Monday, August 10, 2009

Pileće polpete sa tikvicama




Kuvarigrice su i dalje na raspustu. A ja vredno spremam popravne ispite, i prijavljujem još jedan iz junskog roka FBI rukavica, u kom smo istraživali Maslinkin blog.


Pročitala sam recept za Pileće polpete sa tikvicama i po sastavu sam odmah znala da će mi se dopasti, ali nisam uopšte mogla da pretpostavim koliko. Meni je novitet mlevenje pilećeg mesa. Moja mini seckalica je super uradila posao, samlela je meso u gustu kašu vrlo uspešno. Izrendisane tikvice se mešaju sa mesom, i ima ih taman koliko treba. Malo je cela masa mekana i ali uz pomoć prezli nije je teško oblikovati. Pržila sam na malo ulja, tek toliko da pokrije dno tiganja, i posle dve ture bih kompletno promenila ulje i tiganj salvetom očistila od crnih mrvica (zagorelih prezli). Jednu prženu polpetu sam probala još vruću i prevazišla je moja očekivanja. Dobila sam 16-17 komada, zaista dosta od 300 g mesa.


Više od samih polpeta me je šarmirao sos. Maslinka je mešala pavlaku sa jogurtom i dodala seckanu rukolu. Ja nisam stavila jogurt, nego samo pavlaku, zbog gustine. Rukolu sam usitnila u secku baš na sitno-sitno, zajedno sa pola pavlake, jer kad stavim samo lišće u seckalicu nožić neće da ga pokupi. Posle sam samo malo posolila. Jaoj kako je ovo dobro! Ustvari, ja sam oduševljena rukolom koja mi je relativno nova kao ukus, prvi put sam je probala pre nekoliko meseci. U ovoj kombinaciji je neodoljiva.

Hvala Maslinka za još jedan fini recept!


I još nešto, na svoj račun. Kad sam prvi put pročitala termin polpete, to sam uradila pogrešno - i usvojila kao poPLete :) Sad dok sam pisala post i više puta se vraćala na Maslinkin recept, vidim ja da Maslinka pominje poLPete. Rekoh, mora da je tipo greška. Pa još jednom polpete, pa treći put polpete... Tad konačno shvatih da ja sve vreme koristim nepravilno usvojen termin, vrlo samouvereno :))) BTW, kako se još mogu nazivati ovakve šniclice od raznoraznih mešavina? Vidjam kod nas termin "uštipci" ali nisu mi ovo baš ni uštipci. Predlog!?

Pileće polpete sa tikvicama

Sastojci:
2 manje tikvice, oko 400 g (350 očišćenih)
300 g fileta belog mesa
6-7 crnih maslina
1 jaje
50 g dimljenog kačkavalja
4 kašike tj. oko 100 g kukuruznog brašna
na vrh noža praška za pecivo
prezle
ulje

200 ml kisele pavlake
100 g rukole
so

Postupak:
1. Tikvice očistiti, izrendisati, posoliti jednom kašičicom soli i ostaviti da puste vodu.
2. Pripremiti sos - pola pavlake i 50 g rukole samleti u seckalici. Dodati drugu polovinu pavlake i promešati, posoliti po ukusu, pa staviti u frižider da se hladi.
3. Meso i masline samleti u seckalici. Dodati jaje, ocedjene tikvice, kačkavalj i prašak za pecivo, izmešati.
4. Dodavati kukuruzno brašno malo po malo i mešati, dok se ne dobije gusta lepljiva masa.
5. Kašikom izvaditi lopticu ove mase, spustiti u činiju sa prezlama, pa i odozgo posuti prezlama, da se ne lepi za ruke. Rukama formirati šniclu/polpetu manju od dlana, prečnika oko 8 cm, debljine 1-1.5 cm, spuštati u tiganj čije je dno u tankom sloju pokriveno uljem. Pržiti sa obe strane dok ne porumene, ne na najjačoj vatri (npr. 4 ili 5 na skali od 6).
6. Tople polpete servirati preko preostalih listova rukole, prelivene sosom. Po želji ukrasiti maslinama. Od ove mere dobije se oko 16-17 malih polpeta.

Isprobala Monika.

Chicken and Zucchini Patties
adapted from Maslinka
makes 16-17 mini patties

Ingredients:
400 g zucchini
300 g skinless chicken breast fillet
6-7 black olives
1 egg
50 g smoked cheese
100 g corn flour
a pinch of baking powder
bread crumbs
oil

200 ml sour cream
100 g arugula leaves (rucola)
salt

Directions:
1. Peel and grate zucchinis, add a tsp of salt, set aside.
2. Blend 100 ml of sour cream and 50 g arugula leaves in a mini-chopper. Stir in leftover cream, add salt to taste. Cool.
3. Grind meat and olives together in a food processor or mini-chopper. You should get very thick paste. Add an egg, drained zucchini, diced cheese, baking powder and mix well.
4. Stir in corn flour, to get thick, sticky puree.
5. Get a spoon of this mixture and place it in bread crumbs, and sprinkle some over, to avoid sticky hands. Shape patties (about 8 cm in diameter and about 1-1.5 cm thick). Cover a non-stick pan with a thin layer of oil and heat. Cook until lightly golden over lower than maximum heat. Turn and cook another side.
6. Serve hot over remaining arugula leaves, with sauce.

komentara: 3

  1. prelepo su ti ispale... fotke su čarobne a ja sam oduševljena jer ti se svidelo :))))

    ReplyDelete
  2. prekrasne su i prefine... baš si me nasmijala s popletama :) možda bi se mogao koristiti termin popečci :)

    ReplyDelete
  3. ovaj je recept bio na mojoj listi kad smo istrazivali maslinkin blog ali ga nisam stigla napraviti. mozda bih mogla po uzoru na tebe i masateru "otici na popravni".;)
    umak mi se jako svida.
    slazem s volim kuhati oko naziva popecci.:)

    ReplyDelete