Friday, August 15, 2008

Bešamel sos

Ljubav je počela kada sam u restoranu-špageteriji Trag naručila špagete sa plodovima mora u ovom mlečnom sosu. Na drugom mestu bi plodovi mora uvek plivali u paradajz sosu, što se meni nije dopadalo. Kiselost paradajz sosa nekako poništi nežan ukus morskih plodova koji ipak treba da dominiraju.


A onda sam jednom prilikom i u Trag-u dobila plodove mora u crvenom sosu, uz objašnjenje da se dosta gostiju bunilo na kombinaciju sa bešamelom, i tada sam počela sama da pravim domaću varijantu omiljenih špageta.

Osnovna mera za litar bešamel sosa su puter, brašno i mleko u odnosu 1:1:10. 

Dakle - 100 grama putera, 100 grama brašna, 1 litar mleka. 

Pravljenje bešamela zahteva neprekidnu saradnju, jer mora non stop da se meša. Mleko se doliva u nekoliko etapa, a ako se sos zgrudva dok je još relativno gust upornim mešanjem na umerenoj vatri grudvice nestaju i sos postaje gladak, i nadalje se samo razređuje.

Ali ovaj 1:1:10 bešamel je relativno gust. 

Za ređi sos treba više mleka, ja stavim 1.5 do 2 litra (na 100 g putera i brašna), kad ga pravim kao sos za špagete. Ovo bude baš velika količina, recimo da je dovoljna za dva pakovanja testenine. U ovu osnovu posle može da ide svašta. Belo meso iseckano na sitne kockice, plodovi mora, topljeni sirevi, plavi sirevi, beli luk, samo začini, sok od limuna...







Bešamel sos 

Sastojci:
100 g putera
100 g brašna
1 l mleka
1 kašičica soli
malo soka od limuna, opciono
malo muskatnog oraha, opciono

Postupak:
1. Na srednjoj vatri istopiti puter.
2. Dodati brašno i pržiti 2-3 minuta stalno mešajući. Brašno ne sme da potamni.
3. Skloniti sa vatre, smanjiti temperaturu ringle. Sipati trećinu mleka i intenzivno mešati, da nestanu grudve i masa bude gusta i glatka.
4. Vratiti na umerenu vatru i dodati ostatak mleka malo po malo, uz stalno mešanje. Dodati i so. Sos treba da počne da pravi klobuke, da "fućka" par minuta. Probati, dosoliti ako treba...

Napomena:
U zavisnosti od namene, na kraju umešati malo soka od limuna. Konkretno, za potrebe sosa sa plovodima mora, limun ne bi trebalo izostaviti! Muskatni orah je takođe fin začin za bešamel.


9 comments:

  1. Majo odlicno! Dodaj malo rendanih orascica, bice jos ukusnije! Ovaj sos ide isto preko kuhanog povrca (karfiol, brokoli ...) odozgo rendani sir pa u rernu! Bravo za sve postove i docaran ugodjaj u spremanju!

    ReplyDelete
  2. Svidja mi se tvoj uvod o plodovima mora i sosovima. Ja volim i paradajz, ali besamel je izvrstan bas zato sto je blag i sto je izvanredna osnova za dodavanje drugih namirnica.

    ReplyDelete
  3. ja u besamel obavezno dodam beli luk(onaj iz kesice), i mirodjiju, bude divvvnoooo!

    ReplyDelete
  4. Управо сам правио варијацију овог соса, уместо млека додао са павлаку за кување, као и свеж пасиран бели лук... Укус је одличан... Са равиолима, и било којом другом тестенином ;)

    ReplyDelete
  5. Ja napravim tu osnovu, brasno i ulje. Dodam 2-3 cena belog luka, mleka po potrebi i zeljenoj gustini, a umesto soli, vegetu. Nekad i kasicicu secera, to mu da onaj ukus da ne mozes da stanes da jedes 😊. I na kraju kad se prohldi, dodam kiselu pavlaku. Za preko pecene piletine je da se razvali covek, koliko je dobro 😊

    ReplyDelete
  6. Vec dugo pravim besamel po ovom receptu i odlican je. Imate li negde recept za morske plodove sa besamelom?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemam recept, ali tu recept maltene i ne treba. Ja samo skuvam mešavinu morskih plodova u što manje vode, oni su brzo gotovi, i pomešam ih sa bešamelom, a dodam i onu vodicu gde su se kuvali, da razredim sos :)

      Delete
  7. Draga Majo, najbolje je mlijeko sipati odjednom, ali prethodno se moraju maslaci brašno dobro sjediniti i u šerpi ne bi trebalo biti tragova brašna kad se uspe mlijeko.

    ReplyDelete
  8. Napomena: gotovo da nema bake u Srbiji a i šire na Balkanu (gde god da su naše žene znale kuvati i bile vredne domaćice) a da nije zakuvala sos od brašna, masnoće (masti ili maslaca / a u vreme oskudacija i u "novije vreme" i čak i od margarina) i mleka, tako da je ovaj sos odavno odomaćen na našim prostorima. U kuharicama i kuvarima s početka XX veka, jednako stoje zapisi umokaca: beli umokac s mlekom, francuski umokac od mleka, crnog luka i meke kuvane teletine (što je inače izvorni francuski bešamel), mrki umokac (preprženi bešamel s vrelim mlekom), umokac od belog luka i umokac od crnog luka. Svaki ima svoju varijantu s mlekom, hladnim ili toplim, ili varijantu umokca sa proceđenom goveđom supom ili vodom i začinima. Zar ne?!!

    ReplyDelete