Tuesday, March 30, 2010

Piletina sa bobom


Tema martovskih kuVarijacija je Mediterranean Chicken Casserole.

Ništa (mi) u ovom receptu ne bi bilo neobično da nema boba. O bobu sam znala da spada u mahunarke i kraj priče. Videla nisam, jela nisam. Pošto sam ipak htela da učestvujem u ovom krugu igre, malo sam se zainteresovala za bob.

Gaga mi je dosta pomogla u razumevanju nekih stvari, i ukazala da je u odabranom receptu korišćen mladi bob, koga nemam baš nikakve šanse da nabavim. Odlučila sam se da napravim jelo sa starim bobom, koji sam kupila u radnji zdrave hrane, a koji je bio oljušćen. Bob inače ima jako čvrstu ljusku koju treba skidati sa svakog pojedinačnog zrna, nakon što je provelo noć u vodi. Moj bob je već bio oljušćen i takvom bi, navodno, trebalo manje vremena za kuvanje.

U receptu je korišćen mladi bob i tamo je pisalo da bob treba ubaciti maltene pred kraj kuvanja/pečenja, u poslednjih 15-ak minuta. Ja sam bob stavila sa mesom i sosom u rernu od početka kuvanja/pečenja, misleći da ne može da mu se desi ništa loše, čak i ako se raskuva. A on se krčkao preko sat vremena, i ostao tvrd!


Tako da, što se mene tiče, ako budem htela da ponovim piletinu sa bobom, to će biti bez boba :) Meso je ispalo odlično, paradajz sos se zgusnuo u nešto jako i koncentrovano, da nije bilo tvrtkastih zrna unutra ne bih imala zamerki. Verovatno je ovde u pitanju samo moje neiskustvo, jer sam sigurna da bi, da je bob bio mekan, celo jelo bilo za 10-ku.

Originalni recept je ovde, a prevod je ovde.

p. s. Ako je još neko pao s' Marsa kao ja, ovo je mladi bob, ovo je suvi bob, a ovo je suvi bob koji je oljušćen.

komentara: 13

  1. Super izgleda :)))
    Ni ja nisam koristila bob, tako da bi bila ko s marsa :)))

    ReplyDelete
  2. Lijepi ti je ispalo. Ja nemam pojma kakav sam ja bob imala, mladi ili stari, ali imao je tvrđu ljusku, a opet je bio zelen kao ovaj s tvoje prve fotke. Ja sam svoj prokuhala desetak minuta, ogulila ljusku i dodala jelu onako kako piše. I nije bio tvrd.

    ReplyDelete
  3. Ni meni ništa nije bilo neobično i nedostajao mi je pravi izazov. Ti si se lijepo angažovala da ovo pripremiš po svom i super ti je ispalo. Divno izgleda, a što su bobice bile tvrde, hmmm... Ne znam. Ja sam kupila bob iz Leda i on je tako fin i dobro se kuha, bobe su bile perfektne, kako trebaju biti. Pogledaj ko je firma partner Leda u Srbiji, mislim da je Frikom i da oni imaju potpuno iste proizvode kao Ledo, u istim pakovanjima samo je oznaka firme različita (zapravo mislim da je Ledo kupio sve firme koje su se bavile smrznutom hranom na području cijele bivše jugoslavije, a srbijanskoj je ostavio staro ime).

    ReplyDelete
  4. U originalnom receptu nigdje ne piše da se koristi mladi bob - piše frozen broad beans, thawed - što će reći smrznuti bob koji je trebalo odmrnuti prije pripreme. Ja sam korsitsila Ledov smrznuti, pa iako sam ga odmrznula i dodala na početku kuhanja, i dalje je bi tvrd. ja sam nekako računalda post treba objaviti sutra pa nemam ništa još spremno, ali potrudit ću se :D

    ReplyDelete
  5. Dobro izgleda, a da je bob bio tvrd, to se ne vidi. Volim bob i kupim mladi, oljušten i smrznut. Sušeni nikada nisam vidjela i nisam koristila, a nakon tvojeg iskustva sigurno ni neću. Ako ćeš ponovno raditi ovo jelo, pokušaj pronaći smrznuti bob.

    ReplyDelete
  6. Da, u receptu je pisalo smrznut (pa odmrznut :) - a na led sigurno ne bi isao stari, suvi bob. Ja nisam kod nas nikad vidjala smrznuti bob (ima trista cuda, bob nisam primetila) pa sam se odlucila na ovu drugu verziju. Najverovatnije je trebalo da ga skuvam posebno, ili makar natopim preko noci, pa onda dodajem.

    Malo smo ga gurkali sa strane, a ostalo se sve pojelo :)

    ReplyDelete
  7. he he, malo ste ga gurkali sa strane:))) odlicno ti izgleda, ja sam ga radila, ali nisam bas nesto odusevljena, prosjecno jelo, nista posebno...

    ReplyDelete
  8. Vjerujem da si se sa starim bobom namučila. Mladi smrznuti je sasvim druga priča, iako ja čak i njega znam kojiput oljuštiti. Ipak, jelo ti prekrasno izgleda, ako se već niste bogzna kak' najeli! :)

    ReplyDelete
  9. Ja ovaj krug nisam učestvovala i nisam pravila ovo jelo, baš iz razloga što je meni po onoj slici delovalo da u jelo ide mladi bob. Bob se u mojoj porodici koristi i moji ga seju svake godine u selu. Ali ga nikada ne spremaju tako mladog, več kad sazri (kao pasulj) izljuskaju se mahune i on se čuva i tretira baš kao i pasulj. I kod pripremanja se potopi u vodu da omekša, oguli se i tek posle sprema. I da, raskuva se veoma brzo. Ne znam što je Majo onda tvoj bio tvrd. Možda taj prolazi neki poseban tretman dok ne dođe u prodavnicu zdrave hrane, stvarno ne znam? Ja pričam o onome sa kojim se ja susrećem. Imala sam ja jednu kesicu mladog boba, ubrala sam kad sam bila u selu onomad, pošto sam kod neke od vas naletela na jelo sa mladim bobom, i znam da sam se čudila da se on koristi i mlad. Međutim, potrošila sam zajihu :( zato i nisam učestvovala sa starim, a mogla sam. Inače ja nisam viđala bob od Frikoma, mislim da to kod nas nema.

    U svakom slučaju Majo, meni tvoje jelo baš izgleda ukusno.

    ReplyDelete
  10. Moje iskustvo s bobom: Jednom me startovala Cigančica od c. 5 godina na Đeram pijaci ispred bio-špajza. U korpi ispred radnje su bila neka zrna. Devojčica je zahvatila šakom, pokazala mi, i rekla: "bobo". Ona je znala šta je to, ja nisam. I još uvek ne znam. Ali sad znam kako se bob kaže na romskom.

    ReplyDelete
  11. Thank you very much for the recipe is wonderful and I will definitely repeat

    http://chalupnikovi.com/recepty/?p=5204

    Milena

    ReplyDelete