Monday, December 15, 2014

Ačak pita


U igri Patin petnaesti, food-blogeri isprobavaju recepte iz Velikog narodnog kuvara. Ne bilo koje, nego jedan koji su prethodno zajednički odabrali, pa tako svakog meseca.

Za ovaj mesec odabrana je ačak pita, koja se pravi od katmer kore. Već dve nepoznate reči, je l' da? :)

Ačak znači otvoreno. Pošto je pita delimično otvorena, tj. nije skroz pokrivena, onda je i ona ponela ačak u imenu. Katmer je karanfil, a katmer kora je tako nazvana jer se testo zaseca u oblik koji podseća na cvet, čije se latice preklapaju, da bi se dobila neka vrsta lisnatog testa.

Ačak pitu nisam pravila sama. Na celodnevno druženje došle su mi Milkica i Tanja. Nikad kraja pričama, i nikad da počnemo da radimo, pa je pita jedva stigla da bude spremna u vreme večere! :)


Evo i utisaka:

- Prvi put sam radila katmer koru iako sam je odavno videla i tagovala za probu. Za prvi put - nije loše, ali testo nije bilo baš lisnato kako sam zamišljala. Mislim da je glavni razlog taj što sam škrtarila na masnoći za premazivanje jufki i "latica". Mislim da ukupno nije otišlo više od jedne kašike masti, a moralo bi mnogo više da bih dobila to što hoću. Nije bilo loše ni ovako, ne kažem, ali može to bolje, sigurno.

- Interesantno mi je bilo da vidim na šta će ličiti fil koji se pravi samo od kiselog mleka i jaja (i malo prodinstanog luka). Nekako smo mi sa ovih prostora navikli da ako nešto mlečno ide u pitu, da je to sir ili mešavina sira i nečega. E, ovde nema sira, samo malo prodinstanog luka, 1/2 kg kiselog mleka i 4 jaja. Dosta je to retko u fazi sipanja, ali se skroz korektno stegne u rerni. Zanimljiv mi je i dodatak mirođije, ona je glavni začinski ukus i dobro je, baš. Jedino nije dobro što sam od silne priče sa drugaricama zaboravila da dodam so i biber, pa je fil bio jeeedva-jedva slan od ono malo soli što sam stavila u luk tokom dinstanja : /

- Opšta ocena: vrlo dobar (4)

- Da bih dobacila do petice, imam nameru da ponovim ačak pitu. Pre svega da poradim malo na testu, a i fil da pojačam nekim starim belim sirom. Pa da mogu opet so da zaboravim ;)


Ačak pita

Prosejati na dasku za mešenje ½ kilograma mekanog brašna i s malo soli i mlake vode (300 ml) zamesiti testo, ali ne suviše tvrdo. Razvući oklagijom od testa katmer-koru u veličini tepsije (ja sam celo testo podelila na 4 jufke, namastila i složila jednu na drugu, pa od njih dalje radila katmer), ali tako da preko tepsije sa svih strana kora prelazi za deset santimetara. Zatim praviti nadev: U šerpu na štednjaku metnuti kašiku masti, dodati glavicu sitno sečena crna luka (i trećinu kašičice soli), pa ga ispržiti da porumeni. Skinuti luk s vatre i dodati ½ kilograma kisela mleka, 4 cela jajeta, malo bibera, soli i malo sitno sečene mirođije. Sve dobro izmešati i nadev sipati na koru u tepsiji. Zatim pažljivo preko nadeva posuvratiti koru koja pada preko pleha i rukom udešavati da to testo bude ravnomerno posuvraćeno u vidu čestih nabora, tako da gotova pita ima izgled pite kojoj samo sredina nije pokrivena korom. Zbog toga se ova pita i zove ačak-pita, što znači: otvorena pita. Tako spremljenu pitu poprskati dobro mašću (nisam, zaboravila sam), pa je peći pod vršnikom ili u pećnici (rerni). Pečenu pitu poprskati vodom (ni to nisam) i pokriti salvetom. Zatim je iseći kao što se seče torta, kako bi svaki komad pite imao jedan deo nadeva.

komentara: 16

  1. Moja je lisnatija, mada se na slikama ne vidi. Istina, nisam škrtarila na masnoći. Ipak bih odabrala tvoju kao bolju i to zbog jačeg ukusa luka (kod mene se tek u naznakama osetilo) i zbog urednosti - čoveče, tvoje testo je zaista za slikanje! Inače, ja nisam zaboravila da posolim, ali se tek-tek osetilo da je slano. Izgleda da je potrebno više od prstohvata u testo. Pobednik: Majina pita, jeeee!
    Joj, što smo uživali u druženju, a kako nas je tek Maja ugostila....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Po mojoj proceni treba bar pola kašičice soli, ako ne i cela ravna.

      Inače, vi ste gosti za poželeti :) Niko nije postavio pitanje zašto je pita servirana na krpi na patosu (ostalima: zbog slikanja i potrebnog rastojanja između objektiva i objekta), niti se bunio da klekne i pridrži parče u položaju "evo baš sad uzimam" :)

      Delete
  2. Majce, dobra je za prvi put. Slicice standardno, odlicne!

    Ja cu svoju postaviti u toku dana, mada je vec imam na blogu. Vidi, kao sto si i sama primetila, trebalo je vise masti, ali fora je i u tome da se ove 'latice' razvuku, a ne samo preklope. Onda dobijes bas lisnato testo, maltene isto kao kod bureka.

    Cekamo rimejk. :) pozz :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Videla sam tvoju, i verujem da si u pravu za razvlačenje. Ja sam sve radila oklagijom, pa su se inače slabo zamašćeni slojevi slepili...

      Biće rimejk :)

      Delete
  3. Meni je bila baš ukusna. :) Pojela sam celo parče, a još nisam ni bila gladna nakon svih tvojih đakonija. :)
    Stalno me oduševljavaju ove slike postupka čak i ako sada znam kako nastaju. :)

    ReplyDelete
  4. Kako su gošće ostavile svoje komentare, tako iz prve ruke znamo da je pita bila dobra:)))
    Zar tebe treba hvaliti za fotke? Mislim, kod mene se podrazumeva da su ti fotke uvek sjajne:)
    Postupak pripreme je ono što krasi tvoje recepte i odlično je kada vidiš kako se nešto pravi pre nego što i sam počneš da radiš, naročito kada si početnik ili nikada pre nisi radio ništa nalik tome.
    Uvek nestrpljivo očekujem objave postova na istu temu jer tada vidim šarenilo utisaka i izvodjenja:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste, zanimljivije je kad vidiš više izvođenja istog recepta...
      Hvala za fotke.

      Delete
  5. Sve pitice sam jutros obisla, ali tek sada stizem da otkuckam komentare... tvoje fotke su uvek genijalne (prva me je posebno odusevila:), a o fotkama pripreme tek da ne govorim, postavljas nam visoke standarde.:)) Drago mi je zbog ekipe, u dobrom drustvu je uvek sve lepse raditi, puuuno vas sve pozdravaljam!:)))

    ReplyDelete
  6. Obicno su kreativni ljudi izuzetno samokriticni. Da neko sebi da 4 za ovakvu pitu (dobro, nisam je probala, ali fotografije su takve da kao da jesam) stvarno dokazuje da se radi o jednoj vrlo samokriticnoj osobi. A ovaj prikaz kako se pravi pita mami da i mi koji nismo tako kreativni i samokriticni probamo da je napravimo. Samo da znam gde bih mogla da nabavim mast...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na komplimentima :)

      Ako nemaš mast, premaži omekšalim puterom ili margarinom ako ga koristiš, al' recimo da treba da utrošiš bar 125 g, možda i jače.

      Delete
  7. Ja tek sada vidim tvoju pitu i zaista svaka čast....ja sam moju vukla rukama i malo se pokidala ali to nije ni malo umanjilo ukus ove pite...mi smo oduševljeni ukusom pite, kao što su i tvoje gošće oduševljene sa tvojom pitom.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Super izgleda.:) U Makedoniji ovu pitu zovu zelnik i prave je na slican nacin, otprilike ovako:https://m.youtube.com/watch?v=4LbiDfLKlMA

    ReplyDelete