Saturday, August 28, 2010

Čokošljivopita


Pita sa šljivama, napravljena na isti način kao pita od kajsija tj. univerzalni voćni tart. Prhka kora, fil od voća, ovde sa dodatkom čokoladne glazure. Šljiva i čokolada su vrlo skladan par. 


Nego, je l' pravio neko pekmez sa čokoladom? Unapred se zahvaljujem svima koji mi kažu kako se sprema, to nisam nikad ni probala, ni pravila, a čula na više strana kako je potpuno lud ukus. Imam razloga da verujem, pa bih napravila teglu-dve, za probu, ako mi se šljive ne izmigolje prebrzo, kao uostalom i svako drugo voće.


Nego, razmišljala sam nešto o tom migoljenju voća. Stvarno treba zakonom zabraniti ono voće koje prodje za dve-tri nedelje, tipa jagode, trešnje... Samo mi navuče komplekse da sam spora do-zla-boga, i udari mi čežnju do iduće godine. A dogodine opet potvrdim da sam spora do-zla-boga. Mislim, koja vajda od takvog neuviđavnog voća? :) Povremeno iskušenje da se provučem pored sopstvene savesti iskupljujući se hibridno-plastičnim-GMO-naparfemisanim tvorevinama oblika sličnog voću me dodatno ošine, kad shvatim da sam kupila govno, a platila mnogo. Jagode u avgustu. Nije nego. Srećom, šljiva ipak ima nešto duže na tezgama, pa uspem čak dve pite u jednoj sezoni da spremim (sad se u pozadini čuju ovacije i aplauz, onaj veštački, nalepljen kasnije u montaži)!

Ne bih se bunila da leto potraje jedno 6-7 meseci, a proleće i jesen razdele ostatak. Nisu oni medvedi blesavi sto zimu lepo legnu pa prespavaju. Tako ću i ja da radim, rešila sam. Šta fali? Ima li boljeg izgovora za skupljanje zaliha? Krećem od čokošljivopite, koja me baš i neće opskrbiti kalorijama neophodnim za hibernaciju, ali moram od nečega početi.


Šljiva u ovoj piti ima vodeći, voćno osvežavajući ton. "Sirote, pomodrele su" - pomislila je brižna čokolada, misleći da im je hladno i rešila da se prospe po njima poput finog pokrivača. I ne samo to. Čokolada ovu pitu uzdiže iz prosečnosti, čini je otmenijom. Skida joj baletanke, a nazuva cipele sa štiklicom. Nisu to sad štikle od 12 cm, neeee. Te su rezervisane samo za neke fensi torte i takve stvari. Za pite je, zbog prirode njihove gradje, idealna neka srednja visina potpetica.

Dobro bi bilo da su šljive za ovu pitu najzrelije moguće. I dobro je da se ujutru iseckaju i pospu šećerom, i da padnu u zaborav do uveče. Treba da puste svoj sok, i na kraju da ta smesa liči malo na neku čorbu, na kašu. Moglo bi se to i ubrzati tako što će se šljive sa šećerom blago zagrejati i kuvati toliko da puste što više soka, ali da taj sok ne ispari. Ali preporuka je da se nista ne kuva, nego ostavi na sobnoj temperaturi da voće i šećer shvate da nemaju nikog sem jedno drugog, i da im ne preostaje ništa nego da se predaju, da se prožmu i stope...

Testo isto. Zamesiti ujutru, ne uzme više od 10 minuta, i ostaviti da se hladi i čeka veče, kada će jedva dočekati da ugosti one šljive sa šećerom, uživajući u ekskluzivnosti posmatranja njihovog potpunog sjedinjavanja u vrućoj atmosferi pod prigušenim svetlom (jedva mi čkilji sijalica u rerni :), mnogo pre nego sto čokolada stigne da ih sakrije od pogleda radoznalaca.


Čokošljivopita
recept za štampu

Sastojci:
220 g mekog brašna
prstohvat soli
80 g putera
1 jaje
50-60 g prah šećera
1/2 l iseckanih i dobro utapkahin zrelih, mekih šljiva
100 g šećera
1 kesica pudinga od vanile ili 40 g gustina
100 g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja

Postupak:
1. Šljive oprati i sa korom iseckati. Koristiti samo mekane šljive i napuniti sud od pola litra, pritiskajući ih da izadje sav vazduh oko voća. Iseckane šljive pomešati sa 100 g šećera, promešati i ostaviti na sobnoj temperaturi da stoje što duže, a najmanje 3-4 sata, pa umešati puding (gustin).
2. Jaje i prah šećer razmutiti kašičicom. Brašno sipati u vanglu, dodati so, pa hladan, na komadiće iseckan puter. Promešati, pa rukama natrljavati brašno na puter dok se ne dobije mrvičasto testo. Umešati jaje, kratko mesiti da se dobije gusto masno testo. Uviti testo u plastičnu foliju i ostaviti u frižideru bar jedan sat a može i duže.
3. Ohladjeno testo razviti u okruglu koru prečnika oko 30 cm. Koru razviti na masnom papiru zbog lakšeg prebacivanja, a prilikom valjanja koristiti drugi komad masnog papira preko testa, jer se tako neće lepiti za oklagiju.
4. Prebaciti koru u pleh prečnika 25 cm i spustiti ivice, puštajući ih da budu deblje od testa na dnu. Sipati fil. Peći oko 40 minuta na 180°C. Fil treba da se ukuva i zgusne.
5. Čokoladu otopiti na tihoj vatri i dodati dve kašike ulja. Preliti preko još tople pite, kašičicom rasporediti glazuru po celoj površini, pa ceo pleh malo zaljuljati levo-desno da se glazura poravna. Ostaviti da se ceo kolač hladi na sobnoj temperaturi, a posle prebaciti u frižider. Kad se glazura stegne, iseći i poslužiti.


Isprobala Kranjica, Gaga, Dolce Fooda, Marija...

36 comments:

  1. Ma fenomenalno! To je sve što imam za reć :DD (i napravila sam jednom džem od šljiva i čokolade, samo ubacila na kraju čokoladu u još vreo džem i sve se lijepo otopilo i natafljalo! :D )

    ReplyDelete
  2. Majo, nemoj tugovati, pa sada će sezona patlidžana pa bundeve pa da njih lepo obučemo u šubarice i bundice! Odlična kombinacija!

    ReplyDelete
  3. Ellerinize sağlık. Çok iştah açıcı görünüyor. Bir dilim aldım haberiniz olsun.

    Saygılar.

    ReplyDelete
  4. pita izgleda fenomenalno! i mene ponekad ljuti to što su jagode tako kratko u sezoni pa najčešće ne stignem od njih napraviti neki kolač, ali zato ih se uvijek nauživamo svježih :) prošle godine sam radila pekmez od višanja i čokolade i ispao je baš dobro (bar za one koji vole kombinaciju višanja i čokolade) možeš pogledati na mom starom blogu: http://www.volim-kuhati.bloger.hr/post/pekmez-od-visanja-i-tamne-cokolade/1503811.aspx
    zapravo, mislim da još imam jednu teglu negdje spremljenu :))

    ReplyDelete
  5. Pita izgleda sjajno, volim tvoje "gric" fotke...jednom sam eksperimentisala sa pekmezom od sljiva i stavila pri kraju cokoladu (slobodno staviti po ukusu, nema tu tacnih mera), ali moram priznati da mi ipak pekmez napravljen samo od sljiva vise pase...valjda je to stvar navike.;))

    ReplyDelete
  6. Baš mi se svidja kombinacija! I mene izludjuje kratka sezona voća i nikad nis ne stignem. Sad se bundevama veselim!

    ReplyDelete
  7. Hvala svima :)
    Josipa, hvala za link. I višnje su mi promakle (zamisli!) :)))
    Mignonne, hvala. Ja nesto mislim da ne stavim šećera uopšte, ali čokolade da bude malo više. Ako probam, tj. stignem :)))) javljam!

    ReplyDelete
  8. Šljive i čikolada. SAVRŠENO.
    Višnje i čokolada. Savršeno
    Kajsije i čokolada. Savršeno.
    Šta reći kad ja i jagode jedem tako što ih umačem u otopljenu čokoladu. Niste probali??? Ni nemojte, samo pogledajte mene na šta ličim, sve će vam biti jasno.

    A slažem se Majče sa tobom, nešto nije u redu sa ovim voćem. Valjda zbog kiše pa im je sezona skraćena na nekoliko dana. Čuj dan, ne znam dal je trešanja bilo ukupno 45 minuta ove godine.

    Međutim čitao sam pre godinu ili dve, ima neke jagode rastu u vis. Moraš staviti neku motku da bi to sve izraslo skoro 2 metra. A rađaju čini mi se od proleča pa do kasne jeseni. Video sam slike, stvarno su jagode:)))

    Ima neka šnajderka do mog lokala, ona je to činimi se kupila i zasadila prošle godine, pa ako je istina to sve što su napisali oko berbe od Marta do Novembra, eto rešenja problema. Izbaci KLAVIR iz kuće, i staviš saksije sa zemljom, i imaćeš jagode cele godine. Skoro cele godine.

    Ako to ne uspe ja sam tu svoju potrebu za jagodama rešio na jedan dosta specifičan način. Svojevremeno sam otišao u Grocku (nas nekolicina) da beremo jagode. Ima tamo neki kombinat (ili je bio tad pre 45 godina). Obezbeđen smeštaj i hrana, i neku dnevnicu dobijaš...reci sama, KAKO ODOLETI? Naravno i jagoda možeš jesti koliko god MOŽEŠ. I mogu ti reći da pre 45 godina nije to bilo ko sada. Sezona jagoda traje 72 sata. Ma ni blizu. Mislim da smo mi tamo ostali jedno 4 nedelja, i jesmo se NAJELI jagoda za ceo život. Morali smo. Znaš onu hranu koju su nam obećavali, to se svelo da 2 jela. Škembići u saftu (ja ih lično ne volim) i svinjski papci u saftu. Ni njih više ne volim, kao ni JAGODE uostalom. No ima i jedna pozitivna strana te priče. Kad smo završili posao u tom kombinatu, i došli po "Platu" ispalo je da ni ta "hrana" nije besplatna. Ona je samo "obezbeđena", a plača se tako što ti odbiju od plate. Sve u svemu nakon 4 nedelje, smo u stvari odlično prošli jer smo bili na pozitivnoj nuli. Bar im nismo ostali dužni, a ni oni nama. Šta je to pozitivno, verovatno ništa, sem te pozitivne nule, ali dok sam 4 nedelje svkog dana jeo svinjske nogice u saftu, zakleo sam se da ću jednog dana kad porastem,:) napraviti PRAVO JELO od nogica. I jesam. Obariš nogice ko za pihtije (so, biber u zrnu, lorber). Znači raskuvaš da sve kosti poispadju. Onda uzmeš onoliko luka koliko teže nogice, i prodinstaš ga da omekne. Dodaš bibera i tucane ljute paprike, i na sve to nežno spustiš one skoro raspadnute nogice. Protreseš šerpu da nogice utonu u luk, a veruj mi u tu količinu luka utonu i skoro da se ne vide. Na tihu vatru još jedno sat jedan. Onda napraviš pire kao prilog, i Tursku salatu.
    Čula si za Tursu: glavica luka, jedan svež krastavac, sitno se isecka na kockice, i ubaciš u krem sir, ili bilo koji mlad sir koji si mikserom pretvorila u krem. Ne soliš ni luk ni krastavce, samo ubaciš u sir i promešaš. Odgore pospeš biberom, i preliješ uljem.

    Na kraju jedan savet. Nikad nemoj jesti JAGODE ako si pre toga jela nogice u saftu. Meni je svih 4 nedelje bilo zlo posle te kombinacije. :)))

    ReplyDelete
  9. Sita se ismejah tvom uvodu, zaista volim tvoj blog zbog te duše koju daješ svakom svom unosu na njemu.

    veliki pozdrav,
    Katarina

    ReplyDelete
  10. ... Citanje tvog posta izmamio mi je osmeh na licu .... :), sjajna si ...
    Ritualno, prvu jutarnju
    ispijam u "tvom drustvu" i jos par cura sa Bloggera - a ...

    ReplyDelete
  11. Dade, dobro si mi ovo rek'o. Mogućnost da se meni zalome ;) te nožice pa još praćene jagodam a desila se pre 4 miliona godina i nisam je iskoristila (promakle mi jagode), a prema horoskopu sledeća takva šansa mi preti 2018, i imaću u vidu da se ne zeznem da je iskoristim :))))

    Katarina, ChokoladO, hvala od srca :)

    ReplyDelete
  12. Pita mi se jako sviđa. Vjerujem da je kombinacija šljiva i čokolade prefina.

    A što se tiče sezonskog voća.. potpuno te razumijem. Ja OBOŽAVAM trešnje, a ima ih toliko kratak period, da uvijek na kraju jedem 2-3 puta i onda čekam godinu dana. Ove godine sam odlučila biti agilnija i svaki dan kupovala po kilu trešanja. Na kraju mi je već bilo slabo :))) ..

    ReplyDelete
  13. Jesam ja "malo" opičen (možda i malo više) ali kad nešto obećam ja to ispunim. Pitao sam onu šnajderku za jagode, i kaže da to stvarno rađa cele godine. Nije to rod da padneš u nesvest, al kad joj unuka dođe, uvek ima crvenih koje mogu da se jedu. Sutra će mi doneti pelcer, pa ću da zasadim. Sledeće godine u ovo vreme se čujemo ponovo. Tada ću govoriti iz ličnog iskustva, pod uslovom da uspem da sakrijem saksiju od ona dva mačora. Ko god ima mačke zna o čemu pričam. Moraš se opredeliti, ili gajiš biljke, ili mačke. Zajeno je nemoguće.

    Pošto ti Majče nemaš mačke (koliko znam) ima nade da uspeš da uzgajaš jagode koje rađaju ko što je i red, preko cele godine. Prijede ti se u Avgustu, uzmeš košaricu (ko Crvenkapa bože me sačuvaj) i nabereš :)))

    ReplyDelete
  14. Ako mene pitaš meni bi se cijelu godinu smjenjivali maj i juni, sa kratkim uletom jula. Bilo bi tu jagoda na pretek i svježeg mladog povrća.
    Pita izgleda prekrasno, površina je sjajna i ravna poput ogledalceta.

    ReplyDelete
  15. Ja ću kratko! :) Baš mi se Majo sviđa ova tvoja pitica. :)

    ReplyDelete
  16. Pita je fenomenalna...samo trenutno nemam sljiva, mozda ju napravim sutra:)!

    ReplyDelete
  17. LOL! Čokošljivopita! Mislim da bi i Vuk bio oboren s nogu!
    Obožavam pekmez od šljiva, i ne bih da ga diram, a pretpostavljam da ga deca ne bi više jela kad bi ynala da može da se ubaci čokolada! Mama mi je upropastila griz, jer im je uvek stavljala "čipsove" od čokolade (dovlačila ih odavde, naravno)u njega. Sad neće da jedu bez njih!
    Pita ti izgleda sjajno, a u stilu pisanja stvarno uživam.

    ReplyDelete
  18. Shangri, Cosmo2503, Gago, Melrose, Lana - hvala.

    Napravih ja pre neki dan pekmez sa cokoaldom. Zao mi sljiva, a zao mi i cokolade :( Na kilogram sljiva i vrlo malo secera, doslo je na kraju 200 g cokoalde, spusteno kad sam iskljucila ringlu. Sve se to istopilo i sjedinilo, ali uopste mi se ne svidja kako ta dva ukusa izgledaju kad se pomesaju. Potpuno je druga prica nego kad su po slojevima. Meni bar.

    ReplyDelete
  19. Iznenadila si me Majče, sa ovom konstatacijom da čokolada i šljive nisu pokazale bolji ukus. Ja sam prilično dobar kad unapred treba da predvidim neku kombinaciju ukusa, i ovo je jedan od retkih slučajeva koji sam omanuo. No kada si rekla da ti se TO nesviđa, ponovo sam se udubio u tu kombinaciju, i potpuno se slažem (šteta što je to sa zakašnjenjem) da to u stvari i ne može da valja. Evo zašto. Kada se čokolada meša sa nekim blagim ukusom, tipa puding od vanile, onda čokolada preovlada i puding postaje puding od čokolade. Isto je i kod sladoleda. Ali ako su to dva OZBILJNA nezavisna ukusa, kao što je slučaj sa šljivama i čokoladom, da bi to ostala savršena kombinacija, moraju da budu nezavisni. Jezik oseća prvo jedan ukus a onda drugi, ali razdvojeno. Čak je i gorepomenuti puding, ili sladoled, bolji (bar po mom mišljenju) kad čokolada unutra egzistira u obliku narendanih mrvica, a ne kad preuzme kompletan ukus na sebe.

    Drago mi je što si me "iznenadila" jer sam sada daleko bolje pripremljen za slične enigme. A znaš da ih u kulinarstvu ima kolko hoćeš.

    ReplyDelete
  20. Radila sam pitu prema tvom receptu i nemam drugo za reći nego da je izvrsna , svaka pohvala, pozdrav iz ZG

    ReplyDelete
  21. Majo, sjajno je ispala... nešto najbolje što sam jela skoro. Malo sam izmenila mere, i dodala bademe. I kora je sjajna. Izuzetan kolač. Upravo sam ga objavila na mom blogu, pa možeš da vidiš kako je ispala http://dolcefooda.blogspot.com/2013/09/plum-chocolate-tart.html

    ReplyDelete
  22. Majo, molim te da li mi mozes reci gde u BG mogu da kupim ovakav pleh. Nalecem na vatrostalne, ali ih se bojim, jer cujem da pucaju kao lude.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovaj pleh je bio kupljen u nekoj od onih radnji "sve za 120 din", a takvog je i kvaliteta bio. Već par godina unazad pečem u keramičkom pekaču (vidi ovde), kupila sam ga u Coin Casi, i nije bio mnogo skup.
      Pozdrav!

      Delete
  23. Predivan kolac! Imali smo goste, pojeli su sve u jednom dahu, da ne kazem da sam im stavila po 2 puta:) Jednostavno, brzo a ukus feeeeeeeenomenalan.Ladno su ljudi mislili da sam kupila u HLEB&KIFLE :) Boli glava :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jako mi je drago da se svima dopalo!
      Hvala ti na probanju pite i javljanju :)

      Delete
  24. Draga Majo! Upravo napravljena ova FENOMENALNA Cokosljivopita. Pukla cela za rucak - a samo ih je troje jelo. Traze da sutra ponovo pravim. Kazu nedelja je i nije red da nema kolaca. Bas... Kad ste sve pojeli. Odjednom. Danas. Neverovatno! Uglavnom HVALA na divnom receptu. PS. Ovo nije jedini kolac s Vaseg bloga koji sam probala. Pravila sam Princes krofne po Vasem receptu (koji vise spada u naucni rad koliko je precizan i fantastican) kao i one kolacice kojima je osnova od lesnika a imaju kapicu od cokolade - ne mogu se setiti imena. Sve je odlicno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puuuno ti hvala što si probala čokošljivopitu i našla minut da se javiš! :)

      p.s.
      Ako misliš na lešnik tortice - sećam se da su bile jako ukusne, ali sećam se i da sam ih pravila samo taj jedan put, jer, baš su petljancija za pripremu :) Svaka čast svakom ko se upusti u avanturicu pravljenja lešnik tortica, eto recimo, tebi :)

      Delete
  25. Da, to su te. Pravim ih za veca porodicna okupljanja. Svi ih obozavaju. Istina je da zahtevaju vreme i dva kalupa (razlicite velicine) za pravljenje. Ono sto mogu reci iz iskustva: ne treba ih praviti kad su velike vrucine ili kad je jako toplo u kuhinji iz prostog razloga sto se teze radi s cokoladom. Mnogo brze se topi dok se ne namazu sve forme. Posle to ide u frizider ali nije pravilno rasporedjeno po kalupu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, imaću u vidu ako se ponovo uspustim u avanturu :)

      Delete
  26. Pravila sam nedavno ovu pitu i oduševila se.Stvarno je super.. harmonija ukusa voca, tijesta i cokolade..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti na probanju i javljanju!

      Mnogo mi je drago da ti se pita svidela! I ja sam bila zbunjana na početku, kako je moguće da od tako običnih sastojaka može ispasti tako dobra pita - ali, eto, može! :)

      Delete
  27. Ovo je jedno malo pravo savrsenstvo! Naravila je danas, stvarno smo se odusevili. Ovdasnje sljive nemaju onu prelepu plavu/ljubicastu boju, vec su onako bledunjave, pa moj presek nije bio bas ovako intenzivan, ali to ne umanjuje ukus! Odlicno slozeni ukusi, nista tu ne treba dodavati ili oduzimati.

    ReplyDelete