Saturday, September 13, 2008

Integralne mekike

Udavismo se u integralnom testu u poslednjih nekoliko nedelja, sve zbog dečije dijete, a ne vidim da daje ikakav rezultat. Moraću uskoro da napravim i nešto belo, koliko da nas mine želja :)

Mekike do sada nisam pravila jer ne volim prženje u dubokom ulju, što zbog količine ulja koju testo upije, što zbog neznanja šta da radim sa preostalim uljem. Glupo mi je bilo da ga koristim za nešto drugo, a glupo i da bacim. A nije da ne volim da ih jedem, ponekad mi baš prija prženo testo. Krofne obožavam, one manje i samo sa prah šećerom, mmmm....

Na Gaginom blogu videh recept za mekike. Ona ne pravi sa kvascem, a ispale su joj odlično, pa reših i ja da napravim instant mekike sa praškom za pecivo. To je bilo prošlog vikenda i zadovoljna sam kako su mi ispale za prvi put. Stigao novi vikend pa smo obnovili znanje, i opet su bile lepe.

Moje testo je bilo malo redje, i ne bih mogla rukama da otkidam parčiće i oblikujem mekike, pa sam kašikom vadila testo i spuštala u ulje, tako da sam dobila mini mekike i puno korice ;)

Merila sam ulje pre i posle prženja, i došla do zaključka da faktor "mnogo ulja upiju" i nije tačan. Sipala sam 1.5 šolju tj. otprilike 3 dl ulja u manju šerpu, ispržila sve mekikice, ponovo merila istom šoljom ulje koje je ostalo, i izmerila 1 šolju i još 1/4 ili 1/5. Tako da ispade da je testo upilo 50-60 ml ulja, što mi ne deluje nešto strašno. Još ostaje faktor "šta sa preostalim uljem", jer i dalje imam dilemu da li da ga upotrebim ili bacim.

Sastojci:
250 g integralnog pšeničnog brašna
1 ravna kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1 jaje
1 čaša kiselog mleka
1/2 čaše vode

Priprema:
1. U manjem sudu pomešati brašno, so i prašak za pecivo.
2. Dodati jaje, kiselo mleko i vodu, pa razmutiti varjačom da se sjedini. Biće malo redje, to je ok. Testo ne mora da čeka, može odmah na prženje.
3. U manjoj šerpi ugrejati oko 3 dl ulja, meni je dobra temperatura bila negde izmedju 4 i 5 (na skali od 1 do 6).
4. Kašikom vaditi malo testa i spuštati u ulje. Ja sam zahvatala otprilike pola supene kašike testa, pa upotrebila drugu kašičicu da smaknem testo u ulje.
5. Pržiti mekike sa obe stane po minut-dva, dok ne dobiju hrskavu koru.
6. Redjati na papir koji će upiti višak ulja, pa na tanjir ili pravac u usta :)

komentara: 2