Tuesday, September 13, 2016

Pileća pašteta



"Mmmmm... Baš ti je dobra ova pašteta, mama!", reče devetogodišnji dečak probajući novi domaći namaz od pilećih bataka, serviran na heljdinom hlebu, sa dodatkom sušenog paradajza i tankih režnjeva belog luka. Mama se zadovoljno smeška.

"Ustvari, SVE tvoje paštete su super", nastavlja dečak. "Odavno nisi pravila onu od džigerice, a tako je dobra!" Tu je mama već na ivici da pišne u gaće od sreće, da izvinite na izrazu.

"Hvala ti, pile moje", reče toplo i mirno, upitavši se odmah potom da li je u redu da detetu tepa da je pile, dok ono jede pileću paštetu...


Šta da vam kažem, u pravu je dete - ova pašteta je baš dobra! Jednostavna je, lepo maziva, blaga, nenametljiva, a opet punog mesnog ukusa i otvorena za sve mogućnosti začinjavanja i karakterizacije. Jedino što vam treba je blender i volja da probate da je napravite. Kad to jednom učinite, velika je verovatnoća da nikada više nećete kupiti industrijsku.

Da ne dužim priču, idemo odmah na pripremu. Koristićemo samo batake, jer su oni najsočniji deo pilećeg mesa. Masnoću ćemo dobiti od putera, a supom ćemo regulisati gustinu. Za početak ćemo paštetu začiniti klasično i minimalno, solju i biberom. Od jednog kilograma bataka dobićemo oko 750 g paštete, koja u frižideru može trajati do 7 dana.

Čekam utiske! :)



Pileća pašteta
recept za štampu

Sastojci:
1 kg pilećih bataka sa karabatkom, tj. 500+ g kuvanog, očišćenog mesa
1 glavica luka
125 g putera
2 + 1 kašičice soli
1/3 kašičice bibera
150-200 ml supe od bataka


Postupak: 
1. U šerpu staviti batake i luk, naliti sa 2 litra vode, dodati 2 kašičice soli, kuvati do vrenja, pa na srednjoj vatri, poklopljeno, onoliko dugo koliko je potrebno da meso maltene spadne sa kostiju (oko 1.5 h). U vodu se može dodati i neka zelen (šargarepa, koren peršuna, koren celera) a i ne mora ništa.

2. Luk odstraniti, a batake, čim se prohlade dovoljno da se sa njima može raditi rukama, odvojiti od kostiju i hrskavice. Kožu možete i ne morate ostaviti, ja sam ostavila. Od jednog kilograma sirovih bataka bi trebalo da se dobije nešto više od 500 g mesa bez kostiju. Ubaciti meso u blender, dodati otopljeni puter, 1 ravnu kašičicu soli, 1/3 kašilice bibera i 150-200 ml supe od bataka. Izblendirati u glatku kašu, koja će u ovom stanju biti relativno meka.


3. Probati, dodati soli i bibera ako treba, prebaciti u posudu sa poklopcem i ostaviti u frižideru da se stegne.

Napomena:
Ostatak supe možete iskoristiti umesto vode za pripremu nekog kuvanog jela, ili je zakuvati klasično, sa rezancima ili knedlama.

komentara: 30

  1. Zvezda sam svih gošćenja zbog ONE paštete od džigerice. I ova mi zvuči odlično i biće probana, sigurno.
    Znaš da ja odavno ne kupujem više industrijsku paštetu i viršle - Luka pročitao vest da je to nus proizvod industrije mesa gde ide svašta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, ONA pašteta je i ovamo bivala hit na svim posluženjima na kojima se pojavila :)

      Ni mi dugo, baš dugo ne trošimo paštete i viršle, a imala sam dvojicu ovisnika o viršlama svojevremeno... ;)

      Delete
  2. Jel' mi se čini ili ti u zadnje vrijeme stalno imaš recepte koje za jela koja bih pojela samo pod prijetnjom smrti, ako i tada?!?:)) Sve predivno izgleda, ali radije ne bih!:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, nadam se da je sa zdravljem sve u redu :)

      Delete
  3. Izvrsno izgleda! Ovo obavezno isprobavam.

    ReplyDelete
  4. Pileca pasteta je kod nas u kuci stvarno nus proizvod u pripremi pilece supe. Obicno je to dva, tri karabataka, mesa za corbu je mnogo, kuvanu piletinu ne ljubimo, pa je sticajem okolnosti nastala pasteta... Slicna je tvojoj, mi je blendiramo sa svezim crnim lukom, po nekim kuvanim jajetom, zacinjavamo (vise vezujemo) sa malo senfa i majoneza :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senf i kuvana žumanca su sigurno odlični dodaci pašteti!
      Pozdrav i hvala na javljanju :)

      Delete
  5. Mrrrnjauu, sušeni paradajz! Jesi li ga sam a pravila Majo? Baš bih se upustila u tu avanturu, evo već danima se premišljam.
    Paštetu (industrijsku) izbegavam, pravila sam nešto ali mi se to nije dopalo, tako da ću ovo rado probati :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam ja pravila, pravila moja drugarica Jelena, a ja dobila teglicu za dž! Mada se i ja ozbiljno izoštravam na samostalni poduhvat sušenja paradajza :)

      Javi utiske, ako probaš paštetu!

      Delete
  6. Ni mi industrijske pastete ne kupujemo, ali ovo bi moglo da se napravi! A mogu li ja da pozajmim tog devetogodisnjaka? Jedan petogodisnjak proba nesto samo ako vidi nekoga mladjeg od 18 godina da nesto jede. Otporan na molbe, ucene i pretnje drugih vrsta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može. Ali moraš da uzmeš i devetogodišnjakovog za broj i po starijeg brata, pošto oni vazda' idu u paketu. I vrlo su pažljivi sa mlađom decom, čisto da te upozorim ;)

      Veliki pozdrav za tvoj tim! :)

      Delete
  7. Probala i odusevljena, pola mere doduse jer je nas samo dvoje. Objavila sliku u hrono grupi i navela te u komentaru kao tvorca ove lepote. Nego, deder ti meni reci gde ti je ovaj recept za hleb od heljde ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joooj, hleb od heljde je u izradi i doradi do "ne zna se", mogu da ti napišem al' veruj da nije to još TO :)

      Hvala za javljene utiske o pašteti, i veliki pozdrav za vas dvoje!

      Delete
  8. Meni je ovo savršeno! I još kada može toliko dugo trajati...ma divno! Bilježim!

    ReplyDelete
  9. Odlicna pasteta,puno bolja od argete.Pravila sam nocas drugi put,detetu se jako svidja.

    ReplyDelete
  10. Odlican recept, nego, koliko moze da stoji u frizideru? Ako se ne pojede odmah, naravno ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Recept je predivan! Hvala! Moji odusevljeni! Zanima me nacin i vreme cuvnja. Hvala!

      Delete
    2. Frižider, oko nedelju dana. Pozdrav!

      Delete
  11. Za večeras ću sa komentarima da završim ovde; htela sam još i za lazanju da pišem ali tamo izgleda nema mesta :)
    Još prvi put kada sam pravila ovu paštetu ubacila sam malo kuvanog paškanata i mnogo je dobro. Moram da priznam da nikada nisam kuvala striktno po tvom receptu nego, onako redovna supa sa svim začinima i povrćem ali u blender stavljam po tvojim merama plus još ta , otprilike, kašika paškanata. I moram da ti preporučim da probaš, kod prijateljice sam jela supu sa dodatkom komorača, onih semenkica od kojih i čaj može da se kuva i od tada samo tako kuvam, jako mi se sviđa.
    I tako... ovih dana više nisam sigurna ko vršlja po čijoj kuhinji, ja po tvoj ili ti po mojoj :)))

    Pozdrav Majo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti za to vršljanje, baš mi znači :)
      U supu obično stavim i jednu malu jabuku, ali komorač nisam probala :)
      Paškanat u pašteti, što da ne?

      Pozdrav veliki!

      Delete
  12. Odlicno! Svi vasi recepti su savrseni....

    ReplyDelete
  13. Slusaj Majo, zar jos uvijek nisi napravila virsle, eventualno Poli?
    Obozavana si, zeno!
    Milica

    ReplyDelete
  14. Napravila! Odlična, hvala.
    http://i66.tinypic.com/2ur6vkp.jpg

    ReplyDelete
  15. Ja pravim slicnu pastetu, ali piletinu sa crnim lukom dinstam na puteru, bez dodavanja vode, pokopljeno, dok meso potpuno ne omeksa da se odvaja sa kostiju. Sve sem koze, hrskavice i kostiju sameljem, dodam kuvana zumanca, malo senfa, majoneza i sok od limuna, naravno zacine po ukusu. Danas sam probala sa svinjskom mascu, jer ćerka ne sme maslac, a margarin ne bih ni pod razno. Javicu kako je ispalo. Ne sme ni jaja, tako da necu dodavati ni majonez.

    ReplyDelete
  16. Odlicna pastete!!! Redovno je pravim :)

    ReplyDelete