Thursday, February 07, 2019

Medovik

Please, scroll down for recipe in English

Kad imam na vreme najavljene goste, pravim medovik. Za dečije rođendane, kad mi treba dve torte, jedna je medovik. Kad nekoga mnogo volim, a ne znam kako to da mu kažem, ja mu poklonim medovik. Kad nekog i dalje volim, a nemam više ni jedan način da mu to kažem, medovik, za utehu, pravim sebi...

Ne znam kako da vam opišem ovaj kolač. Kako da rečima dočaram njegov ukus nekome ko ga nije probao. Za mene je poseban. Bila je to ljubav na prvi pogled, na prvi zalogaj, i već duži niz godina mu nisam našla dostojnu zamenu.

Sa druge strane, to sam samo ja. Neće se medovik svakome dopasti srazmerno mojim hvalama, stoga - ne verujte mi ništa. Nisam objektivna kad je on u pitanju.

Medovik je ruski kolač, i po sastavu je kolač srednje klase.

Korice su sa sodom bikarbonom, na bazi meda, ukusa najsličnijem medenjacima, suvim i dugotrajnim kolačićima koje su nam pravile bake. U koricama provejeva i ukus karamela, mada ga nema ni u tragovima.

Fil ima dva sastojka, i gotov je za dva minuta.

Korice će po tipu biti poznate svima koji su ikad pravili medenu pitu, mađaricu, ili neki srodan kolač. U velikoj većini recepata pisaće da se testo tanji direktno na poleđini pleha. Primer te tehnike možete videti ovde. Meni to nije baš išlo, i večito sam se petljala sa korama za medovik na druge načine, dok nisam uspela da ih ukrotim pomoću kesa za zamrzivač. Ako umete direkt na plehu, batalite deo priče o kesama i korama, i radite kako ste navikli.

Sa kesama nije lako kao što na prvi pogled deluje, al' nije ni nemoguća misija.

Testo prvo treba rasporediti od ivice do ivice, po širini kese, tako da se popune ćoškovi, onda prstima rastapkati do polovine kese, što ujednačenije, i posle oklagijom celom dužinom kese. Kesa hoće da beži, da se nabira, mehurići vazduha da ostaju, pa sve zahteva malo prakse, ali daleko je od nemogućeg.

Prednosti rada sa kesama su urednija kuhinja tokom pripreme i ujednačenost kora. Škarta nema.

Još jedna prednost rada sa kesama je i to, što testo možete pripremiti mnogo ranije, rastanjiti po kesama i staviti u friz. Medovik onda postaje brzinski kolač, jer pečenje kora traje jako kratko, priprema fila isto, filovanje uzme koliko uzme, ostaje samo odležavanje od 24 sata, i kolač je spreman.

Još brža varijanta, kojoj često pribegavam, je da ispečem kore unapred, i onda samo napravim fil i sklopim medovik dan pre nego što mi je potreban. Pečene korice su suve, krte, nisu sklone kvarenju, komotno ih možete ispeći nekoliko dana unapred.


U biti, medovik je kolač.

Ja sam ga ne jednom pretvarala u tortu, i slovim da je dostojan te uloge.

Od mere koja sledi, dobije se 6 korica veličine 30x24 cm, i u tom slučaju imamo kolač. Ako se svaka kora, dok je još u kesi za zamrzivač, preseče po dužini na pola, dobije se 12 korica 30x12 cm, i eto šnit-torte. Od duple mere, eto velike četvrtaste torte.

Po pravilu, medovik se spolja posipa mrvicama od restlova kora, ja obično nemam restlova, pa ga u slučaju kolača samo pospem prah šećerom, ili čak ni to, a u slučaju torte premažem slatkom pavlakom.

Fil se pravi od kisele pavlake i šećera. Ništa više i ništa manje. Svako ko voli ikakvu varijaciju na nepečeni cheesecake, voleće ovaj fil. Fil je sladak, i poenta je u tome što šećer izvlači vodu, a ovo je prava mera koja će izvući toliko vode iz pavlake da se korice njom lepo natope, tako da se ceo kolač na kraju seče poput čvršćeg krema. Ta prava mera glasi: 1,75 kg Imlek kisele pavlake od 20% mm i 400 g šećera.

Za Imlek garantujem da važi ovaj odnos, a probala sam i sa par drugih domaćih pavlaka (u Srbiji), isto je bilo OK. Ali znam da je drugarica iz HR imala problem, jer joj je fil postao čorba! A uzela je najmasniju pavlaku koju je našla.

Tako da, može se desiti da je neka pavlaka mnogo osetljivija na šećer i će očas posla postati čorba. Ako nemate mogućnost da nabavite Imlek kiselu pavlaku, savetujem da napravite test sa jednom desetinom mere za fil, tj. sa 175 g pavlake, te i takve kakvu imate, i 40 g šećera. Promešajte i pogledajte na šta vam više liči, na čorbuljak ili fil, pa tek ako je ovo drugo, bacite se na nabavku i pravljenje pune mere. Kako da znate da li "liči na fil"? Zabodite drvenu kašičicu, onu za med, vertikalno u taj miks. Ako ne mrda, to je to.

Na ovom blogu postoje još dva starija posta o medoviku, koja ću sada zatvoriti za komentare i poslati u arhivu, što znači da se više neće pojavljivati u indeksu recepata, ali ih neću brisati. Inače, sve je krenulo od recepta viđenog na Coolinariki, s tim da sam ga vremenom prilagođavala i menjala po malo.


Medovik
recept za štampu

Sastojci:
za kore
3 jaja
200 g šećera
3 kašike meda, oko 130 g
180 g putera
1 kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice začina za medenjake
500 g brašna

za fil
1,75 kg kisele pavlake, Imlek 20% mm (dve kofice + dve čaše)
400 g šećera

i još
500 ml slatke pavlake
1 kesica vanilin šećera

Postupak:
1. U vanglu sipati kiselu pavlaku, dodajti šećer, promešati kašikom ili žicom, pokriti, pa sve staviti u frižider. Nikako ne mutiti mikserom. Do filovanja čuvati u frižideru, a pre filovanja još jednom promešati.


2. Otopiti zajedno puter, med i šećer. Izmaći, dodati sodu i začin za medenjake, promešati. Stvoriće se malo pene i smesa će postati kremastija. U drugoj posudi mikserom umutiti jaja, uliti u mednu smesu muteći mikserom istovremeno, pa dodati brašno i zajedno promutiti. Testo treba da je meko.

3. Testo podeliti na šest jednakih delova (~180 g). Svaki deo staviti u po jednu kesu za zamrzivač. Kese dimenzija 30x24 cm, zapremine 3 litra, su "modle" za koru. Kese ostaviti pola sata do sat u frižideru, lakše se radi kad testo malo očvrsne. Kad postane kao mek plastelin, testo najpre rasporediti po širini kese, da popuni ivice. Zatim prstima, ravnomerno, do pola kese, istiskujući mehuriće vazduha, a dalje oklagijom. Ako kesa krene da se nabira, prevrnuti je na drugu stranu, i zagladiti kao što biste zagladili maicu pre peglanja, pa nastaviti.


4. Složiti kese jednu na drugu i staviti u friz na minimum sat vremena, može i duže. Lakše se radi kad se kore ukrute, lakše ćemo kasnije odvojili kesu od testa. Od pek papira iseći 6 komada, nešto većih od kese.


5. Iz friza izvaditi prvu koru. Oštrim nožem odseći rubove kese sa dve strane, otklopiti kesu, na golu stranu testa priljubiti papir za pečenje, pa uz pomoć kese prevrnuti testo tako da papir dođe dole, a onda odlepiti kesu do kraja.


6. Papir sa testom prevući na prevrnuti pleh od rerne. Peći oko 7 minuta na 180°C, do braon boje. Ponoviti isto sa ostalim korama. Pečene kore sa sve papirom složiti jednu na drugu. Čim se odhlade mogu da se filuju.


7. Fil promešati, podeliti na pet jednakih delova (~400 g), pa filovati pet kora. Šestu samo spustiti i blago pritisnutu po sredini. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti u frižideru 24h. To je neophodno vreme da medovik omekša.


8. Obraditi medovik odsecajući ivice da postanu ravne. Pred služenje premazati slatkom pavlakom umućenom sa kesicom vanilin šećera i seći na duže šnite, ako želite tortu, ili ne premazivati ničim i seći na kraće štinte ili kocke, ako želite kolač.

Savet za uredniji presek:
Uzmite tanak nož, tanak i sa tupe strane. Vucite ga vertikalno kroz medovik, polako. Na taj način ono što bi se razmazalo, razmazuje se po horizontali, dakle na preseku dobijate relativno oštar kontrast između kora i fila. Ako nemate takav nož, kupite običan skalpel (naravno, koristite ga samo za ovu namenu).


Napomene:
- Torta čiji je presek na slikama, pravljena je od duple mere.

- Ovaj post je napisan 2012. godine, a 2019. je izmenjen i re-objavljen.

U vreme objave iz 2012, postupak pripreme testa za kore je bio mrvicu drugačiji. Tada sam na ringli otapala samo puter i med, a šećer mutila sa jajima - sad otapam zajedno puter, šećer i med, jer to je postupak i kad pravim medenjake.

Druga izmena je u količini pavlake za fil, u prvom receptu išlo je 1.6 kg, sad stavljam 1.75 što je dve i po Imlek kofice od po 700 g, ili dve kofice od 700 g + dve čaše od 180 g.

Treća izmena je vrsta šećera u filu. Ranije sam koristila prah šećer, misleći da se kristal možda neće lepo otopiti u pavlaci, ali ta sumnja je bila bespotrebna. I kristal šećer se sasvim lepo otopi, pa nema razloga da se koristi prah.

Navodim sve ovo jer ćete, ako budete čitali komentare, možda naići na neki koji zvuči "nelogično", a zapravo je moguće da se odnosi na neki od tih postupaka koje sam vremenom promenila i koji sada više ne stoje u receptu.

- Medovik sam pravila u emisiji Praktična žena i pobrala tonu iskrenih komplimenata! Pošto je ovo moj omiljeni kolač, a kod nas i dalje nije toliko poznat, napravila sam ga u dovoljnoj meri da mogu sve u studiju da poslužim, i ekipu, i publiku, i portire... Sve! A to je 50+ ljudi! Zadovoljstvo koje sam tom prilikom osetila, ne mogu vam rečima opisati!



MEDOVIK CAKE

Ingredients:
for the biscuit layers
3 eggs
200 g sugar
3 tbsp honey, approximately 130 g
180 g unsalted butter
1 tsp baking soda
1/2 tsp spice mix
500 g all purpose flour

for the filling
1,75 kg sour cream with 20% milk fat (see the note at the bottom)
400 g sugar

and, optionally...
500 ml heavy cream
1 sachet of vanilla sugar

Directions:
1. Manually combine sour cream with the sugar in a big mixing bowl. Do not use electric mixer. Keep in fridge until needed.

2. Melt the butter, sugar and honey in the pot over the low heat. Add a teaspoon of baking soda and the spice. mix. Beat the eggs in a separate bowl and pour them into the pot mixing all the time. At last, add the flour and mix or stir well. If you find the dough soft and sticky, that'’s OK.

3. You need six 3-liter freezer bags, sized around 24 x 30 cm, which will serve as molds for your cake layers. Divide the dough into six equal parts (~180 g each) and place each into one freezer bag, then let all chill in the fridge for at least 30 minutes, the time needed for the dough to become thicker and easier to work with. Start flattening the dough manually across the width of the bag, pushing air bubbles away. Once you have nice rectangular shape continue flattening using a rolling pin. If the bag start getting wrinkles during this process, just flip the bag on the other side and level the surface with your hands, just like you’d level your T-shirt before ironing, then keep rolling.

4. Stack the bags and freeze them for at least one hour. We want the dough sheets to harden, as it would make peeling the plastic out of it easier. Meanwhile, prepare 6 pieces of baking paper, slightly bigger then the freezer bags used.

5. Get the first dough sheet out of the freezer. Cut out the two closed edges of the bag using a very sharp knife, making the top side of the freezer bag free for opening. Peel the plastic carefully, lay the paper sheet tight over the dough surface, then flip the whole thing upside down, and peel the other side of the bag as well.

6. Slide the paper with the dough sheet onto a back of a big baking tin. Bake for 7 minutes in the oven preheated to 180°C, or until the dough turns dark golden. Repeat with the rest of dough. Stack the baked biscuit layers in the batch (paper preserved) and let cool. If you want, you may bake the biscuits in advance - in this case, just wrap them anyhow and save till needed, they can sit and wait for weeks.

7. Divide the filling into five equal parts (~400 g) and fill the cake. Finish with sixth biscuit layer on top, then cover the whole cake with cling film. Let the Medovik cake sit for 24h hours in the fridge before serving.

8. After that time your Medovik cake is ready. You can use thin bladed knife to even the edges, then cover the cake with whipped heavy cream, or simply leave as is.

* IMPORTANT NOTE:
If you live in USA or Canada, you may want to test the sour cream first. Likely various sour creams can behave very different when combined with sugar. What we want is nice, creamy texture, a bit softer then plain sour cream, and not a sauce or a soup of cream :) To make a test, make a 1/10 of the filling amount used in recipe - stir 40 grams of sugar into 175 grams of sour cream and see what happens. If it turns out too runny, don't use this brand.

komentara: 233

  1. Pratila sam tvoj medovik od kada si ga prvi put napravila i za prošlu Novu godinu sam se odlučila da ga pravim. Šteta što nisam slikala i objavila mnogo komičan post. Moja greška je što sam kupila pernu sa "pipkalicama" (senzorima) i umjesto na normalan program okrenem da peče samo gore (uz još nešto specijalno, nisam provalila šta), pa sam plehove vadila, vraćala i tako u krug.
    Kad sam filovala nastala je prava katastrofa, jedna kora bježi na jednu stranu a druga na suprotnu. Na kraju sam ih isjekla pa ih slagala u uski kalup za pečenje hljeba.
    I pored svega toga ukus je bio božanstven. Zato sam sebi kupila četvrtasti okvir na razvlačenje, napraviću ja njega i poješću ga, daću ponekom komadić, možda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mora da je pavlaka bila od onih koje se lako razvodne. Mene je osvojio ukusom, pa iako sam se puno petljala prvih 2-3 puta, jednostavno nisam mogla da mu odolim, i pravila sam ga ponovo i ponovo...

      Delete
  2. super izgleda :)
    http://urbanprettygirl.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Kolac zvuci ukusno i deluje savrseno na fotografijama. Jedino sto se kolicina sastojaka koja ide u ovaj kolac po meni malcice ne isplati. Verujem da je tebi ĆisplativĆ s obzirmo da ti je omiljeni. 500 ml slatke pavlake je 250 gr lesnika! Ali dobro to ne umanjuje ovaj kolac!! Odlican blog, prvi put sam ovde!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)
      Deluje kao skup kolač, ali nije baš tako, jer količinski izađe dosta.
      Slatka pavlaka može komotno sa se izostavi, i kolač samo pospe prah šećerom, kao ovde. Ili mrvicama jedne žrtvovane kore, kao ovde.
      Najveći trošak je za fil, oko 500 din. I puter za kore, oko 250 din, koji se može sniziti zamenom putera margarinom, al' ja to ne volim da radim. Sve zajedno, medovik izađe na oko 1000 din, a rezultujuća količina nije mala.

      Delete
  4. definitivno sada imam zelju da ga pravim :D hvala na receptu ;)

    ReplyDelete
  5. Brutalno! Ovo sam čekala! Drži mi fige!

    ReplyDelete
  6. E Majo prosvetlila si me što se tiče jednake debljine kora! Tolke sam godine sprcala a na ideju da merim kore nisam došla:-)

    Ovo odmeravanje kora a i nestanak sa tržišta 'Crnogorke' iz Njegoševe ul. koja je pravila 'žilave' kore za Rozen tortu će me naterati da pravim kore sama. Različiti su ukusi po pitanju tih kora. O korama sam pričala na Adi sa Jelenom koja voli one mekane koje se stapaju sa filom a ja obrnuto da se ona lepo grize:-)

    Isti je slučaj sa filom ali tu su stvari mnogo jednostavnije, gledaš da je ravnomerno pa ostatak pojedeš ako ga ima:-)

    Na razvlačenje kora u kesi je moja mama došla još pre 40 godina kad su se pojavili oni zatvarači kesa i ona truba za kese. Bez neta i silnih kuvara koji danas postoje - svakim danom joj se sve više divim, žao mi je što je više bena da joj to kažem.

    Zadivljujuće lepo praviš sve a posebno cenim što iskustva nesebično deliš sa nama!

    ReplyDelete
  7. Na kraju smo se muž i ja malo mjerkali kod zadnjeg komada, kome će! :):*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti na preporuci, draga, perfektno je...bar tako izgleda.

      Delete
  8. Prekrasno izgleda! Kako jedino moja kćer voli Mađaricu, a mi svi apsolutno ne, ne vjerujem da ću se odlučiti za ovaj kolač koji joj je sličan. No, ovako prikazan, više je nego primamljiv. Fotke su, kao i uvijek kod tebe, savršene!

    ReplyDelete
  9. Dakle, ovako: ja laskam sebi da sam neko koga Maja mnogo voli, a ne samo na vreme najavljeni gost, pa sam imala čast da me počasti Medovikom :-) Savršenstvo jednostavnosti, a ipak kompleksnosti ukusa. Ja nisam ni razmišljala u koju bih ga kategoriju smestila, ali je moj Luka bio decidiran - torta!
    Predivne fotografije! Mnogo mi se dopada tekstura gaze, pa je u poslednje vreme turam na svaku sliku - k'o da radim u sanitetu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ti zadovoljavaš dva kriterijuma iz prvog pasusa :D

      Delete
  10. Savršeno izgleda. Mjerkam taj medovik već neko vrijeme moram ga isprobati.

    ReplyDelete
  11. Kao što rekoh u komentaru jednog od tvojih prethodnih postova o medoviku, meni je bilo sve to suviše rada za nešto što bi moglo potpuno da propadne, imajući u vidu nepouzdanost meni dostupnih pavlaka.
    Ali onda sam otkrila rusku samoposlugu i u njoj gotov, industrijski medovik. Pomislila sam kako je to idealna prilika da dođem do leba bez motike i kupila ga. Jedino što mogu da ti kažem je da sam stoprocentno sigurna da je ovaj tvoj daleko bolji od tog standardnog koji nije imao nikakav poseban ukus, nego je mogao da se opiše kao generičko slatko testo s generičkim slatkim kremom. Pošto verujem tvojoj proceni, a i ukusu, sigurna sam da je ovo što ti spremaš nešto sasvim drugo. U tom smislu, nadrusila si Ruse!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rusi je prave sa smetanom, što je nešto što mnogi porede sa kondenzovanim mlekom, dakle mlečni, ali ne kiselomlečni prozivod. Moguće da je taj medovik kupovni koji si probala bio na bazi takvog fila. Kasnije sam, u nekom od onih zilion komentara pod receptom na Coolinariki, našla objašnjenje da Rusi smetanom zovu i to nešto gusto-tečno-slatko, ali i kiselu pavlaku, i da medovik postoji u puno varijacija... Sem svog ja drugi medovik probala nisam, pa ću nastaviti da ga volim i preporučujem baš ovakvog :)

      Delete
  12. Ja ovde nema sanse da pronadjem odgovarajucu pavlaku prema tome - no medovnjak, smrk, smrk...Ali rekla si da ces da ga napravis za mene kada budem dosla sledeci put u Beograd i ja se u to uzdam...bar da me neko voli...

    ReplyDelete
  13. Ovo je najlepsi kolac na svetu! Probala sam na Adi i stvarno sam se odusevila. Jedva cekam dovoljno vremena da ga probam napraviti...

    ReplyDelete
  14. Majče, objavila si! :) Idem sad da izmenim linkove. Videh u Meze-tu postupak ali sam ipak sačekala post.
    Divne, divne fotografije.

    Možda je to previše komplikovano za devojke koje ne mogu da nađu odgovarajuću pavlaku ali ću predložiti da pokušaju sam da naprave. Da redukuju 3l mleka na polovinu pa da prohlade i zakisele sa tom pavlakom koju nalaze. Uviju u neko ćebence i ohlade par sati pa ostave u frižideru da prenoći. Trebalo bi da se dobije dovoljno masno i gusto kiselo mleko koje će da zaliči na pavlaku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na komplimentima :)

      Nikad nisam probala da pravim pavlaku, pa ne smem da preporučim. Ono što je meni interesantno kod različitih pavlaka, da one u svom osnovnom stanju deluju sve isto, u smislu čvrstine. Promutiš je kašičicom, samu, čistu pavlaku, i dalje se ponašaju isto. Tek nakon mešanja sa šećerom neke kljoknu u čorbu, neke tek malo omekšaju. U tom smislu, nisam sigurna da bi domaća pavlaka bila sigurna varijanta, ako je uzela pelcer od neke čorbaste.

      Ja sam verovala da je procenat masnoće važan za čvrstinu i da se slobodno može računati da će masnija pavlaka ostati čvršća od bezmasne, ali demantovali su me svojevremeno Tadeja, Zoki, beše neko još... Koji su i sa pavlakama od 20 ili 30% mm dobijali čorbice.

      Po mom mišljenju, jedino test sa malom dozom, cca 1/10 mere, ima rezona, sve drugo je kockanje.

      Delete
  15. Bože dragi, ovo je savršeno.
    sve je kod tebe savršeno od opisa postupka, kolača,... do slika
    kako ovo pročitah dobila sam i želju napraviti ga.
    živi bili pa vidjeli.

    ReplyDelete
  16. Izgleda prekrasno, samo gledam slike i uživam :))) Bilježim recept, isprobat ću s nekim dobrim vrhnjem (ima ih zbilja puno pa mogu eksperimentirati) i nadam se uspjehu! :)

    ReplyDelete
  17. Super ideja za Novu Godinu! Hvala! p.s. ja sam ga već pravila par puta i svaki put mi je odlično ispao i pojeo se super brzo. U medjuvremenu sam ga totalno zaboravila i hvala na podsetniku! Pozdrav,Sanja

    ReplyDelete
  18. Divan medovik, radila sam ga jedanput po tvom prvom objavljenom postu i bio je savršen i od onda ga ne radim više bojim se neuspjeha a neznam zašto.

    ReplyDelete
  19. Odlican kolac, post i pojasnjenja, slike! i totalno razumijem ovu zaljubljenost u odredjeni kolac..
    :) mislim da je ovo najduzi post koji sam sa zanimanjem procitala!!
    pozz..

    ReplyDelete
  20. Kada se ovako nesebicno prenese recept, ne moze biti neuspjeha.
    Zahvaljujuci ovim mjerama dobila sam savrsen kolac.
    Neizmjerno hvala uz veliki pozdrav !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jako mi je drago da je uspelo i da si zadovoljna!
      Pozdrav!

      Delete
  21. Prvo, svaka čast na prezentacji. To se zove recept. A baš ga proučavala u magazinu Mezze. Oduševljena sam!
    A kao drugo, ništa mi ne preostaje, nego da zavrnem rukave i da ga isprobam. Jela jesam negde, davno. A ovo je sigurno ono pravo, sa toliko ljubavi, koja traje tri godine, nema greške. Hvala. :)

    ReplyDelete
  22. Majo,molim Vas,recite da li ste jaja i šećer za kore kuvali na pari ili ne? Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam. Jesam prvih par puta, ali kasnije sam počela da radim bez kuvanja na pari.
      Pozdrav!

      Delete
  23. još jednom-savršeno! i još jednom-hvala na savjetima! :) obožavam tvoje postove!

    ReplyDelete
  24. Kad sam vidjela ovu prvu fotografiju u MEZZE-u znala sam da je to tvojih ruku dijelo, sve je "kao pod konac", idealno složeno i izrezano. Ja ne volim medovik, jer je veoma zarazan i mogu da prestanem da ga jedem samo kad ga više nema:) Nego, da li sam te dobro razumjela, kore si stavljala u zamrzivač?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da. Testo je relativno meko, i kad se rasporedi po kesi onda je tanko i meko. Drugim rečima malo gurneš kesu ivicom dlana, i cela kora se čas posla nagužva kao mokra krpa. Nije mi baš najsrećnije poređenje, al' trenutno nemam bolju asocijaciju. Kad se sirove kore sa sve kesama friznu, daleko je lakše baratati njima, pošto stoje kruto. I kesa se lakše odlepljuje od takve kore. Znači, friz koristim samo radi komfora pri radu.
      Pozdrav!

      Delete
  25. Da li se i kore za rozen tortu mogu ovako raditi u kesama? Hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pretpostavljam da mogu. I to verovatno lakše nego za medovik, jer je testo gušće.

      Delete
  26. Ispekla sam korice, napravila fil i sad ću puniti. A onda samo treba dočekati sutra. Korice su super ispale, jedna je malo zagorila, ali nma veza. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super, videćeš kakva je milina kad sav omekša sutradan :)

      Delete
  27. Majo, šta misliš da li može ovom kolaču da se doda npr. u neki srednji fil neko voće tipa višnje ili maline? Ja bih da isprobam... ali me zanima mišljenje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sva je suština ne razvodniti fil. U tom smislu - sigurno su moguće neke korekcije, dok god se fil zadrži u potrebnoj gustini. Voće... Možda pasirano i ukuvano kao džem, a da se smanji šećer u filu? Nemam pojma. Ako nešto iskombinuješ, javi obavezno :)

      Delete
    2. Ja razmišljam da napravim tortu, tako da ima presek u trećinama. Donja i gornja trećina da su "redovan" medovik a u sredini da bude čokoladni fil, iste deblijne kao gornji i donji deo od ovog tvog medovika.
      U subotu mi (nam) je 11. godišnjica braka pa da počastim društvance od 15-tak ljudi.

      Delete
    3. Srećna godišnjica!
      Javi kako je prošao eksperiment :)

      Delete
  28. Hm, ili da se npr. voće pomeša sa grizom da upije suvišan sok? Javim kad budem probala! Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Griz mislim da će teško išta upiti ako se ne skuva tj. ako ne ide na neko kuvanje/pečenje zajedno sa voćem (kao u pitama itd).
      Da znaš da si mi zadala domaći, bar za razmišljanje :)

      Delete
    2. Evo da se i ja uključim u domaći zadatak. Mislim da bi gustin bio bolji od griza. Za gustin znam, jer ja tako pravim američku pitu sa višnjama, u voće dodam malo šećera i gustina, kada se pita ispeče sok iz voća dobije kremastu teksturu. S obzirom da se u ovom receptu fil ne kuva, ja bih voće malo ukuvala sa gustinom i kada se ohladi pomješala ga sa kremom. Mada ne mogu da zamislim medovik drugačiji nego što već jeste... Rusi imaju i Kraljevski medovik. U tom receptu (uz sve ovo što već ide u "obični" medovik) u koru se dodaje mljeveni orah, a u krem karamelizovano voće: http://smak.ua/ru/blog/user-953714/recept-1146010/tort_korolevskiy_medoviy_s_karamelizirovannimi_chernoslivom_kuragoy_i_izyumom.html

      Delete
    3. Hvala na uključivanju u domaći :)
      I ja mislim da medovik ne treba dirati, mada možda po sličnom principu može drugi kolač da se sklopi. Gustin s voćem liči na dobru osnovu :)
      Pozdrav!

      Delete
  29. Ja takodje mislim da medovik treba da ostane medovik, ali upravo to što Maja B. kaže - da napravimo nov kolač a za osnovu da ostane medovik - što da ne. Ja ću probati sa gustinom jednom pa javim rezultate. Zanima me zašto mislite da je bolji gustin od griza?

    ReplyDelete
  30. U dva navrata sam to probala, to je meni okusom najgori kolač koji sma ikad jela.

    ReplyDelete
  31. U prethodnom komentaru nisam ništa pitala, ali nemam mira, moram postaviti ovo pitanje. Kažete da taj kolač poklanjate okolo onima koje volite; zar se taj kolač svima sviđa???????????????????????? Znam da pred vama hvale kolač, zahvaljuju itd. (darovanom konju se ne gleda u zube); no što stvarno misle o njemu? Ja takav kolač ne bih poklonila ni najvećem neprijatelju. Zar mislite da se taj kolač svima mora sviđati zato što se vama sviđa?
    Ja sam jednom na poklon dobila Karamel pitu i to ooogromnu, za taj kolač koji je meni donešen, mjera je valjda bila učetverostručena, jer kora je bila cijela hrpetina i bile su pečene na limu od pećnice. Kad su mi to donijeli bila sam oličenje pristojnosti i zahvalnosti, ali nimalo nisam bila oduševljena tim "darom" jer ne volim takve kolače. Narezala sma oko 1/4 kolača tim osobama koje su to donijele i one su to smazale. A 3/4 te ogromne kolačurine su se još dva dana povlačile po kući i onda su završile u smeću jer kod mene nitko ne jede takve kolače (ja ga nisam imala volje ni probati).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Medovik ponekad poklonim nekome koga volim, jer volim da poklanjam nešto lepo. Meni je medovik lep. I nigde nisam rekla da se svima sviđa.

      Prijatelj koji je dobio medovik na dar, iskreno mi je rekao da mu se nije baš dopao na prvu, bio mu je neobičan zbog kisele pavlake, pa ga je jeo tako što je umutio šlag i dodao ga obilno preko kolača. Dakle nije ga bacio, jer zastupa mišljenje da je greh baciti hranu, već je probao da nađe način da ga prolagodi svom ukusu, i uspeo je, a pritom je bio iskren sa mnom, i to mi rekao. I naravno da više nikad nije dobio medovik, ali drugo nešto, što znam da voli, jeste :)

      Prijateljica koja je probala medovik kod mene jednom prilikom, i iskreno bila oduševljena, mogla je, realno, i da odglumi tu reakciju. Ali nije, jer nema razloga. Baš me je pre neki dan zvala telefonom i pitala da li bih mogla da joj napravim medovik, pošto bi želela baš medovikom da počasti svoje nove kolege, jer se upravo zaposlila. Naravno da ću joj napraviti, i gledati da joj poklonim, iako znam da će insistirati da mi da novac za materijal.

      Tako da, bez brige za moje prijatelje. Oni su uglavnom otvoreni i iskreni.

      Delete
  32. Ako ti se ne sviđa, zašto si onda uipće i otvorila ovaj post. Baš mi nisi jasna.
    Mogla bi okolo poklanjati i nešto drugo, pa tko kaže da bi im se i to drugo svidjelo.
    Meni je super i sutra ga opet pravim baš zato da nosim u goste.

    ReplyDelete
  33. ovo nije fer da jedan blog ima toliko pozitivnih komentara i pohvala na kuhanje, a blog je bezze, kolači su bezze, medovik je bezze i sve je skroz bezze

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije fer... mislim da ste Vi jedina osoba koja tako misli.. Ja, baš naprotiv, mislim da je jako fer i da ovaj blog zaslužuje sve pohvale jer je u njega očigledno uloženo mnogo truda, rada, a verujem i ljubavi..jer pretpostavljam da ovako nešto ne može bez mnogooo ljubavi da se radi..Majo samo napred, mislim da je mnogo ljudi oduševljeno vašim blogom. pozz.. Marija

      Delete
  34. Ja sam takodje veliki ljubitelj Medovika. Apsolutno dijelim tvoje odusevljenje njime:-) Iako sam, praveci ga, pravila veliki nered u kuhinji nikada mi nije bilo tesko niti mrsko zapoceti tu avanturu zvanu Medovik...jer krajnji rezultat je nesto bozanstveno. Kada ga ima u kuci, tacno ga ne mogu prestati jesti dok ga ne nestane ;-)

    Nego ode moja prica drugim tokom.Ja htjedoh reci da sam isprobala ovu tehniku pravljenja kora i moram ti reci da je fenomenalna ideja. Skidam kapu. I jedno veliko HVALA sto si tu ideju podjelila sa sirokim narodnim masama. Ja sam odusevljena postupkom. Sve je puno lakse, brze, bez puno nereda...a korice....jednake, tanke... ma ljepota.Mislim da si ovaj postupak pravljenja kora trebala patentirati ;-) veliki pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Sanja. I meni je svanulo sa kesama.
      Veliki pozdrav i vama!

      Delete
  35. Opet sam ga pravila, po ko zna koji put. S obzirom da mi se lap top pokvario , tačnije hard disk, i da su mi u nepovrat otišli svi recepti i slike, a medju njima i moja verzija medovika koja najviše odgovara mom ukusu, medovik sam pravila po tvom receptu. Evo pogledaj kako je odlično ispao: http://www.coolinarika.com/preview/slika/1345405/ http://www.coolinarika.com/preview/slika/1345411/

    ReplyDelete
  36. Imala sam goste u nekoliko navrata oko Nove Godine i dva puta sam pravila Medovik i svima se dopalo (na rečima ) a od toga su čak dve porodice tražile recept. Naravno da ljudi često iz pristojnosti kažu da im se neka poslužena hrana svidja ako ih baš pitaš ali ako gosti sami zovu sutradan da traže recept za nešto ja bih onda to nazvala ipak trijumfalnim dezertom :D I naravno da ne bih poklanjala nekome kolač za koji znam da ga nikad nije probao...to je već napadno i riskantno da završi u djubretu. I da- još nisam isprobala Medovik u kombinaciji sa voćem...nemam hrabrosti a i čekam sledeću platu :P januar nikako da prodje :)

    ReplyDelete
  37. Majo, svaka čast za ekspertno stručne detaljne recepte, još samo malo poradi na fotkama, pošto su one ključne ovako na prvi pogled, i recept nema da omane :)

    Pozz!
    Nataša

    ReplyDelete
  38. Sviđa mi se Vaš blog, recepti, slike... Posebno mi se sviđa što ste uspjeli da se suzdržite odgovora na ovaj bezze komentar od 19. januara, ja ne bih mogla. Pozdrav, Aleksandra

    ReplyDelete
  39. Draga Majo, ponovo cu te po ko zna koji put pohvaliti, a i Medovik.. Secas se da sam ti rekla da sam uspela sa svoja 3 dana iskustva u kuhinji, a evo i evo moje slike, http://biteslikemusic.blogspot.com/2010_04_01_archive.html.. Ti si jedno divno stvorenje, besprekorno pedantno i kreativno, a ovaj blog je rezultat velike ljubavi i rada, jer iz aviona se vidi koliko je vremena i truda u njega ulozeno.. Medovik je mene odusevio, ukus je stvarno nesto posebno, nesto sto se ne ocekuje od datih sastojaka, i zaista se svima dopao, koji su ga probali... Kao i ti, iskrene prijatelje imam.. Posebno sam bila odusevljena jer je to bio prvi put da se bavim takvim korama, a osecaj da mi je kolac uspeo je bio divan.. Uz malo truda zaista nista nije nemoguce.. Pravila sam ga dva puta, a cesto pomislim na njega i ponoviću uskoro, sigurno.. A složiću se i sa Aleksandrom, da ti zavidim i na tome da si uspela da sikuliraš anonimnu osobu, koja je uspela da ostavi onakve komentare, nemam reči.. Ja sam se razbesnela.. Sve možemo reći, ali postoje lepi i kulturni načini... A nekad, baš, ne moramo i ništa reći, ako nas niko ne bije po ušima... Puno pozdrava, Majo :)

    ReplyDelete
  40. Aleksandra, Marija, hvala na lepim rečima, na podršci, Mariji i na pravljenju medovika...

    Komentari su ljudi, a ljudi su različiti. Iskulirati komentar nije teško, kad te isti ne dotiče. Taj komentar blage veze nema ni sa mnom, ni sa blogom, ni sa receptima, već sa jakim ličnim nezadovoljstvom osobe koja ga ostavlja. Samosvest je vrlo korisna veština, a uči se - na sebi.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  41. I ti svaki put tako prčkaš s tim vrećicama???
    To se sve lijepi za vrečice, vrećice se gužvaju, pa mi se zgužvana vrećica, tj, nabori zalijepe i uvuku u tijesto, pa ja to oslobađam, pa mi se vrećica podere,... eeeeeeee, tako se još nikad nisam ni s čim nagnjavila ko s tim vrećicama u tom receptu!
    Ja taj kolač ne jedem, kore mi se ne sviđaju, a krema ja zaista jeziva:( no neki ljudi vole taj kolač pa ga svake godine radim i tako već 6godina (probala sam ga jesti kad sam ga radila prvi put, prije 6 godina i otada, iako ga radim svake godine, nikad više nisam došla na ideju da u usta strpam ma i komadić toga:( Meni je izrada tog kolača gnjavaža, tijesto se lijepi, pa ja to brašnim, pa cijela kuhinja puna brašna... Budući da si u receptu "servirala" ideju kako je to jednostavno napraviti s vrećicama, odlučila sam i ja to probati. No, nakon gnjavaže s vrećicama, odustala sam od vrećica i radila kore kako ih i inače radim, naravno kuhinja je opet bila puna brašna.
    Poanata ovog komentara je da je "trik" s vrećicama beskoristan, zapravo to nije trik, nego gnjavaža i neviđena zezancija od koje nema koristi, jedino odmaže u pripremi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sandra, nemoguće je pomoći ikom ko pomoć ne želi. Da nisi već bila besna što uopšte praviš medovik, koji toliko mrziš, i da nisi odustala od kesa posle prve prepreke, do pete-šeste kore našla bi način da uspešno rasporediš testo po kesi. Ume da bude lepljivo, i da se kesa nabira, ali apsolutno nije nešto nesavladivo, i meni jeste velika olakšica i pomoć.

      No, hvala ti što si probala, i izdvojila vreme da javiš svoje utiske.

      Delete
  42. U prethodnom receptu za Medovik na ovom blogu kuhate jaja na pari. Zašto ih ovdje ne kuhate?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zato što sam želela da skratim i ubrzam postupak, a nisam videla smisao kuvanja jaja na pari za nešto što nije fil. Ovde su jaja u sastavu kore, pa će svakako ići u rernu i termički se obraditi. Dakle, to je sve bilo sa aspekta živa-neživa jaja.

      E sad, ima tu i kontraefekat, a to je da je testo bez kuvanja jaja lepljivije. Valjda presno belance čini to, ne znam. Iz tog razloga u varijantu bez kuvanja jaja stavljam malo više brašna, jer sad brašno pomaže stezanju, a u verziji sa kuvanjem jaja na pari deo odgovornosti za stezanje testa imala su i jaja.

      Tako da, na kraju ne znam da li sam u konačnom zbiru dobila išta ili ne, ali eto, nadalje sam nastavila da pravim kore bez kuvanja jaja na pari i sa malo više brašna nego na početku svoje medovik ere :)

      Pozdrav!

      Delete
  43. Meni je ovaj kolač divan, samo čekam priliku da ga opet pravim.
    Majo, ne obraćaj pažnju na one koji pišu gluposti, a možda i nisu dovoljno vješti kao ti da bi imali koristi od vrećica. Ja isto ne koristim vrećice, nego valjam na papiru za pečenje, jer mi je tako najlakše. Napravim uvijek šest kora i nikad ne zabrašnim cijelu kuhinju, a i pult koji valjam sasvim lako očistim.

    ReplyDelete
  44. Mnogo, ali baš mnogo volim Medovik. Zapravo mi je omiljeni kolač i menjala bih za njega bilo koji drugi kolač, tortu... poslasticu kakvu god. I taman sam htela da ostavim recept kod mene na blogu, čisto da se nađe tamo zato što mi je toliko drag (čak sam i Badrubulduru pitala za dozvolu), a onda vidim da kod tebe postoji već odavno i demorališem se skroz na skroz :) Baš si ga usavršila do kraja - svaka čast!! I kolač jeste divan, nije komplikovan za pravljenje i poseban je, a "hejterima" (što bi rekla "omladina" :)) ostaje samo da hejtuju :P :) Uzgred, nisam probala ovo sa kesicama, oblikujem kore na neku svoju foru, kako pravim i kore za Mađaricu i sl., ali ću definitivno da isprobam i ovako. Deluje prilično "čisto" :)
    Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majo, upomoć!! Pravila sam Medovik sto puta, korice sam razvijala bez kesa, kao za Mađaricu i nikakvih problema nisam imala. Ovog puta rešim da isprobam sa kesicama, delovalo mi je mnogo urednije (i zaista jeste) i lepo sam uspela da rasporedim smesu po zapremini kesice bez većih problema, držala sam kore 1h u zamrzivaču, ali one se još uvek neviđeno lepe! Nema šanse da odlepim gornji sloj kese sa njih, sve se pokida. Je l' ti se to dešavalo? Ostavila sam ih u zamrzivač na neodređeno dok ne smislim šta dalje. Gre'ota mi da bacim testo. Šta sam zeznula? Testo napravljeno tačno po merama.

      Delete
    2. Testo jeste po tipu lepljivo, i nekad treba malo više brašna, ali nije mi se dešavalo da se baš toliko lepi i kad se rashladi. Moj ti je predlog da ih ostaviš još u zamrzivaču, da se baš dobro stegnu tj. zamrznu, tada bi trebalo da se kesa ne lepi više.
      Pozdrav!

      Delete
    3. ZNAM šta sam zeznula! Ja sam datu količinu testa rasporedila u osam umesto šest kesica. Pretpostavljam da je to izvor problema - tako sam dobila korice isuviše tanke za takav način razvijanja.

      Delete
    4. Hm.
      A kaži mi, nakog dužeg ostavljanja u frizu, kako je testo u kesi izgledalo - kao kruta tabla ili više mlitava?

      Delete
    5. Kao kruta tabla, ali se i dalje lepilo i kidalo kad sam pokušavala da skinem najlon. Onda sam htela to tako lepljivo da sastružem sa najlona, kao - da spasim što se spasiti može i to se pokazalo kao izuzetno loša ideja :) Tako da sam sve morala da bacim. Ali, budući da mi ovaj način pravljenja korica deluje stvarno logično, definitivno ću opet da pokušam, ali - sa šest kesica :)

      Delete
  45. Ovaj recept me posebno oduševio, vidi se da je u njega uloženo toliko vremena i truda, pogotovo dok se svaka slika napravila... Jednostavno svaka čast, morat ću jednom prilikom isprobati recet, pa makar i kao kolač:)
    Lijep pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Nataša :) Ti bar razumeš šta znači slikanje postupka uz duplo materinstvo :) Inače, medovik je meni zaista poseban kolač/torta, deluje zahtevno, ali nije. Javi ako probaš :)
      Pozdrav!

      Delete
  46. Hvala na divnom objasnjenju i tako krasnoj izvedbi, Mnogo ste mi olaksali , radila sam ovaj kolac ali nikada mi nije bio ovako savrsen kao vas . Svaka cast, Svako dobro vam zelim

    ReplyDelete
  47. Хвала, Мајо, што мере дајеш у грамима (овде и на другим местима), чак и тамо где наводиш и кашике, шоље, чаше, итд. Кашике, шоље и чаше су или различите величине или различито пуњене код различитих људи. Килограм је увек и свуда килограм, Једино тако можемо имати поновљивост.

    Кад будем имао времена, направићу. Мислим да ће ме подсетити на покојну маму која ми је то правила кад сам био мали, мада сам скоро сасвим сигуран да је фил био другачији, Куван, а не са киселом павлаком. Пошто ћу до Имлекове тешко доћи, биће мало експериментисања, што и волим. Јавићу резултате :)

    ReplyDelete
  48. Majo, hvala na divnim receptima. Toru jasenku sam pravio milion puta i svima se dopala. Oko medovika se lomim, necete verovati vise od godinu dana ne zato sto necu vec zato sto nikada nemam vremena ili mi uvek nesto zafali.
    sada je 22.22h i krecem u pohod!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bravo :)

      Ja medovik skoro uvek pravim u fazama. Danas napravim testo, razvučem po kesama i gurnem u friz. Sutradan ispečem kore. Filovanje može odmah (fil se smućka za 5 minuta), ali najčešće filujem nekog trećeg dana, tj. dan pre nego što mi medovik treba. Zvuči kao nešto kompleksno što iziskuje 3 dana pripreme, a efektivnog vremena nema mnogo. Uostalom, videćeš ;) Javi kako je prošlo :)

      Delete
  49. Medovik je bio fantastican smazali smo ga za jean dan a sad ponovo u pohod!
    Cak je i ispalo dobro sto je pravljen nocu ujutro smo poceli da ga secemo i.....
    No da skratim, hvala mnogo za recepte koji nama zaposlenim kuvarima u mnogome olaksavaju posao.
    Pozdravljamte i nastavi tako!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooooo, pa niste ga pustili da vam se prikaže u punom sjaju, što je tamo nekog trećeg dana po filovanju :) Šalim se. Mada jeste bolji što više stoji, postaje sve sočniji.

      Hvala ti puno na podršci i poverenju u recepte.
      Pozdrav!

      Delete
  50. Испробао са четири различите павлаке са 20% масноће (Имлек, Здраво, Куч и Дана) и са најобичнијим кристал шећером. Никаквог проблема није било. Фил је увек био довољно густ да може да се маже. Узмите шећер у праху једино ако радите за шећерану. Ништа друго не оправдава његово коришћење овде. Павлака је 75% вода (20% масноћа, око 2,5% беланчевине и 2,5% лактоза), тако да ће се и најкрупнији кристали шећера за час растворити.

    Тесто сам оставио на воденом купатилу (са угашеним грејањем, тј. само са преосталом топлотом воде), тако да је било релативно мекано и одмах по наношењу се лако размазивало силиконском спатулом по силиконској фолији за печење. Како се слој тањио, тако се теже размазивало, али га је тада било лакше раширити тапкањем длановима и прстима. Сасвим је лепо прошло и без кеса, које су одлично послужиле за бајадеру.

    За украшавање одозго - још мало фила, али тек сутрадан, плус мрвице од окрајака. Ноћ проводи притиснут приручним средствима, да се коре и фил добро сједине. Фила се може направити колико треба и у сваком тренутку, за 5 минута. 100 грама павлаке и 25 грама шећера, двапут више једног - двапут више другог...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonimni komentatoru, hvala na javljanju i testiranju pavlaka. Sećam se da su blogo-koleginice iz HR imale problema sa čorbastim filovima, otud napomena u vezi sa predostrožnošću oko izbora pavlake.

      Upotreba prah šećera ne menja cenu toliko dramatično, a kristal šećer možete i sami samleti u prah. Inače, ne jednom sam pravila fil sa kristal šećerom, koji se ne rastvara za čas, već za par časova. Što možda i nije neophodno dočekati da bi se kore mazale filom, jer će se kristalići svakako rastopiti pre ili kasnije.

      Ja sam prestala da kuvam testo za medovik, i ono je dosta meko i lepljivo, pa su kese meni umnogome olakšale posao formiranja kora. Ko je spretan i bez kesa - blago njemu.

      Pozdrav!

      Delete
    2. Оно "за час" не значи "за 60 минута", него "часком", "очас", "час посла", итд, тј. "брзо". Већ после пар минута, још у чинији, кристали се скоро не осећају. После 24 сата, јер ионако мора да се чека, нема шансе да их буде.

      Шећер у праху је незамењив само за употребе у сувом стању - посипања и слично. Можда још за неки фил само са путером који ће се одмах конзумирати (мада ни прах шећер неће проћи непримећено) или за друго додавање, пред само печење, коре за Павлову (вероватно би се и кристали растворили, јер се пече дуго и на ниској температури, али да не би евентуално пали на дно). У осталим случајевима практично свуда има довољно воде и/или топлоте да се кристали шећера растворе.

      Узгред, кондензовано млеко, за ону другу варијанту фила или за било шта друго (радознали, погледајте "Brigadeiro" :D) може се направити лаганим укувавањем заслађеног млека у широкој шерпи или дубљем тигању. "Парче колача" ("a piece of cake").

      Поздрав!

      Delete
    3. Anonimni čitaoče,

      Dobro sam razumela u kom kontekstu je "čas" bio upotrebljen, a "branila" sam se samo iz razloga jer se sećam da, kad sam nekom davnom prilikom pravila ovaj fil sa kristal šećerom, otapanje nije uopšte išlo brzo. No, to je bilo u prvoj, drugoj iteraciji pravljenja medovika, dok se nisam prebacila na prah šećer, a tome ima cca. 4-5 godina. Pa sam malopre, zarad podsećanja, razmutila čašu pavlake sa 40 g kristal šećera. I konstatovala da posle 15-ak minuta zaista nije bilo kristala. Tako da, ostaje mi da sumnjam ili u sam šećer, znajući da se neki šećer lakše karameliše od drugog, možda se tako neki i topi sporije, ili u svoje sećanje :)

      Pozdrav!

      Delete
  51. Majo,pravila sam je,za kucne potrebe.Kore napravljene bez problema,nikad lakse,nikad brze,jer sam ih inace pekla na uobicajen nacin izmedu 2 papira za pecenje,trajalo je duze u odnosu na kese koje ovdje zaista imaju odlicnu funkciju.

    Fil ?? koristila sam 30% mas. pavlaku i po meni je fil bio ok ,bio je malo gusci nego npr. tijesto za palacinke ili pohovanje...da ne duzim,ja sam odokativno samo sipala po korama fil,malo poravanla i tako slagalakore,misleci da od kolaca nema nista...sutradan sam fino obrezala okolo jer posto nisam isla sa filom do kraja rubova jer sam se plasila da ce iscuriti,i kolac je bio predivan.

    Vide se sare,koje su nejednake ali okus mu je zaista odlican...medena pita sa extra okusom !!!!!

    Ponavljam za Uskrs!!

    Srdacan pozdrav !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mirjana, hvala na pravljenju i javljanju! Gustina koju opisuješ (malo gušće od testa za palačinke) meni zvuči kao ređa, ali pošto je ipak ispalo dobro, onda nije ni bitno :)

      Što se tiče kesa, drago mi je da su i tvoje spretne ruke našle ovu metodu korisnom! Ja sam još dve stvari u vezi kesa naučila u međuvremenu - treba uzeti one bolje, malo deblje (ovde su u prodaji najviše zastupljene one jako tanke, paučinaste). Ako nemam te bolje kese, onda testo, kad izdoziram po kesama i ako je jako meko, ostavim malo u frižideru. Posle ga lakše rastanjim, manje mi se nabira kesa i sl.

      Srećni vam uskršnji praznici i sve najbolje!

      Delete
    2. U pravu si ,jeste rede i mislila sam da nece biti nista od toga…posto ponavljam za Uskrs iti recept,potrazila sam pavlaku sa najvecim procentom masnoce ,a to je 355,pa cu da vidim,ali u svakom slucaju i ova prva koju sam koristila moze proci iako izgleda bas retko.

      Takoder i Vama zelim sve najbolje !! Hristos Vaskrese !!!!!

      Delete
    3. Samo jos da dodam da si potpuno u pravu za kese..kese sa zipom su najbolje ,lepo se istera zrak napolje i lagano valjakom guram tjesto prema otvoru kese,ma odlicna ideja !!!

      Delete
  52. Pravila sam dva puta. Uspeo u potpunosti. Za svakog ko iole ima iskustva u pravljenju kolača i ko ume da čita (savršeno objašnjeno-skoro pa nacrtano) ne bi trebalo da bude problema. Zanimnjivo pišeš, savršeno objašnjavaš i moram ti priznati dobro i slikaš. Rado se vraćam na tvoj blog. Puno pozdrava :)

    ReplyDelete
  53. Medovik mi se uopće ne sviđa, ali: Odlična ti je ideja da na poklon nekome daješ kolač koji ti voliš, a ne kolač koji ta osoba voli. Kod mene se uvijek „pati“ na to da se svakome radi kolač kakav on voli, pa se djeci radi kolač kakav oni vole… počet ću i ja kao i ti: napravit ću kolač koji ja volim i onda ću ga nekome poklonit uz objašnjenje: „ne znam kako bih vam rekla da vas volim, pa vam poklanjam kolač kakav ja volim“. Što je dobro za tebe, dobro je i za mene, a ionako si fakat u pravu, zašto da se gnjavim s izradom kolača koji netko voli, a koji se meni uopće ne sviđa: napravit ću kolač kakav ja volim, na taj način ću nekome reći da ga volim, a još ću i omastiti brk kolačem koji volim. Hvala na ideji.

    ReplyDelete
  54. I još nešto, zaboravila sam u gornjem koemntaru pitati zašto je važno kako se kolač reže. Vidim da su gore tome čak iz nekog razloga posvećene slike?! Nikad mi na pamet nije palo da je nekome važno kako je kolač narezan.
    Ja sam očito drugačiji tip osobe, a i kad bi meni netko prigovorio da npr. šnita kolača koji je dobio nije ravno odrezana, ja bih uzela tanjur s kolačem dotične osobe, uzela drugi tanjur, uzela žlicu i nagrabila mu kolač na drugi tanjur, na hrpu, što neurednije mogu, na vrh hrpe bih zabola žlicu i pružila mu to uz osmjeh. Zaista ne razumijem zašto svi toliko patite za tim ravnim rezanjem kolača.

    ReplyDelete
  55. Kad budeš našla pravi uzrok svog nezadovoljstva, razumećeš sve.

    Pozdrav,
    Maja

    ReplyDelete
  56. Kolac nad kolacima.....i tocka.

    ReplyDelete
  57. Majo, kakve kese za zamrzivac je bolje koristiti, one mekse suskavije ili one jace, deblje, ako sam dobro objasnila ;-).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobro si objasnila :)
      Bolje su jače i deblje kese, definitivno!

      Delete
    2. Hvala na brzom odgovoru. Javljam utiske.

      Delete
  58. obožavam medovik

    kad sam ga prvi put jela, sjećam se da nisam mogla da odredim šta je to, od čega je - med, karamel, keks, kao da u njemu ima hiljadu okusa

    samo, moj recept je sa filom od onog što zovu kašica - krema od mlijeka, brašna i maslaca

    ReplyDelete
  59. zaboravih - sve pohvale za slike, objašnjenje, ideje... svaka čast

    ReplyDelete
  60. Super, mami da se isproba. Da li je u ovom receptu brasno meko ili ostro?

    ReplyDelete
  61. Pozdrav Majo ja baš jako volim da čitam ove tvoje "romane", kad pravim baš se i ne sjetim svih uputa ali bez problema idem opet u čitanje. Meni je medovik divota ali u mojoj kući samo meni, pa opet nije problem meni to ni pojesti samo poslije trpe hlače i suknje. Sada imam novu metodu: napravim cijelu količinu kora, pola u zamrzivač pola ispečem i prerežem po pola pa dobijem manji a viši kolač meni po guštu. Ima i za drugi put, sukladno tome smanjim vrhnje i šećer. Što se tiče kiselog vrhnja radila sam s više vrsta čak nije bilo pravila kod postotka masnoće, odnosno različiti proizvođač različito ponašanje. I opet se pojelo. To je kolač koji zove na još. Ovaj trik s vrećicama mi je nabolji kod slastica tipa bajadera da bude oku ugodan, a kod ovih kora manje više je ok, a ono što obrežem posipam gore po tankom sloju fila na vrhu, sviđa mi se struktura tih mrvica. Oprosti na dužem komentaru, htjedoh reći samo ti pravi i piši. Veliki pozdrav, Suzana

    ReplyDelete
  62. Majo, spremila sam kore unapred, sutra filujem, pa se pitam da li da ih stavim u frizider? Ovo je drugi put kako pravim i odlicno je ispalo. Razvlacenje kora u kesama nikakav problem, cak ni meni ☺, ali u onim cvrstim iz DM-a.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja kore stavim u pleh ili na poslužavnik, pa pleh u kesu, i tako čuvam do filovanja. Nema potrebe za frižiderom, kore su suve, nisu kvarljive.

      p.s.
      Drago mi je da se tehnika sa kesama pokazala korisnom, i da je Medovik na repertoaru već drugi put :)

      Delete
    2. Opet hvala na brzom odgovoru ☺. Stvarno nije tesko ni za najsmotanije, s tim da je drugi put sve mnogo lakse i brze, kad se udje u stos...

      Delete
  63. Hello Maja, I just came across your blog and LOVE it!!! When I was in Serbia this was my favorite cake:) would you be able to translate this to english please?
    Thanks, Vickie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Vicky,

      Thanks for your kind words :)
      Translation is ready and added at the bottom of the post.

      Regards,
      Maja

      Delete
  64. Divne vesti za sve vase citateljke u Americi i Kanadi! Nasla sam ekvivalent nase kisele pavlake. Ne treba da trazite "sour cream" jer to iako je bukvalan prevod reci nije isti proizvod. Treba traziti "creme fraiche" to je u stvari nasa pavlaka! Ima 40% mlecne masti i istog je ukusa kao i nasa pavlaka, i sto je jos bitnije nije vodena!
    Ja sam u Kanadi nasla u Longosu i malo skupljim radnjama tipa Whole Foods.

    ReplyDelete
  65. Uf, namuci me ovaj kolac...
    Prvo, kore su ok, trik sa kesama odlican, jednake, ravnih ivica, zadovoljna sam.
    Krem - tece na sve strane. Uzela sam creme fraiche, nije dobro, dodala sam zelatin da ga stegne. I pored toga se kore klizaju kada mazem i curi, ali malo manje.
    U frizideru je, pa javljam rezultat.
    Oduzeo mi je dosta vremena

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh-uh-uh!
      Biljana, odakle se javljaš?
      Molim te javi kako god da je prošlo, i hvala ti na 'blanko' poverenju i vremenu izdvojenom za komentar. Meni je jasno da su, bez obzira na stepen detaljisanja prilikom pisanja recepta, moguće razne nepredviđene situacije, al' jednostavno, ja ne umem da pokrijem sve ovozemaljske prilike i neprilike, dok sa druge strane imam potrebu da promovišem ovaj kolač, jer je meni zaista poseban...

      Pozdrav,
      Maja

      Delete
    2. Uspela, Majo! Ne znam kako je bez zelatina, ali i sa zelatinom je odlicno. Svez ukus, ne preslatko, ima nesto posebno. Ja sam dodala klincic, meni to pripada medenom kolacu. U Nemackoj sam, mozda bi mogao njihov Rahm, probacu.
      Jedini "problem" je bio da kore bukvalno klizaju, ne znam da li je tako uvek. Ali kada jednom probas nije problem, znas kakav je rezultat.
      Preporuka od mene, pravicu ga opet.
      Hvala na divnom receptu!

      Delete
    3. Kore su verovatno klizale jer je fil u momentu nanošenja bio tečniji. Sve u svemu, super si se snašla, i jako mi je drago da ti se dopada na kraju! :) Pozdrav!

      Delete
  66. Izvini Majo,to sto kore idu prvo u friz,mislis bas u zamrzivac?Strasno mi jako hlade i friz i frizider,pa se pitam moze li u frizidet,da mi se ne "smrznu"baaas,i da li onda u toj smrznutoj,razvucenoj fazi mogu par dana da ostanu u zamrzivacu kako si negde gore spomenula?pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. U friz idu, i treba da se smrznu baš, a tamo mogu da stoje koliko god hoćeš.
      Radi se o tome da je sirovo testo relativno meko, i još kad ga rastanjiš po kesi, onda je nekako skroz mlitavo, i ne bi mogla da skineš kesu sa takve kore. Ovako, kad se kora sa sve kesom zaledi, ona postane jedna kruta tabla (mada opet, nije kruta k'o kamen), što nam daje komociju za dalji rad - odsecanje ivica kese, i "odlepljivanje" kese.

      E sad, ima još jedna stvar koja je bitnija nego što sam ispočetka mislila. Po originalnom receptu (mislim na ono što je meni original, Badrubuldura i Coolinarika), kad se priprema testo, jaja se mute sa šećerom NA PARI, i na pari se dodaje i puter, med, soda, brašno... Kad se radi tim postupkom, ona smesa za testo nije onoliko lepljiva kao kad se radi sve to isto, ali bez kuvanja na pari, a i manje brašna se potroši (recimo 450 g) jer smesu ipak malo zgusnu i jaja kuvana na pari, a ne samo brašno. Ali ja i tada stavljam kore u friz, jer ukrućivanje svakako pomaže za dalje baratanje.

      Pozdrav!

      Delete
  67. izvini samo jos ovo,onda preporucujes na pari ili ne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da. Prošle nedelje sam pravila medovik sa kuvanjem jaja na pari, posle dugo vremena. I baš mislim kako je ipak za nijansu bolje tako, u krajnjem zbiru. Moraću da dodam napomenu u ovaj recept, a do tada, idi na ovaj post i pročitaj korak 2 iz pripreme :)
      http://mamajacooks.blogspot.rs/2010/01/medovik.html

      Delete
  68. Draga Majo, Vas medovik izgleda kao iz bajke!!! Svaka cast! A moj... pa recimo da je jako ukusan, ali se ne vidi razlika izmedju kora i fila. Pretpostavljam da nisam dovoljno kore ispekla, mada sam radila sve po upustvu. Nema veze, bice bolje sl put :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Veliko hvala na probanju recepta i vremenu izdvojenom da se javiš sa utiscima. To je jedina "prava" hrana za blogera - feedback, podrška, dokaz se svaki pravi trud na kraju ipak isplati...

      Pretpostavljam da misliš na slučaj kad se fil maltene i ne vidi. To može biti zbog bledih kora (trebalo je peći duže, moraju da dobace baš braon boju) ili zbog debljine kora, dešava se da se "ubuce" i narastu prilično, pa sloj pavlake između dođe nekako tanušan i razmrlja se tokom sečenja, pa se skoro i ne vidi. Viđala sam baš, baš vizuelno različite izvedbe medovika, na Coolinariki, među fotkama uz Badrubuldurin recept.

      Imala sam i ja raznih varijanti "vidljivosti" fila, ovaj slučaj sa naslovne je bio najbolji i najreprezentativniji, ali moram napomenuti da su mi tada kore ostale nekako tanje nego inače, i jedna se izlomila pa je došlo malo više fila po kori, itd.

      U nekim od mnogobrojih pravljenja medovika, išla sam na veću količinu fila od navedene, do 2 kg pavlake, i proporcionalno više šećera. Ne bih u ovom momentu menjala recept, al' da ga sad pišem od nule, išla bih na uvećanu količinu fila.

      I ovaj savet za sečenje vertikalnim provlačenjem noža kroz kolač doprinosti nerazmrljavanju fila na preseku, a kad nije razmrljan, onda se bolje vidi i lepši je opšti utisak :) Takođe sam probala da dodam i jednu slatku pavlaku od 250 ml, umućenu (umešam na kraju), ona malo podigne zapreminu fila, a ukus je isti.

      Pozdrav i sve najbolje,
      Maja

      Delete
  69. Napravila sam medovik po ovom receptu i svi koji su probali bili su oduševljeni. Pravila sam ga kao kolac, dakle 6 kora, kore pravila u kesama, činila mi se masa previse ljepljiva da bih se bakcala sa klasičnim razvlačenjem s brašnom. Uzgred, fora sa kesama je odlična, koristicu je i za druge kolace gdje su kore tog tipa. Napravila sam i zalihu kora i spremila u zamrzivac i jako mi se svidja sto se to moze :) Kolac me na prvu nije oduševio ukusom, činio mi se presladak, ali posle dva dana totalno druga stvar, fino kore omekšaju i reaguju sa filom, tako da uprkos slatkoći, nije težak i moze ga se dosta pojesti (to mu je i jedina mana :)). Pitali su me ima li unutra keksa, oraha, ljesnika...sastojci relativno obični, krajnji rezultat sve samo ne običan. Trazi malo truda, ali se isplati. Hvala za odličan recept.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na divnom komentaru! Mnogo se obradujem kad čujem upravo to - da krajnji utisak prevaziđe očekivanja, jer mi je uvek teško da objasnim nekom koliko sam se ja oduševila kad sam ga prvi put probala. I istina, može dosta da se pojede, sav je mek i topi se...

      Delete
  70. Ne znam gde da stavim komentar pa ajde ovde. Nema veze sa medovikom ali ima sa njegovim filom koji mi se mnogo dopao.
    Posto mi je medovik komplikovan zbog kora pravim ga samo za posebne prilike.
    Sada mi je bila potrebna expres brzinska torta, najbrza moguca, a pritom velika. Kupim veliko pakovanje Vincini tamnih kora, napravim fil kao za medovik, kora, fil, smrznute borovnice ... Ogromna torta, socna prste da polizes, ukusna da svi traze jos. Moj najnoviji hit.

    Kore sam inace prvi put probala praveci Minjinu coko plazmu u koju se svi toliko kunu i koja je po meni totalna glupost, izbacila sam margarin, torta je bila skroz suva i nikakva. Ali korama sam dala drugu sansu i sa medovik filom je zaista pogodak.

    Tanja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Tanja,

      Tvoja torta zvuči tako kako opisuješ - sočno i odlično!

      Ja sam ceo jedan "novi" kolač (sočan crno beli kolač) koncipirala na medovik filu i biskvitnoj podlozi, al' u jednom sloju.

      Imala sam iskušenje da napravim keks tortu, koju inače ne volim, bar ne u klasičnoj verziji (petit beurre i neki pudingasti fil) od spekulaas keksa (Lotus) i medovik fila, koji bih možda samo malo manje zasladila. Nisam probala, al' sam zamislila da bi to moralo da bude mmmmmm.... :)

      Pozdrav!

      Delete
  71. Preporucujem ti da probas ovaj moj improvizovani recept kad imas puno gostiju a malo vremena. Da, lici na taj tvoj socni kolac koji sam isto pravila, ali je ovo mnogo brze zbog gotovih kora. Nisam bas ljubitelj industrijskih proizvoda, ali za neku priliku kad se nema vremena ove kore su odlicne. Veliko pakovanje kosta 300 din i torta je stvarno ogromna. Ja sam stavila 4 kantice pavlake 20% i 700 gr secera i bilo je bas, bas puno fila, da sam ga obilato nabacivala ko malter. Jos su borovnice dale neki poseban smek. Nisam merila ali torta je sigurno bila 4-5 kila. Napravljena za 15 minuta. Kore su tako lepo upile pavlaku, bile su socne, ali ne onako kasaste nego taman kako treba. Inace kod mene na pijaci se prodaje Zlatiborska pavlaka 20% u kantici koja je najjeftinija od svih pavlaka pa sam nju koristila, bas je cvrsta i ne pravi corbu od fila.

    Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ubedila si me :)

      Upravo se vratih iz Rode, kupila sam malo pakovanje Vincini svetlih kora i dve kofice pavlake, idem sad da izvadim maline iz friza (imam odlične, vrlo čvrste, uopšte se ne raspadaju lako) pa da sklopim jednu tvoju torticu :)

      Utiske javljam u nedelju!

      Delete
    2. Odlično je prošla torta, baš je pobrala pohvala dosta! Kore su se natopile fino, bila čak mala barica oko ivica torte, valjda ono što donja kora nije mogla da upije, pa izašlo sa strane. Ali ništa mnogo ni strašno.

      Maline sam stavljala cele, bilo je oko 400 g, pa kod sečenja nije bio baš uredan presek, mislim da su borovnice ipak bolja opcija.

      U svakom slučaju, torta je bila divna i jako sočna, sekla se kao da je cela neki krem...

      Pozdrav i hvala još jednom na korisnim predlozima :)

      Delete
  72. Drago mi je da je eksperiment uspeo. I meni je bila mala barica na tacni, samo sam pokupila ubrusom i vise se nije pojavilo. Inace, sad ide cerin rodjendan i spremam se da pravim medovik, a ona mi kaze, nemoj mama da se mucis sa korama kad je i ova sa gotovim podjednako odlicna. Medjutim, dobice pravi medovik, ipak je to poseban dan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, slatka je ona, kako je pažljiva :)

      I nama u novembru ide divan dan, a to znači i Medovik. Samo je fora ispeći kore unapred, može i par nedelja unapred, one mogu da stoje, suve su, nisu kvarljive uopšte, a onda i klasičan Medovik postaje brzinski kolač/torta.

      Nego, samo da priložim dve očajne fotke s telefona, al' vidi se i tu ono najbitnije - da je torta sočna i moćna :)

      Prva slika
      Druga slika

      Delete
  73. Nama je divan dan ujedno i slava, tako da imam dupli razlog za medovik! Moje kore naravno nisu tako precizne kao tvoje, nemam ja vise tih zivaca, ali su podjednako ukusne.

    Da to je ta socnost torte koja iskace i sa slike. Iz mog iskustva nema coveka koji ne voli ovakve torte. Socne, slasne, lagane, samo manes jezikom i ona sklizne ... nema one tezine oraha, maslaca, jaja, nekako je sva kremasta i vazdusasta. I svi traze jos.
    I svidja mi se sto su kore i fil odlicna baza za razne vrste sezonskog voca, borovnice, maline, kajsije, breskve ... mislim da bi u svakoj od ovih kombinacija bila podjednako odlicna. Ja jedino malo preferiram tamne kore zbog moje ljubavi prema cokoladi, ali verujem da su i svetle podjednako dobre.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ja u Rodi, pred rafom sa korama, stojim irazmišljam da l' tamne, da l' svetle, ne pitah te... Pa računam, kad je voćna torta, nek' ne budu čokoladne kore. A bilo bi efektnije vizuelano, a i uz maline bi išlo, sigurno :)

      Delete
  74. A pa napisala ja u prvom postu tamne kore, verovatno ti promaklo ... Ma nema veze, bice drugi put.

    ReplyDelete
  75. Pitanje samo vezano za brašno u receptu-oštro ili glatko brašno?? Hvala,pozz...

    ReplyDelete
    Replies
    1. U originalu je išlo oštro, ali ja sam se prebacila na obično (meko), jer sam videla da može... Pozdrav!

      Delete
  76. Ok,jel ima neke razlike u tjestu,ovisno o brašnu,jel neko bolje ili lošije?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim da sam samo prvi put (pre cca 6-7 godina) radila sa oštrim, a sve nadalje sa mekim, tako da se zaista ne sećam.

      Delete
  77. Pozdrav, ako napravim 7 dana ranije kore gdje da ih drzim? Ja bih ispekla kore i pred slavu samo napravila filu i zavrsila medovik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drži ih negde gde je bezbedno, da se ne pojedu kao "veliki keks" :) Ja sam ih držala na plehu velikom, koji sam obukla u veliku najlon kesu, i popela visoko na kuhinjski element. Ne mora u frižider, ako si na to mislila, čak mislim da i ne treba u frižider, da ne povuku vlagu prerano.

      Srećni praznici! :)

      Delete
  78. Hvala na brzom odgovoru :) . Ja bih to napravila sutra ili za par dana. Slava mi je 9.1, odmah poslije Bozica i nikad ne mogu niti da proslavim normalno Bozic niti da pripremim normalno slavu, uf. Ove godine hocu drugacije da se organizujem :) . Da li da slozim jednu na drugu koru i izmedju njih papir za pecenje i onda u kesu? Zar u kesi nece da postanu mekane?? Izvini zbog ovoliko pitanja ali hocu sto bolje da se pripremim. Srecni praznici i tebi :) .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemoj ni da ih skidaš sa papira kad se ispeku, ja tako, sa sve tim papirima neodlepljenim, jednu na drugu. Kesa je tek zaštita od prašine, ne moraš umotavati čvrsto. A mislim da ova korica može baš dugo da stoji i da ostane krckava, jednom prilikom mi je ostalo pola kore, ja to izlomila i stavila u kesicu za zamrzivač, i stajalo je u fioci za hleb par meseci, i dalje je bilo keksasto :)

      Delete
  79. Juce sam pravila ovu tortu. Moram priznati da jos nisam odlucila da li mi se svidja... Kombinacija kiselo-slatko. Ja bas volim cokoladne, slatke torte... Ono sto mi je nevjerovatno je da se vecini dopala, toliko da su komentarisali da bolju nisu jeli... Ukusi su bas razliciti...

    ReplyDelete
  80. Maja, da li su ove mere za tortu ili za kolač? Nisam sigurna da sam razumela, pa da proverim pre nego što kupim 3kg pavlake :D (pravila bih tortu, to je 12 kora u kesama od 3l, jel tako?) hvala unapred na odgovoru!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Od ove mere se dobije 6 korica, može i to da bude torta, ako se seče na šnitove, a ne na kocke (kako bih obično sekla kolač). Ja sam u nekoliko navrata pravila duplu meru, u želji da dobijem visoku tortu i veću količinu, i uglavnom sam dobijala soliter od 12 spratova, zaista ume da bude ogromno visoka! :) Mislim da je za tortu idealna 1.5 mera, tj. 9 kora.
      Pozdrav!

      Delete
    2. Evo ja da javim da postoje u Maksiju Fino kese za brzo zamrzavanje od 3l (50 kesa 200din), super se tinji testo u njima. Moje se cak ni ne lepi za kesu, moguce da je zbog strukture i debljine kese, ali cu ih svakako staviti u friz na par sati, da ne baksuziram :)

      Delete
    3. Uh, nije Fino nego Alu fix, sad vidim da pise na kesi :/ kupovala sam jos neke, pa mi se pomesalo.

      Delete
    4. Hvala za info! Pogledaću prilikom prvog odlaska u Maxi :)

      Delete
  81. Pre pola godine sam objavila moratorijum na Medovik, do daljnjeg.Kako zinem sa "Šta da vam spremim slatko" - u horu odgovaraju: "Medovik"!Zovu me na neko okupljanje - komanduju "donesi "Medovik"! Svi se nešto unervoze ako ga nemaju u zamrzivaču. Aklamacijom odlučeno da je odmrznut najbolji.Više ni palačinke ne umem da napravim, samo "Medovik"!
    Elem, evo mog iskustva: Testo spremam kao ruskinje, kuvam ga.Kad ga podelim na 4 dela, 3 dela držim na posudi sa vrućom vodom (van ringle!) da ostane toplo jer se hladno ne razvija, t.j. jako je teško. Razvjam testo na peko papiru veličine pleha od rerne, jedno za drugim i odlažem ih, pečem ih dok malčice ne dobiju boju jer tada poprimaju taj ukus karamela, dakle, kore nisu bele već nežno ružičaste. Papir sa korom ide u rernu, peče se jedva 2 minuta, skida se sa pleha sa sve papirom i stavlja sledeća.
    Fil: Imlekova pavlaka u crvenoj kantici, mere su kao vaše. Pomešam šečer i pavlaku (nekad narendam koru limete, moji to vole)promešam, izlijem na čistu krpu, vežem suprotne krajeve, provučem varjaču i okačim pinkl iznad veće posude, da se ocedi. Posle 2 - 3 sata imam divan kremasto/svilenkast fil sa kojim nemam nikakav problem kod nanošenja. Koristim ovaj "metod" i za druge kombinacije jer mi je finiji od mascarpone sira.
    Svaku od 4 kore sećem dužom stranom na 3 dela i tako dobijem pravougaonu i visoku tortu sa 12 korica.Mislim da je poenta da kore budu što tanje a ne debele, brašnaste i zato ne treba štedeti na trudu.

    A sad šalu na stranu - veoma lep kolač, nepretenciozan a opet inspirativan. kad bih napisala kako sam ga sve servirala, potrajalo bi. Snaha i ćerka vole ga sa karamelom, sin sa ukuvanim sezonskim voćem, nekima fali čokolada pa im serviram sa topljenom čokoladom, tek nekoliko tračica preko da ih mine želja.
    Eto, dok sam sve ovo pisala, poželela sam "Medovik" i mislim da će to biti moj izbor za pretstojeći Uskrs.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Od srca sam se nasmejala opisima i terminologijom! "Moratorijum na medovik", to još nisam čula! :)))

      Hvala na podeljenom iskustvu u vezi kore i fila.
      Znatiželjna sam veoma u vezi fila. Koliko se vodice ocedi iz fila, i kakve gustine bude na kraju? Bude li medovik jednako sočan kao kad ne cedite pavlaku (ako ste probali oba načina)? Moraću jednom da probam, ovo poređenje sa mascerpone-om mi je naročito interesantno.

      Ja sam prestala da kuvam testo jer mi je delovalo lakše, a možda i to treba da proverim ponovo, nakon podosta godina.

      Veliki pozdrav,
      Maja

      Delete
    2. p.s.
      I special thanks za info o zamrzavanju, ja nisam ni probala, jer sam nekako bila ubeđena da neće da valja, smatrajući da kisela pavlaka to neće podneti! Sad kad ste rekli da su svi potvrdili da je još bolji nakon odmrzavanja, tačno sam ga "videla" još mekšeg i sočnijeg...

      Prvim prilikom kad ga budem pravila, odvajam deo za zamrzivač! :)

      Delete
  82. Pitali ste za fil, koliko se surutke ocedi: na 2 kantice pavlake (ukupno 1,5 kg) ocedi se jedva 100 - 150 ml surutke. Zavisi od vremena utrošenog na cedjenje, znači, gustina može da se dozira, dovoljno je da opipate zavežljaj. Desilo mi se da ga ostavim preko noći na hladnom pa bude baš kompaktan pa sam morala da umutim prethodno umućenu slatku pavlaku da bih dobila vlažniji fil neophdan da bi korice omekšale.Bože, kad se setim šta sam sve radila ovom sirotom kolačiću!
    Po pitanju zamrzavanja: moj fil ima manje tečnosti pa mu zamrzavanje ne šteti, ne znam kako bi se ponašao fil spremljen na originalan način a zamrznut. Sračni pozdravi i vetrovitog Vršca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala za info o ceđenju. U međuvremeu ja probala zaleđen-odleđen po početnom receptu - i može :)

      Delete
  83. Hvala Vam na ovom divnom receptu, tek sam pocetnik u pravljenu torti imam 23 godine uspela mi je ali me je mucilo tanjenje kora sa kesama, pa sam tanjila bez kesa i dosala sam jos brasna posto je bilo bas lepljivo i nije bilo moguce za rad mnogo mi je tako lakse nego sa kesama posto sam pravila vec madjaricu, a slican je postupak pripreme kora. Ja sam pravila u obliku snit torte i malo manje pavlake sam stavila, spremala sam je za Djurdjevdan, torta je dobila pohvale. Da li mislite da je mozda bolja priprena testa sa kuvanjem na pari ili ovako? Hvala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bravo za trud, a i za uspeh :)
      Sa kesama hoće da bude nezgodno ako su one paučinasto tanke, i ako smesa nije malo očvrsla. Meko testo i mlitava kesa - to je priličan trening za živce! Naravno, ako ti je lakše bez kesa, vozi tako i milina :)

      Da, mislim da je bolje da se testo ipak skuva. Meni je to svojevremeno delovalo kao bespotrebna petljancija, ali sad sam se i ja vratila postupku sa kuvanjem, ali malo drugačijem. Stavim zajedno da se otope šećer, med i puter, kad je to gotovo izmaknem i ostavim malo da se prohladi, tek da nije vrelo baš, dodam sodu i začin (za medenjake, pola kašičice, divno je), mešam u par navrata i gledam kako se stvara kremasta smesa. U drugoj posudi mikserom umutim jaja, dodam ovu mednu smesu i promutim zajedno, pa dodajem brašno iz nekoliko navrata. Dok je toplo testo deluje previše meko, tako mekog da izdoziram po kesama i stavim u frižider na jedan sat, da bude čvrstine kao razmekšan plastelin (objasnih ga!), i onda tanjim po kesama i dalje po receptu.

      Na ovaj postupak sam došla nakon bavljenja receptom za medenjake. Testo je zaista manje lepljivo (sa istom količinom brašna) nego kad samo zamesi bez kuvanja (sirupa), a i boja je lepša. Soda u startu potamni testo, pa za 6 minuta pečenja korice budu tamnije nego kad se kreće sa svetlim (nekuvanim) testom.

      Pozdrav!

      Delete
  84. Hvala na ovom postupku za testo, sledeci put cu probati tako, da jesu kese su bile bas tanke, a testo je stajalo u frizideru i mnogo se lakse radi sa prohladjenim testom iako ne pravim cesto torte mislim da je uspelo bas zbog toga sto volim da kuvam, a i dosta mi je znacilo sto sam ranije pravila madjaricu sa mamom. :-*

    ReplyDelete
  85. savršen kolač koji sam doradila na način da sam u kiselo vrhnje dodala 1dl tučenog slatkog vrhnja, par žlica dulce de leche i žičicu nesice u prahu ali na način da se ne izgubi bijela boja kreme. Probajte savršenstvo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, interesantna ideja, to sa kafom, probaću sa malom količinom fila prilikom neke buduće pripreme :)
      Pozdrav!

      Delete
  86. Draga Majo,

    Već dugo pratim tvoj blog i obozavam ga!!! Baš mi se dopada što su recepti zaista provereni i postupci do detalja opisani.
    Više se ne libim da jelo koje po prvi put spremam po receptu sa tvog bloga, direktno iznesem pred goste! I uvek pokupim samo komplimente! Tetka i mama su mi se smejale što rusku salatu spremam po receptu, pa su mi posle tražile TAJ recept! :)
    Ovoga puta izbor je pao na medovik, i to za slavu! Dugo ga merkam, ali me je odbijao naizgled komplikovan način pripreme. I oduševljena sam!!! Raspametila sam se!
    Za mene je medovika kao neka urmašica sa osveženjem!
    Slava je u petak, pa cemo videti... :)
    Imam i jedno pitanje: Kore su mi dosta narasle, pa je ceo kolač sa šest kora ispao visok kao torta, što i nije loše, samo što ne izgleda uredno kao tvoj. Imaš li neki predlog zašto je tako i kako to da promenim?
    Puno hvala na svemu!
    Do sledećeg recepta! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na praćenju i probanju recepata + specijalan pozdrav za mamu i tetku :)

      Dešava se nekad da korice porastu više, retko, ali desi se, ne znam tačno zašto (nešto sa jajima ili sodom verovatno). Ja ih volim tanje, jer se onda torta lepše natopi, sama korica je manje vazdušasta i sve je nekako kompaktnije, a i presek je lepši. Ako vidim da mi je korica ispala deblja nego što bih htela, kad je izvadim sa pleha, spustim je na ravnu i tvrdu površinu i oklagijom je malo spljoštim, dok je još topla. Kad se ohladi ne bi moglo, pucala bi.

      Ukus je uvek isti, bez obzira na sve, a to je i najvažnije :)

      Odlično si uradila što si je spremila dva dana unapred, to će da se topiiii...

      Srećna slava i veliki pozdrav!

      Delete
  87. Evo Majo i ja resih da napravim Medovik. Merkam tvoj recept vec neko vreme a nikako da se ukaze prilika... nekoc sam vise mesila (i jela) razne slatke poslastice, ali sam u poslednjih par godina prilicno 'usporila', jer sam se bila jaaako ugojila i postala totalni zavisnik. Proslog februara resila da prekinem sa 'tovom', skinem se sa secera i malo se dovedem u red. Od tada ni gram secera (osim prirodnog u vocu) nisam pojela ali i dalje volim da pravim kolace i poklanjam ih u raznim prilikama. Svoje kolace ni ne probam, vec im lepotu procenim po tome koliko drugi uzivaju dok ih jedu. Izbora nemam jer znam da cu ako secer okusim pasti kao leceni alkoholicar posle prve case. Nije lako ali 26kg dole i odrzavam vec vise od godinu dana...
    Dakle, nazad na slucaj Medovik. Koleginici rodjendan u sredu pa sam resila da je (i sve ostale u kancelariji) iznenadim nekom finom tortom. Izbor pao na Medovik. Skoro sve radila po tvojim uputstvima uz neke male izmene: napravila pet kora umesto sest jer mi je nesto bas izgledalo malo kad sam pocela da delim u kese. Ispale kore super fine i tanke jer su mi kese bile malo vece (25×32), da sam pravila sest ne bi bilo sanse da ih razvucem. Posto sam brinula kako ce se engleska kisela pavlaka ponasati, kupila sam za svaki slucaj i 500gr mascarpone sira. Srecom! Testirala 160gr pavlake sa 40gr secera i ispalo ne bas supa ali prilicno retko (iako je pavlaka 30%) pa sam presla na plan B: 1200gr kisele pavlake tj. creme fraiche i 500gr mascarpone sam nezno izmesala pa polako dodala 400 gr prah secera. Ispalo odlicno, tek toliko cvrsto da se fino maze a da ne curi. Snit torta ispala do neba eno je spava u frizideru pazljivo ususkana plasticnom folijom (da se ne prehladi :-)). Sutra je poravnavam i dekorisem. Mislim da cu napraviti 'cream cheese icing' (200gr krem sira, 300ml slatke pavlake 40%, 200gr prah secera, vanila) jer bih da tortu malo lepse ukrasim a ovaj icing se bolje ponasa od samo ulupane pavlake, lepse drzi formu cak i kad putuje desetak kilometara u gepeku. A da li se Medovik dopao Englezima javljam za par dana. Hvala ti za fantasticne recepte i ideje, ti si moj idol xxx

    ReplyDelete
    Replies
    1. HVALA VELIKO na poverenju, na odabiru baš ovog recepta za čast koleginici, za predostrožnost u vezi kisele pavlake, i... za ovaj icing koji ću sigurno probati!

      Jedva čekam novo javljanje i prenođenje opštih engleskih utisaka ;) Ako bude i neka slika, kakva god, neću se buniti :)
      mamajacooks@gmail.com

      Delete
  88. Majo, sve sto je kod tebe "nije puno komplikovano" da se napravi, kod mene ne uspe. Oni "komplikovani recepti" mi ispadnu svaki put odlicni. :( Ne znam sta sam uradila sa testom. Nije bilo puno tvrdo, stavila sam ga u kese, nekako razvukla, ali nisam uspela kesu da odvojim :( Drzala sam u zamrzivacu da se stegne ali sam na kraju sve bacila :( Pretpostavljam da je bilo premekano testo, da li je do brasna ili vrste putera... Ovo je prvi put da sam ovoliko omanula kod tvojih recepata. Ako imas neku ideju sta sam mogla da zeznem, pisi, koristice onom ko cita. A meni ces licno da objasnis :)

    P.S. Verni obozavalac bloga Marina :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhhh... Žao mi je što se tako završilo, nije mi se desilo nikada da sve bude lepljivo do te mere da moram da bacim. Čak sam često mogla da odlepim kesu i bez zamrzavanja, ali komotnije je kad se testo ukruti skroz.

      Najverovatnije je bilo premeko testo (nema veze puter).
      A možda su kese neke baš loše, na već lepljivo testo.
      A možda se sirove kore nisu zaledile to kraja.

      Što se tiče testa, da li si radila "novim" postupkom (napomena i update 2017)? Taj sam postupak usvojila nakon što sam počela da pravim medenjake, a testo za medenjake nema nikakve masnoće, i isprva je malo lepljivo, ali kako stoji (treba da fermentiše jedan dan) postaje sve manje lepljivo. Za medovik ne mora da stoji čitav dan, ali taman ono pola sata-sat u frižideru, i ne bi trebalo da bude problema. Mada, i starim postupkom sam radila sto puta pa nije ništa bačeno, a novi je još malo bolji.

      Kese što kvalitetnije, to bolje. One najtanje, paučinaste, kakvih je najviše u prodaji, ja izbegavam za ovu namenu. Mada sam i u njima pravila kad nemam bolje, i nije bilo nemogće skinuti kese posle, više je problem sa tanjenjem jer se mnogo nabiraju. Vidi gore u komentarima iz januara 2017, javila je jedna čitateljka da su Alufix kese, kojih ima u Maksiju, odlične.

      Ne znam koliko si dugo držala kore u frizu, treba baš da se ukrute, da podigneš jednu i ona da stoji kao da je karton. To je najpoželjnije stanje zbog komocije pri radu (lako se odsecaju ivice) a i kese se najlakše skidaju kad se testo skroz ukrutilo.

      p.s.
      Jednom prilikom možemo i zajedno da smućkamo kore, ostaviš ih u frizu pa pečeš kad ti zatreba :)

      Delete
    2. Eto meni resenja :)
      1. Kese su bile one najjeftinje moguce :D
      2. Kore iz zamrzivaca nisu bile cvrste. Verovatno stari zamrzivac pa nekoliko sati stajanja nije nista znacilo. :( Tacno kada sam ih uzela nisu bile krute.
      3. Sto se tice testa, mislim da sam koristila novi metod, ali nisam sigurna, jer je to bilo pre tri meseca pa sam zaboravila.

      U svakom sluicaju misterjia je resena. Tesko meni kad moras i bukvalno svaku sitnicu da mi napomenes, poput vrste kesa. :D

      U svakom slucaju, hvala ti na objasnjenju. I bas mi se svidja ova ponuda za kore! :) Prihvatam! :)

      Pozdrav :*

      Delete
  89. Sutra krecem u akciju ,OPET,prvi put korice bile predebele ,mojom greskom,nisam propratila recept kako treba.
    Sada se nadam uzivanju u njemu u Bozicno jutro. ))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biće odlično, osećam! :)
      Sve najbolje!

      Delete
    2. Sreca,sreca ,radost☺,sa koricama se malo pomucih,I ispale su deblje od Vasih sa slike ,ali ukuuuuus divan. Svi odusevljeni. 😘

      Delete
  90. Tocno prije 4 godine sam pravila Medovik i evo ponovo sa istim iscekivanjem sam i jutros otvorila da vidim sta je uopsete ostalo od pavlake koja me ponovo izlugjuje....Za divno cudo ,kao i prosli puta,dobila sam divan ukusan kolac,nikada lijep i precizan kao tvoj ali meni ,odlican!!!!
    Srdacan pozdrav Majo i zelim ti sve najbolje !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Mirjana! To su lepe vesti, obradaovala si me, baš! A slično iščekivanje sam imala nedavno, kad sam pravila duplu meru sa "novom" pavlakom prvi put... Ali super je ispalo sve! Veliki pozdrav tebi i tvojima!

      Delete
  91. Dakle, zašto ne pravim medovik? U stvari ne pravim ništa od kolača za koje/u kojima med treba termički da se obrađuje. Tako sam odlučila :) nešto mi to nije fer prema vrednim pčelicama. One se trude da naprave nešto zdravo, kvalitetno i vredno a mi im to otmemo ( neki im zauzvrat poture šećer da se hrane njime) i onda još ispečemo. Neću to i tačka!
    Zato sam u potrazi za nekim poštenim pčelarom koji zna da napravi lažni med i prodao bi ga po razumnoj ceni (a ne po ceni meda kao što to rade). Pa ako znaš nekog takvog daj mu moj mail.
    Drugi razlog je što je moj muž imao blagu alergiju na mlečne proizvode pa smo ih izbegavali. Razmišljala sam ja da počastim sebe za rođendan ali nekako to uvek ispadne da ja častim druge i ispunjavam njihove želje (pisanje ovog komentara mi je upravo otvorilo oči :D).
    I eto tako medovik ostade nešto za čime čeznem :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa dobro sad, imaš neke svoje razloge i to je OK. A lažni med - možeš da napraviš neki sirup, kao ovaj "med" od maslačka, ili nešto na tu temu... Mada, možda i bolje da ne tražiš zamene, i ne navlačiš se na medovik uopšte, jer jeste navlaka! :)

      Pozdrav!
      Maja

      Delete
    2. Ma moram ga probati nego se sad vec bojim da bih se mogla i razočarti. Znaš ono kad nešto dugo čekaš i stvoriš neku svoju predstavu o tome a ustvari nije tako...
      Inače jako volim kolače sa sirom, one starinske ne samo čizkejk :). Ima jedan koji me vraća u detinjstvo ali ne znam kako se zove: zamesi se slatko dizano testo a fil je mladi sir, šećer, griz. I onda testo se rastanji iseče na kvadrate, u sredinu svakog stavi se fil i četri ćoška se spoje u sredini iznad fila, peče se u rerni. Jesi li probala nešto na tu foru?

      Delete
  92. Dakle gospođe moje , evo već koju godinu pratim Maju i divim se njenoj preciznosti i taktici u spremanju jela. Ko se pridražava, ne mož da ne uspe. No evo da se pohvalim , ako je baš frka , ima jedno pojednostavljenje recepta, provereno, koje ne daje tu punoću ukusa, no može da prođe prilično dobro. Pojavila se na anšem tržištu firma koja pravi "medene kore ", evo link da ne bude reklama ima ih u zdravim hranama i slično, http://mb.co.rs/kore-za-torte/.
    Dakle , uzmeš kore, uzmeš dve pavlake od 700 grama i 500 gr šećera, nafiluješ sve četiri, takođe nafiluješ odozgo, i onaj fil odozgo pospeš mlevenim plazma keksom. Do sutra u frižideru i eto ga...svi oduševljeni, kore 200 dindži, nije strašno i tako...jesu pravljene bolje, nema zbora no ovo je za 15 minuta sve.

    Pozdrav i svako dobro !

    ReplyDelete
  93. Bacivši pogled na tekst bila sam uvjerena: ajme kako je ova blogerica glupa! Al vidim da si u pravu. Većini nas je usađeno to da moramo članovima obitelji, rodbini, prijateljima… raditi kolače/torte kakve oni vole. I onda ispada da sam u mjesec dana napravila i po 10ak torti koje ni štapom ne bih taknula, gade mi se okusom i ne jedem ih; Medovik svakako tu spada!.
    Ovaj mjesec među rodbinom i prijateljima 8 rođendana i odlučila sam da ću svima napraviti kolač kakav ja volim i čak razmišljam da ću bliskijima tortu ukrasiti natpisom: „ne znam kako bih ti rekla da te volim pa sam ti napravila ovaj kolač koji obožavam!“ I svi će morati biti kuš!!! Nitko se neće usuditi cendrati da im nisam napravila kolač kakav oni vole, morat će biti manji od makovog zrna. Pogotovo ću začepit usta jednoj rođakinji koja tvoj blog uzdiže u nebesa, a svake godine joj za rođendan moram raditi nekakvo sranje od torte koje em sadrže sve sastojke koje ne volim, em s tim ima tri dana posla, a na kraju mi cijela kuhinja smrdi po tom kolaču! Jooooooooj, baš se veselim, što ću joj ove godine napraviti kolač koji ja obožavam, a za koji znam da ona ne voli (to mi je kompenzacija za sve prijašnje godine kad sam joj morala raditi kolač koji ona voli). Ako se bude iščuđavala zašto nisam napravila kolač koji ona voli, reći ću da tako radi njezina omiljena blogerica (tako si napisala u uvodu u recept). Ajme, kako ću joj usta začepit! Svaka čast, pametna si ti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zašto ne nađete neki drugi ventil za izbacivanje svojih frustracija - recimo, vreću za boksovanje ili slično - i ne ostavite na miru one koji vam nisu ništa krivi?!
      Kolače mi poklanjaju dragi ljudi, kao što ih i ja poklanjam dragim ljudima. Znamo se, posećujemo se, znam šta vole da pojedu i znaju šta moja porodica i ja volimo da pojedemo.
      Mnogo je lakše omašiti kupovinom parfema, knjiga i odevnih predmeta, koji su već stvar vrlo ličnog ukusa i mnogo pre će biti prosleđeni dalje ili bačeni na dno ormara.
      A kolač? Ako ništa drugo, neko je uložio trud da ga napravi i ja to poštujem, a tako sam i vaspitala i svoju decu. I još nikad ga nisam bacila - od nas četvoro, uvek će se barem dvoma dopasti (isto je i kad poklanjam prijateljima).
      Zato, idite i mrzite praznike za svoj račun, molim vas...

      Delete
  94. I can't wait to make this! I was just ecstatic when I saw the English version. Thank you so much for sharing this. Hopefully I can send you a picture of it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you! I hope you will like it!
      And sure, if you make it and take a picture, email it on mamajacooks@gmail.com
      Or send it to me on Instagramn DM @maja.babic.provereni.recepti

      Cheers!

      Delete
  95. Šta mislite da li bi kore uspele ukoliko bi se umesto maslaca stavila mast?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uspele bi, naravno :)

      Jedino što postoji predrasuda u vezi masti u kolačima, tj. neki ljudi miris masti povezuju sa nečim "gadnim" pa im je nepodobna, naročito u slatkišima.

      Ako znate da niste od tih - samo napred :)

      p.s.
      Moja baka je medenjake pravila sa mašću :)

      Delete
  96. Majo ja sam sve odgledala, baš mi je lijepo da te možemo i vidjeti, super je bilo, velike pohvale. U mojoj kući samo sam ja obožavatelj pa pravim neku malu verziju samo za sebe (kao da ne bi pojela i veću, al ajde). Sada ću opet praviti veliku verziju možda se promijenilo mišljenje ukućana. Uglavnom samo sam te željela pohvaliti.Suzana

    ReplyDelete
  97. Poštovana, zanima me Vaše mišljenje kakve bi kore bile ako se koristi heljdino, raženo ili speltino brašno?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovo pitanje mi je potpuno promaklo, izvinjavam se. Odgovor je - ne znam, tj. čisto heljdino sigurno ne, možda bi ražano moglo da se pomeša sa pšeničnim ili speltinim... Ali imajte u vidu da sva ta "druga" brašna imaju svoje osobine, koje su različite od belog pšeničnog, pa bi se i mere sigurno razlikovale...

      Delete
  98. Ne mogu da prelistam svih 190 komenatra :) i ne znam da li je već postavio slično pitanja - da li se još nekom desilo da kore malo gorče?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pošto sam ga ponovo pravila juče, i jedino što sam promenila je med, rekla bih da je u tome fora. Sad sam koristila pravi med koji mi rođak donosi, a prethodno sam dovršila teglu koju sam dobila na poklon ne znam već od koga. Moguće je da on nije pravi i da je dao tu neku gorčinu.
      Inače, mi i gosti (9 osoba) = medovik SMAZAN ...

      Delete
    2. Bravo za volju da ponoviš i bravo za izbor kolača za pred goste :) Pozdrav!

      Delete
  99. Jao, predivno izgleda!
    Moze li predlog, sta da stavim umesto kisele pavlake, za nas koji nismo narociti ljubitelji kiselkasto - slatke kombinacije, nego vise slatko - slatke :D
    Moze li samo slatka pavlaka? Kako bi izgledalo sa dodatkom kondezovanog mleka ili karamela? Vanile? Imas li bolji predlog?
    Hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pazi, postoje verzije sa nekom vrstom kondenzovanog mleka, ali niti sam probala, niti pravila, tako da ne mogu savetovati ništa.

      Možda možeš da probaš da napraviš melu količinu ovog fila, za probu (1 čaša pavlake, 40 g šećera), i namaži na neki slađi keks, tipa speculoos ili elvita ili tako nešto.

      Ako ti se taj spoj ukusa dopadne, dopašće ti se i medovik na ovaj način.

      On je prilično sladak, čak i sa tom kiselom pavlakom.

      Delete
    2. Hvala! Ipak cu se ja drzati tvog recepta onda, da se slucajno ne desi da mi korice mozda ostanu suve ili previse mokre itd... Mozda ga na kraju malo ukrasim domacim karamelom ili dodam u fil par kapi vanilinog ekstrakta, cisto da malo pretertam, jer eto volim :D
      A to sa casom pavlake cu svakako da probam, jer nisam u prilici da nabavim imlek.

      Delete
    3. Majo, sugetija za kese koje se gužvaju: ja ih "recnem" malo oštrim nožem pri vrhu i nema nabiranja jer vazduh može da izađe. Jednom mi se desilo da nemam odgovarajuće kese pri ruci, a ni mogućnost da ih pribavim (pravila sam kolač u gostima, a nisam se sjetila da ih ponesem): svo tijesto sam stavila u jednu ogromnu kesu, razvukla i makazama isjekla (dok je još bilo u kesi) na odgovarajuće dijelove. Ispalo je odlično.
      Hvala što mogu da poslastice pravim lakše i brže, kao da u sebi imam iskustvo mnogo generacija kuvara i kuvarica. A u stvari, samo znam gdje da "zirnem", pa da "steknem" to iskustvo. Pozdrav, Ana

      Delete
    4. Vau, jedna veeelika kesa, to trenutno teško mogu da zamislim ali svaka čast za snalažljivost!

      Hvala tebi, mnogo, mnogo, na pravljenju i javljanju!



      Delete
  100. Volim medovik po ovom receptu, ali sam zapamtila kao fantastičan ukus medovika koji sam probala na par mesta i u kom nije dominirao ukus kisele pavlake već se prožimala i neka karamela, a znam da Ruskinje stavljaju tzv "zgušćonku" u fil pa sam uradila sve da je nabavim, i stoji tako a ja bez volje da sama smišljam recept tj da tragam za nekom ruskom originalnom verzijom.
    Dok nisam za Novu godinu jela medovik koji je donela gošća Ruskinja i u kom su se prožimala ta dva ukusa, pavlake i karamela.
    I, voila, šta ona radi u nedostatku zgušćonke, pomeša kiselu pavlaku sa konzervom slatkog kondenzovanog mleka (ono drugo po gustini, ne dulce di lece jer samo ovo ima da se kupi u Bg) i dobije taj ukus koji ja prepoznajem kao "originalni".
    Pa eto ideje za igranje, ja ću svakako pokušati ovih dana. Imam kod kuće i ono najgušće kondenzovano, dulce di lece, donete zalihe iz Grčke, a imam i zgušćonku, pa ću umesto šećera ubaciti nešto od ta dva.
    A druga stvar koju sam videla na You Tube kod neke Ruskinje - prži med maltene do zagorelosti pa ga pomeša sa svežim medom, verujem da to korici daje još lepši šmek.
    Eto. Ovaj recept sa bloga je dovoljno savršen, a ja ponudih varijacije na temu :)
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  101. Dok se kanim da napravim medovik, rekoh da pitam ima li neki "više ekološki" način za razvijanje kora? Da li se mogu, na primer, valjati između dva pek papira? Hvala!

    ReplyDelete