Friday, August 21, 2009

Pileći ćevapi


Rek'o bi čovek da ništa nisam učila tokom godine, kad sad spremam ovolike popravne :) Evo još jednog, ovog puta iz martovskih FBI rukavica, kada smo istraživali blog NLO koji piše Iva (blog je kasnije zatvoren).

Videla sam tamo ove pileće ćevape, ali nisam ih stavila na listu za probanje, jer sam apriori imala utisak da su malo suvlji. Nekoliko drugih blogo-inspektorki su pravile pileće ćevape po receptu NLO (Maslinka, Josipa i Branka), i sve su bile zadovoljne. To je bilo presudno da ih i ja isprobam.

I dalje sam fascinirana koliko je pileće meso zgodno za mlevenje, to sam tek skoro otkrila. Kod nas u mesarama ne melju pileće meso, nemam pojma zašto. Jednom sam pitala i mislim da je odgovor bio da je potrebna drugačija mašina, ova što melje svinjetinu i junetinu navodno nije dobra za piletinu. Ajd' dobro. Moja mini seckalica srećom odlično melje meso, bukvalno napravi gustu glatku pastu.


Bilo je 750 g pilećeg belog mesa i 250 g hamburške mesnate slanine. Jest' dosta slanine, ali pola od toga je opet meso, pa sam računala da i nije baš toliko mnogo. Lepo sam to sjedinila, odmah sam oblikovala ćevape i onda ostavila da odstoje u frižideru par sati pre pečenja. Pekla sam na elektičnom grillu, lepo su se ispekli. Ali, ipak su bili malo suvi, čega sam se od starta i plašila.

Ukus je zaista odličan, samo je falilo neke sočnosti u sredini. Posle odem do NLO da proverim da li sam sve uradila po receptu, i skontam da nigde ne stoji eksplicitno da se ćevapi prave sa belim mesom, već generalno, sa pilećim. Što sam ja to odmah izjednačila sa belim mesom - ne znam, valjda što su na slikama ćevapi ispali nekako beli... Ove ćevape treba raditi sa batakom i karabatkom, mislim da bi bili totalno drugačiji i puno sočniji. Možda bih dodala i samo malo crnog luka u celu smesu, mislim da bi i on mogao da pomogne. Ćevape smo jeli uz rustični krompir spremljen po Maslinkinom receptu. Hm, krompir i meso - kombinacija koja garantovano baca u stond. Al' vredi, ponekad.

Ćevape ću svakako praviti opet, samo ne više sa belim mesom, već sa pilećim ekstremitetima :) NLO, hvala za recept!


Sastojci:
750 g mlevenog pilećeg mesa
250 g slanine
1 jaje
pola vezice peršina
2 čena belog luka
so
ulje

Postupak:
1. Piletinu i slaninu samleti u seckalici ili multipraktiku. Dodati jaje, peršun i sitno iseckan beli luk, posoliti po ukusu.
2. Namašćenim rukama vaditi po lopticu mase i razvaljati je medju dlanovima. Formirane ćevape ostaviti u frižideru par sati pre pe pečenja. Peći na grill tiganju, električnom ili pravom grillu. Poslužiti sa rustičnim krompirima.

Chicken Kebabs


Ingredients:
750 g boneless and skinless chicken meat, preferably maryland
250 g bacon
1 egg
1/2 bundle fresh parsley leaves
2 cloves garlic
salt
oil

Directions:
1. Grind meat and bacon in chopper or food processor to get very thick paste. Add an egg, finely chopped parsley and garlic, and salt to taste. Mix well.
2. Take small portions of the meat mixture with oily hands. Roll the meat between your hands to form kebabs. A kebab should be about 3 cm thick, 10-12 cm long cylinder. Cool them in the fridge for a few hours, then grill. Serve with rustic potatoes.

komentara: 7

  1. meni su ovi ćevapi prefini... obično kupimo u mesnici već mljeveno pileće meso, a u njima vjerojatno ima svega i svačega kao i u ostalim mljevenim mesima i zato nisu nikad ispali suhi... ali za ove tvoje si bar sigurna da je meso kvalitetno :) super izgledaju :)

    ReplyDelete
  2. Dobri ćevapčići. Kod nas u Sarajevu, bilo bi ravno bogohuljenju napraviti ćevapčiće i pljeskavice od bilo čega osim mljevene junetine, ali se po prodavnicama mogu naći i "so called" light varijante (pazi da nisu) od pilećeg mesa. Ja, inače, ćevape nisam jela od 2001-ve, pa kad sam prošlo ljeto otišla sa gošćom kad nisam dušu ispustila, a jeli smo ih u najboljoj ćevabdžinici u gradu, Eto, to ti je dokaz kako se stari, nešto jednostavno stomak više ne može da podnese. Iz tih razloga mljeveno meso i roštilj su gotovo prognani iz moje kuhinje, mada ponekad za veliku ljubav spremim i pileće pljeske, Naravno da meso sama sameljem od fileta, kao i ti ovdje (odnosno Iva).
    Inače, dopada mi se tvoj odabir recepata sa drugih blogova.

    ReplyDelete
  3. eh draga moja, tebe mozda nisu zadovoljili, ali cevape bi, osobno jedino ovako pojela. iako imam super mesara kojem vjerujemo vec godinama, cevape, pljeskavice i mljeveno meso opcenito, ne volim jesti. ako konzumiram meso to se odnosi iskljucivo na pilece i purece bijelo i sasvim mladu teletinu. mislim da si ovdje postigla nesto sta bi ja u slast pojela. iako sumnjam da cu isprobat recept- ne zato sta ne valja, dapace, nego zato sta, za mene, ima puno zanimljivijih recepata za probati- lipo si pokazala da cevapi mogu biti i zdrava hrana.
    usput, prijavljujem se na listu obozavatelja tvojih recepata. trebala sam danas po drugi put u dva dana raditi tvoju socnu tortu od krusaka i breskvica ali me odvelo na vikendicu pa kolac mora pricekati. ne zadugo.... veliki pozzzzzzzz

    ReplyDelete
  4. Nakon tvog izveštaja, mi odmah iskombinovali piletinu i od bataka, a onda skontali da nemamo sa čim da uporedimo tu suvoću :) što je odmah postalo nebitno kad su navalili na ćevape. Znači sve pet za pileće iz moje kuhinjice :)

    ReplyDelete
  5. Hej, evo jos jedve Ninocke, ali sa drugog sajta ;)

    Cevati su bili odlicni! Ovo je i meni prvi put da pravim nesto od mlevenog pileceg mesa. Uz dodatak slaninice i zacina, ispali su pravi delikates.
    Zorana

    ReplyDelete
  6. Zorana, hvala na poverenju i na izvestaju :) Jesi li koristila i batak i belo?
    Pozdravi!

    ReplyDelete
  7. Kupila sam gotovo mleveno i mislim da je bilo pomesano, jer mi je izgledalo suvise svetlo za batake, a tamno za cisto belo meso.
    Zorana

    ReplyDelete