalo ovako po tvome i nadam se da ću uspjeti. Lijepo napravljeni, super slike !

    ReplyDelete
  5. Ovi bademi (gebrannte Mandeln) su u Nemačkoj tradicionalni božićni slatkiš i mogu da se kupe na svakom koraku. Jedina razlika je što se u šećer dodaje i cimet. Međutim, ne izgledaju kao ovi tvoji - kod tebe je šećerni sloj bele boje, ovi koje ja znam su smeđi. To kada je voda isparila, a oni počeli da se karameliziraju - da li su i onda bili beli ili su tek kasnije promenili boju?

    ReplyDelete
  6. Kad je voda isparila, i ja dodala bademe maltene u par sekundi se stvorio taj snezno beli sloj preko njih, to je sve bilo na "dvojci". Onda sam pojacala recimo na "peticu" i ostavila da secer pocne da se karamelizuje - do tada je bio samo kristalizovan, ni k od karamela tu nije bilo do pred sam kraj. Samo mrvicu sam pustila da se secer po dnu serpe i po donjoj strani badema otopi, i sklonila sa vatre. Vidi se malo na prvoj slici kako je secer negde beo, a negde zuckast.

    Te braonkaste varijante ja vidjam kod nas po prodavnicama zdrabe hrane, i ne verujem da je postupak isti. Meni se svidja i dodatak susama preko te secerne opne, ali to ostavljam za neki drugi eksperiment :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poštovana,dok čitam vaše komentare,na sporetu mi se nećkaju bajami po "divinom" receptu,pa se pobojah da neće valjati. No ispali su savršeno i ja ih sada još vruće grickam.

      Delete
    2. Ha ha ha-krckaju!

      Delete
  7. I ja sam primetila ovaj recept kod Gastro dive a isprobala sam ga jos pre... pa sad nisam obratila paznju na mere... a nisam ni imala ideju da toliko toga moze da krene naopako. ja sam, kad sam ih radila, radila sa 100 g badema+100 g secara+4 kasike vode+malo vanilin secera... sve to se stavi u serpu sa velikim dnom da sve lepo bude u tankom sloju, ide na jaku vatru, stalno se mesa i kad krene da pucketa (voda ispari) gotovo je a to bude jako brzo, bademi budu fino hrskavi i potpuno oblozeni... Sliku ces moci videti u mom izvestaju sa bloga od Gastro dive koji cu postaviti ovih dana...
    Inace meni su tvoje fotke fantasticne!

    ReplyDelete
  8. Žao mi je što je meni badema, oraha i lešnika DOVDE, pošto su to osnovne sirovine od kojih pravim kolače...a i kolači su mi DOVDE, ja bih samo da vas sve pozdravim i da vam ispričam nešto zanimljivo.

    U časopisu "NATURE" - jednom od najeminentnijih naučnih časopisa - je objavljeno da je zbog zagađenosti mora porastao nivo žive u morskoj ribi, i da bi ribu trebalo jesti samo jednom nedeljno !

    Pročitao sam i da Japanci jedu više ribeo od Engleza a ipak žive duže. Francuzi piju više vina od Engleza, a ipak žive duže. Nemci jedu više crvenog mesa od Engleza i piju više piva, a i oni žive duže...

    Hoću da kažem sledeće. Ne ubija te ono što jedeš i pijaš - već što govoriš engleski.

    ReplyDelete
  9. Nisam nikada pravila usecerene bademe, mada sam ovaj recept jos ranije vidjala na coolki...na tvojim fotkicama bas deluju krckavo i fino, da bih se sada tako rado posluzila...hvala ti puno sto si podelila sa nama tvoje iskustvo, bice od velike pomoci kad se budem jednom upustila u eksperiment!;)))

    ReplyDelete
  10. Maslinka, ti si startovala sa duplo manjom merom, a u sirokoj serpi, plica ti je bila ta secerna vodica, i logicno je da je trajalo krace ali ako budes nekad opet pravila, probaj da ne kuvas badem, cak ni kratko, jos je krckaviji kad se doda bukvalno na kraju.

    ReplyDelete
  11. Izgledaju vrlo primamljivo, ali zaista su kalorični sami po sebi a kamoli uz dodatak šećera:)

    ReplyDelete
  12. Ja sam prvi put pravila ove ušećerene bademe kada je Andrea bila pod istragama. Po njenom receptu ide baš vrlo malo vode, i bila sam zadovoljna krajnjim rezultatom.
    A tebi se zaista divim na upornosti. Ja kad mi nešto ne uspe ili nisam zadovoljna, izgubim volju da to ponovo pravim.

    ReplyDelete
  13. Hmmm, ne znam šta te zezalo, ali znam osjećaj :)
    I ja sam ih radila kad je Andrein blog bio pod inspekcijom, po receptu Ana-Marije sa bloga Da mije nešto slatko i sve je bilo ok.. Moj muž je rekao da su mu bolji nego oni koje kupi i u kojima baš osjeti više prženog šećera nego badema.

    ReplyDelete
  14. Tadeja, ja sam prespavala te bademe kod Ana-Marije, Andree, pa i kod tebe i ostalih koji su probali kad je Andrea bila pod istragom. I definitivno ste svi radili sa mnogo manje vode nego ja (u prva dva pokusaja). Ja sam morala tezim putem da saznam to sto izgleda svi sem mene vec znaju :) Ali, dobro, zivot je takav :)

    ReplyDelete
  15. A ja kao nikad nisam utvrđivala gradivo? :D

    ReplyDelete
  16. Znam, znam :) Iako je prakticnije uciti na tudjim greskama, ono sto naucis na sopstvenim duze ostaje u pamcenju. Vi's kako volim da nalazim izgovore :))

    ReplyDelete
  17. Volim da ih jedem, ali do sad nikad nisam ih pravila. Moracu da pokusam. Odlicno je objasnjeno. Hvala :)

    ReplyDelete
  18. Ne odustaješ, to ti je glavna osobina.
    Slatka mi je ona fotka na kojoj tvoj maleni gleda bademe kao da kaže "pa onaaako"
    Treći put su ispali zaista dobri.
    P.S. Kao i Nata ja ih volim slane, ali ni ušećerenim ništa ne fali.

    ReplyDelete
  19. Pravila sam ih sinoc na dva nacina. Jedan po receptu i odlican je, a drugi sam dodavala malo cimeta i vanil secera. Ne bih mogla se odluciti koji su mi lepsi.

    ReplyDelete
  20. hehe bademi su super.. volim ih i na ovakav način.. i tanjurić je krasan.. :)))

    ReplyDelete
  21. Pozdrav draga, evo večeras listam moje omiljene blogove i došla sam do tebe i do ušećerenih bajama. Žao mi je što prije nisam pogledala, ali imala sam jako loš period u životu i još uvijek se ne mogu vratiti u kolotečinu. Ja sam recept dobila od jedne starije Podgorke koje su dugo čuvale recept za ušećerene bajame. I ja sam pitala zašto tolika količina vode, ali njeno objašnjene je bilo da se oni u biti moraju u toku kuhanja nasupati te vode i povećati svoj obujam.

    ReplyDelete
  22. ...Dok sva voda iskuha povremeno se mora promiješati, ali se mora i biti tu negdje blizu da slučajno ne bi zagorilo ako je vatra jaka. Kad voda ispari brzo se miješa na laganijoj vatri ali kad vidiš da se cukar prestao vezati na bajame malo pojačaš vatru. To se mješa bar dvadesetak minuta sve dok se cukar ne počne topiti i pretvarati u karamel. Tad je gotovo. Žao mi je što ti nije uspjelo, moj mail je svijetlanas@gmail.com pa se slobodno javi ako te bude zanimao drugi pokušaj sa mojih receptom.

    ReplyDelete